Και δεύτερη ήττα στη Βουλή των Λόρδων για Μέι

Με ψήφους 366 υπέρ και 268 κατά η Βουλή των Λόρδων πέρασε και δεύτερη τροπολογία στο νομοσχέδιο που δίνει στην Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι την εξουσιοδότηση να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 για το Brexit.  
 
Η τροπολογία ζητά από την κυβέρνηση να φέρει προς έγκριση στο κοινοβούλιο την τελική συμφωνία με τους Ευρωπαίους επί των όρων του Brexit.  
 
Η κα Μέι έχει υποσχεθεί ότι η τελική συμφωνία θα τεθεί προς ψήφιση από βουλευτές και λόρδους, αλλά έχει ξεκαθαρίσει πως απόρριψή της θα συνεπάγεται την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Αυτό θα σήμαινε υπαγωγή των εμπορικών σχέσεων Λονδίνου-Βρυξελλών στους γενικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με υψηλούς δασμούς και άλλους περιοριστικούς όρους.  
 
Με την τροπολογία που στήριξαν, αντίθετα, οι λόρδοι ζητούν την επιστροφή της Πρωθυπουργού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους σε περίπτωση που απορριφθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο η πρώτη συμφωνία επί των όρων του Brexit.  
 
Την περασμένη εβδομάδα η Βουλή των Λόρδων υπερψήφισε τροπολογία που ζητά από την Πρωθυπουργό να εγγυηθεί μονομερώς εντός τριών μηνών τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Η κα Μέι έχει πει ότι αυτό θα γίνει όταν λάβει αντίστοιχες διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες για τους Βρετανούς υπηκόους που ζουν στις χώρες τους.   Οι τροπολογίες που έχουν υπερψηφιστεί από τους λόρδους θα επιστρέψουν στη Βουλή των Κοινοτήτων την ερχόμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει και η Πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει ότι η έγκριση των τροπολογιών θα αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική θέση της όταν ξεκινήσει η διαδικασία του Brexit.

Δειτε Επισης

Οριακή νίκη των Σοσιαλιστών του Σολτς και μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς δείχνουν τα exit poll
Η αντιπαράθεση με το Ισραήλ είναι πλέον μία μάχη χωρίς τέλος, διαμηνύει η Χεζμπολάχ-Νέα έκκληση των ΗΠΑ για διπλωματική επίλυση της κρίσης
Ο Τραμπ «έκοψε» αναμνηστικά ασημένια 100δόλαρα για την ενίσχυση της καμπάνιας του
Τουλάχιστον 7 νεκροί από νέο ισραηλινό πλήγμα εναντίον σχολείου στη Γάζα
Φρίκη στη Μαλαισία-Πάνω από 350 συλλήψεις για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών
Οι δρακόντειοι νόμοι των Ταλιμπάν «αγγίζουν» πλέον και τους άνδρες-«Αφήστε γένια, μην φοράτε τζιν, μην κοιτάτε άλλες γυναίκες»
Νέες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο-Τρεις νεκροί, ανάμεσά τους μέλη της Χεζμπολάχ
Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Νετανιάχου-«Χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ με τρόπους που δεν μπορούσε να φανταστεί»
Απορρίπτει κατηγορηματικά εμπλοκή στους παγιδευμένους βομβητές στον Λίβανο ο πρόεδρος του Ισραήλ
Ο υποψήφιος της αριστεράς οδεύει σε προεδρική νίκη στη Σρι Λάνκα