Δικαστήριο ΕΕ: Εθνικό δίκαιο η χορήγηση ασύλου

Το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε σήμερα ότι η χορήγηση ασύλου στα κράτη μέλη, αποτελεί εθνικό δίκαιο και δεν αποτελεί αντικείμενο ή επιταγή του κοινοτικού δικαίου.

Συγκεκριμένα το Δικαστήριο αναφέρει στην απόφασή του ότι τα κράτη μέλη "δεν υποχρεούνται, βάσει του δικαίου της Ένωσης, να χορηγούν θεώρηση για ανθρωπιστικούς λόγους στα πρόσωπα που επιθυμούν να μεταβούν στο έδαφός τους προκειμένου να ζητήσουν άσυλο· ωστόσο, διατηρούν την ευχέρεια να χορηγήσουν τη θεώρηση βάσει του εθνικού τους δικαίου".

Το Δικαστήριο διευκρινίζει ότι το δίκαιο της Ένωσης δεν αποτελεί τη βάση για χορήγηση ασύλου, αλλά θεσπίζει μόνον τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις χορηγήσεως θεωρήσεων για διέλευση από ή σκοπούμενη παραμονή στο έδαφος των κρατών μελών, για διάρκεια που δεν υπερβαίνει τις 90 ημέρες.

Σημειώνεται πως η πολυαναμενόμενη απόφαση του Δικαστηρίου δίνει τέλος σε μια «πολύκροτη» υπόθεση που αφορούσε την μακρά αντιδικία του Βέλγου υφυπουργού για θέματα Μετανάστευσης T. Francken με οικογένεια Σύριων η οποία ζητούσε από τις βελγικές αρχές βίζα για ανθρωπιστικούς λόγους προκειμένου να μεταβεί στο Βέλγιο και να υποβάλλει αίτηση ασύλου.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε ότι το Βέλγιο δεν υποχρεούται να χορηγήσει βίζες σε πρόσφυγες των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο στις χώρες προέλευσής τους, εκφράζει το N-VA σύμφωνα με την De Standaard.

Από την πλευρά της η De Morgen  εστιάζει το ενδιαφέρον της στο «επικίνδυνο», όπως το χαρακτηρίζει, σχέδιο Β’ του T. Francken που περιλάμβανε το κλείσιμο βελγικών προξενείων σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωνε την οικογένεια των Σύριων προσφύγων .

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οριακή νίκη των Σοσιαλιστών του Σολτς και μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς δείχνουν τα exit poll
Η αντιπαράθεση με το Ισραήλ είναι πλέον μία μάχη χωρίς τέλος, διαμηνύει η Χεζμπολάχ-Νέα έκκληση των ΗΠΑ για διπλωματική επίλυση της κρίσης
Ο Τραμπ «έκοψε» αναμνηστικά ασημένια 100δόλαρα για την ενίσχυση της καμπάνιας του
Τουλάχιστον 7 νεκροί από νέο ισραηλινό πλήγμα εναντίον σχολείου στη Γάζα
Φρίκη στη Μαλαισία-Πάνω από 350 συλλήψεις για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών
Οι δρακόντειοι νόμοι των Ταλιμπάν «αγγίζουν» πλέον και τους άνδρες-«Αφήστε γένια, μην φοράτε τζιν, μην κοιτάτε άλλες γυναίκες»
Νέες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο-Τρεις νεκροί, ανάμεσά τους μέλη της Χεζμπολάχ
Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Νετανιάχου-«Χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ με τρόπους που δεν μπορούσε να φανταστεί»
Απορρίπτει κατηγορηματικά εμπλοκή στους παγιδευμένους βομβητές στον Λίβανο ο πρόεδρος του Ισραήλ
Ο υποψήφιος της αριστεράς οδεύει σε προεδρική νίκη στη Σρι Λάνκα