Τέσσερα χρόνια αναμένει άδεια οικοδομής το «Άργος»

Σωρεία προβλημάτων στα καταφύγια ζώων της επαρχίας Αμμοχώστου. Συγκεκριμένα, από την ημέρα της επίσημης λειτουργίας του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων «Άργος» στην περιοχή της Ορμήδειας, εκκρεμεί η έγκριση της άδειας οικοδομής, γεγονός που καθιστά αδύνατη  τη λειτουργία της Κλινικής του καταφυγίου για τα ζώα που φιλοξενούνται.

Η διαχειρίστρια του καταφυγίου κ. Στέλλα Στυλιανού μιλάει στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ online για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος ενώ μεταφέρει επίσης, τις άσχημες συνθήκες που υπάρχουν στους δημόσιους  χώρους φιλοξενίας ζώων των κοινοτήτων της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με την κ. Στυλιανού, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το «’Αργος» είναι η άδεια οικοδομής η οποία εκκρεμεί από το 2009, αφού, παρότι εγκρίθηκε από τα υπόλοιπα γραφεία, εξακολουθεί να εκκρεμεί η υπογραφή του Έπαρχου. Όπως η ίδια δηλώνει, οι τοπικές αρχές ισχυρίζονται ότι τα υποστατικά δεν εφάπτονται σε δημόσιο δρόμο, κάτι για το οποίο δεν είχαν ενημερωθεί, γι’αυτό και δε δίνουν την έγκρισή τους.    

Ωστόσο, η κ. Στυλιανού έχει πάρει σχετική άδεια από το Τμήμα Δασών αφού ο δρόμος για τη είσοδο προς το καταφύγιο αποτελεί κομμάτι γης του Τμήματος Δασών.

Ένα ακόμη πρόβλημα που δημιουργεί η μη εγκεκριμένη άδεια οικοδομής είναι η νέα κλινική ζώων που κτίστηκε από τους εθελοντές στο καταφύγιο αλλά χωρίς την σχετική άδεια είναι αδύνατον να λειτουργήσει.

Άθλιες οι συνθήκες στα δημόσια υποστατικά κράτησης αδέσποτων σκύλων

Η περιοχή της  ελεύθερης Αμμοχώστου αποτελείται από 13 κοινότητες αλλά λίγες από αυτές διαθέτουν υποστατικά κράτησης αδέσποτων σκύλων.  Στην Ορμήδεια, όπως αναφέρει η κ. Στέλλα Στυλιανού οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Χάρη στα φιλοζωικά αισθήματα ενός εργάτη, πολλά ζώα λαμβάνουν καθημερινά φροντίδα, αφού ο ίδιος  αρνείται να τα πάρει για ευθανασία.

«Στην κοινότητα Άχνα, υπάρχουν μόνο  δυο άθλια κλουβιά χωρίς στέγαστρο ενώ τα ζώα δεν καθαρίζονται κατά την διάρκεια διαμονής τους στα κλουβιά και οι ταΐστρες είναι μεγάλες ώστε ο εργάτης να τις γεμίζει κάθε τόσες ημέρες», συμπληρώνει η κ.Στυλιανού.

«Η Σωτήρα διαθέτει δύο καλά κλουβιά και με την βοήθεια εθελοντή, τοποθετήθηκαν και σπιτάκια και κουβέρτες, τις τελευταίες μέρες όμως  ο εθελοντής λόγων παρεξήγησης αποχώρησε και τα σκυλιά πρέπει να διατεθούν για υιοθεσία» καταλήγει, ευελπιστώντας ότι η παράκλησή της για βοήθεια θα εισακουστεί από τους αρμόδιους φορείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Δήμο Παραλιμνίου υπάρχουν διαθέσιμα  τέσσερα μικρά κλουβιά τα οποία είναι πάντα υπερπλήρη.  Για καλή τύχη των σκυλιών υπάρχουν επί καθημερινής βάσεως  εθελοντές που τα ταΐζουν, τα καθαρίζουν και τα παίρνουν βόλτα.

Πέρσι με πρωτοβουλία της επιτροπής νεολαίας και της κοινοτικής αστυνόμευσης, προσέγγισαν τον Δήμαρχο και ζήτησαν να βρεθεί ένας άλλος κατάλληλος χώρος ώστε να δημιουργηθούν καινούργιες εγκαταστάσεις. Ο χώρος βρέθηκε, τα σχέδια ετοιμαστήκαν και προσπαθούν τώρα να βρουν λεφτά για να ξεκινήσουν το έργο, αναφέρει η κ. Στυλιανού.

Τέλος, η κοινότητα Αχερίτου, κάλεσε την ομάδα της κ. Στυλιανού για συμβουλές ως προς την δημιουργία κατάλληλων εγκαταστάσεων για την φιλοξενία αδέσποτων σκύλων, αφού οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις είναι ανεπαρκής.

«Υποδείξαμε τον χώρο, στείλαμε και έντυπο για την απογραφή των σκύλων της κοινότητας.  Ο κοινοτάρχης δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον για να λύσει προβλήματα ώστε να  προσφέρει τις αναγκαίες υπηρεσίες στην κοινότητα. Ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες κοινότητες τα πρότυπα αυτά και οι τοπικές αρχές θα αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ζώα».

Δειτε Επισης

Συννεφιά και ελαφρές βροχές στο καιρικό μενού-Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία
Σωσίβιο για τους αμάχους στη Μέση Ανατολή η Κύπρος-Πολυεπίπεδος και ανθρωπιστικός ο ρόλος της Δημοκρατίας
Ένα χρόνο μετά κι ακόμη δεν απάντησαν σε καταγγελία για παράνομο βρεφονηπιοκομικό οι ΥΚΕ
Καταγραφή ονομάτων στο παρατηρητήριο τιμών ζητά ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Γίνονται εκ νέου δεκτές αιτήσεις για Σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» μέχρι τέλος Οκτωβρίου
Αναβάλλεται η διαμαρτυρία αγελαδοτρόφων-Θα συναντηθούν με εκπρόσωπο ΕΕ
Κατάθεση τελικής πρότασης ΟΚΥπΥ για συλλογική σύμβαση-Συνάντηση με συντεχνίες στις 7 Οκτωβρίου
Επιβεβαίωση στοιχείων πραγματικών δικαιούχων ζητά το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών
Εντός δύο εβδομάδων τα νέα μέτρα για δημογραφική πολιτική-Πάνω από τριάντα εκατομμύρια το κόστος
Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός στη Βουλή-Παρουσιάζει πλεόνασμα 4,8%