Με τις τέσσερις ελευθερίες ανά χείρας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις Βρυξέλες

Με τη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό να έχει μπει όπως όλα δείχνουν για τα καλά στο ψυγείο ως αποτέλεσμα της άρνησης της τουρκικής πλευράς να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, η δική μας πλευρά επιβεβαιώνει και πρακτικά την ετοιμότητα της να δώσει ανά πάσα στιγμή συνέχεια στις διαπραγματεύσεις.
 
Στο πλαίσιο αυτό, και σε συνέχεια της σχετικής συζήτησης που έγινε την περασμένη Παρασκευή μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, με οδηγίες του Προέδρου Αναστασιάδη ετοιμάστηκε έγγραφο με τις συγκλίσεις, τις διαφωνίες και τις ουσιαστικές διαφορές που έχουν καταγραφεί στις συνομιλίες, και για το οποίο ενημερώθηκαν τόσο η τ/κ πλευρά όσο και τα Ηνωμένα Έθνη.
 
Πρόκειται για έγγραφο ουσιαστικής σημασίας, καθότι όπως υποδεικνύει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, θα συμβάλει στη συζήτηση όπου διαπιστώνονται σημαντικές διαφωνίες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ιδέες Αναστασιάδη για διευκόλυνση του διαλόγου, ο λόγος στον Ακιντζί
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνομιλίες «γιοκ» με άρνηση του Ακιντζί να επανέλθει

Μιλώντας εξάλλου στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση διαπιστώνει ταύτιση θέσεων μεταξύ κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι δεν μπορούν να ισχύσουν στην Κύπρο οι τέσσερις βασικές ελευθερίες για τους Τούρκους υπηκόους.
 
Υπενθυμίζεται ότι χθες, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το τουρκικό αίτημα για τις τέσσερις ελευθερίες, σε κάτι ανάλογο όπως στην περίπτωση της Πορτογαλίας και των Βραζιλιάνων υπηκόων που διαμένουν εκεί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε υποδείξει ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. «Το τι ισχύει στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Βραζιλίας δεν αφορά τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες, αφορά κάποια πτυχή από τις τέσσερις βασικές ελευθερίες. Απ’ κει και πέρα η θέση μας είναι ξεκάθαρη, είναι θέμα που αφορά την Ε.Ε. στο σύνολο της, είναι θέμα που αφορά όλα τα κράτη μέλη», τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Απόλυτη ταύτιση των κρατών-μελών της Ε.Ε. με τις θέσεις του Προέδρου»

Υπογράμμισε συναφώς πως η Κυβέρνηση έχει αρχίσει να λαμβάνει αντιδράσεις από τα κράτη μέλη στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες συνοψίζονται στην απόλυτη ταύτιση με τη θέση της δικής μας πλευράς στην προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο θέμα.
 
Σημειώνεται πως το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών πρόκειται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει τις επόμενες ημέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις Βρυξέλες, όπου μεταβαίνει μεθαύριο Τετάρτη.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ την Πέμπτη θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ακολούθως θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών