10 μικρά πράγματα που κάνουν οι καλοί γονείς
11:09 - 06 Μαρτίου 2017
Η ανατροφή των παιδιών απαιτεί ένα ευρύ σύνολο από σύνθετες δεξιότητες που δεν μπορούν να περιοριστούν σε μια λίστα, όπως αυτήν εδώ.
Παρόλα αυτά, οι βασικές αρχές, αγάπη, σεβασμός, ηθική – είναι εκπληκτικά εύκολο να αποτελέσουν τους καθημερινούς εφικτούς στόχους.
Κανένας από αυτούς τους στόχους δεν θα σας κάνει να κτυπάτε το κεφάλι στο τοίχο και αναρωτιέμαι αν τους σκεφτήκατε πιο πριν.
Στην πραγματικότητα, ίσως εφαρμόζετε ήδη τους περισσότερους, τις τρεις από τις τέσσερις μέρες.
Είναι προτιμότερο να ξέρετε τι κάνετε, αντί να ενεργείτε αυθόρμητα.
Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς. Είμαι γονιός σημαίνει κάνω λάθη και μαθαίνω από αυτά.
1.Πραγματικά να ακούτε το παιδί σας
Απαντώντας στα παιδιά μας συχνά συμβαίνει αντανακλαστικά. Μερικές φορές μπορεί να τους απαντήσουμε σπασμωδικά “όχι”, και άλλες φορές να τα μισοακούμε ,δίνοντας τους την εντύπωση ότι αυτό που κάνουμε είναι πιο σημαντικό από ό, τι λένε. Ή τους διακόπτουμε.
Επίσης μερικοί γονείς, έχουν μια τάση να διορθώνουν αυτά που λέει το παιδί ,και δεν καταλαβαίνουν τι το παιδί θέλει να πει. Αν το παιδάκι σας λέει,” Μαμά, εγώ θέλει να σου πω κάτι, «δεν είναι η ώρα να διορθώσεις τη γραμματική του, αλλά να ακούσεις τι θέλει να σου πει.
Τα παιδιά χρειάζονται την προσοχή μας εστιασμένα. Αρα σταματήστε αυτό που κάνετε, και καθίστε βλέποντας τους στα μάτια.
2.Κάντε κάτι οικείο
Δεν είναι μόνο τα μικρά παιδιά που αγαπούν την επανάληψη. Οι δραστηριότητες ρουτίνας είναι παρήγορες για όλους.
Κάποιοι ακολουθούν θρησκευτικά ή παραδοσιακά έθιμα, άλλοι κάτι διαφορετικό. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτό θα βοηθήσει στη διαμόρφωση της ταυτότητας μιας οικογένειας.
Ένα διασκεδαστικό οικογενειακό τελετουργικό – είτε πρόκειται για κυριακάτικο γεύμα σε ένα σπίτι ή ένα παιχνίδι μπάσκετ στο δρόμο – μπορεί να είναι μια όαση για οικογένειες όπου υπάρχει πολλή επαφή.
Μπορεί να μην είναι σε θέση αυτό να λύσει όλα τα προβλήματα της οικογένειας ,αλλά κάνοντας περισσότερα διασκεδαστικά πράγματα, μπορείτε να αλλάξετε την αναλογία των καλών και κακών στιγμών, και κάνοντας απλά αυτό έχετε μια πιο ευτυχισμένη οικογένεια.
3.Φιλάτε τον σύντροφό σας μπροστά στο παιδί σας
Αν και μπορεί τα παιδιά να νιώσουν άβολα, οι εκφράσεις αγάπης μπορούν να γαλουχήσουν το γάμο σας και να φτιάξουν μια υγιή σχέση. Όταν υπάρχουν παιδιά, μπορεί να είναι δύσκολη η σύσφιξη των σχέσεων του ζευγαριού.
Μια λανθασμένη αντίληψη είναι ότι ο γάμος θα περιμένει.
Υπάρχουν γονείς με παιδιά 6-7 ετών οι οποίοι δεν έχουν αφήσει το παιδί τους ποτέ να το προσέχει κάποιος άλλος, που δεν πήγαν ποτέ για διακοπές ή ακόμη έξω για δείπνο ή για σινεμά.
Για παράδειγμα , μια σοκολάτα δώρο στη σύζυγο η ένας ζεστός καφές για τον σύζυγο με την επιστροφή του από τη δουλειά, είναι μικρά πράγματα που συμβάλλουν στην βελτίωση μιας σχέσης. Κι όταν τα παιδιά γίνουν πια ενήλικες, να βρούν το ίδιο είδος σχέσης και να μην συμβιβαστούν με λιγότερο από ό, τι τους αξίζει. ”
4.Διαβάστε μαζί
Αυτό πρέπει να είναι το πιο κοινό μήνυμα που ακούγεται εκεί έξω, αλλά είναι καλό να συνεχίσουμε αυτή την δραστηριότητα ώσπου τα παιδιά να μην θέλουν πια και προτιμούν να διαβάζουν από μόνα τους. Για τις οικογένειες που συνεχίζουν, τα οφέλη υπερβαίνουν αυτά της παιδείας.
Διαβάζοντας τους μας δίνεται η ευκαιρία κάποια στιγμή να τα αγκαλιάζουμε, κάτι το οποίο είναι σπάνιο σε αυτήν την ηλικία. Επιπλέον, έχουμε την ευκαιρία να δούμε πόσο κατανοούν τις μακρές διηγήσεις.
5.Αγγίξτε το παιδί σας
Κανείς δεν πρέπει να υπενθυμίζει στους γονείς να αγκαλιάζουν τα παιδιά τους.
Αλλά όπως και η διήγηση παραμυθιών, έτσι κι οι αγκαλιές και τα φιλιά σιγά-σιγά μειώνονται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και όλα αυτά τα βρίσκουν ενοχλητικά.
Φυσικά δεν είναι ανάγκη να δείξουμε την αγάπη μας στον 12 χρονο γιό μας, δίνοντας του ένα φιλάκι στην κοιλιά όταν βρίσκονται εκεί για επίσκεψη τα φιλαράκια του από το ποδόσφαιρο.
Για μερικούς ανθρώπους είναι δύσκολο, να βρουν τρόπους να προσεγγίσουν τα παιδιά τους. Μπορεί να ξαπλώσουν μαζί τους την ώρα του ύπνου, να φτιάξουν μαζί τα μαλλιά τους, να κάνουν ένα αγώνα πάλης ή ακόμα και να καθίσουν μαζί τους για μισή ώρα στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση.
6.Χαμογελάστε κατά τη διάρκεια μιας στιγμής έντασης
Ένα χαμόγελο μπορεί να εκτονώσει μια ηφαιστειακή κατάσταση. Όταν η κατάσταση φτάσει στα άκρα κι όλοι φωνάζουν, τότε βρείτε τη δύναμη και τον τρόπο να χαμογελάσετε λέγοντας κάποιο αστείο η κάνοντας μια αστεία κίνηση.
Πολύ πιθανόν η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και όλοι θα ξεχάσουν γιατί φώναζαν !
7.Μάθετε για ένα σημαντικό πράγμα που συνέβηκε στο παιδί κατά τη διάρκεια της μέρας
Για κάποιους γονείς και τα παιδιά, η αφήγηση των συμβάντων της μέρας γίνεται φυσικά γύρω από το βραδινό τραπέζι, πριν τον ύπνο ή στο πιο δημοφιλές σημείο συνάντησης της οικογένειας – το αυτοκίνητο. Άλλοι μπορεί να χρειάζονται ένα έναυσμα, μια αρχή.
Ένας τρόπος για να αποσπάσετε από τα παιδιά τις πληροφορίες, να τα κάνετε δηλαδή να μιλήσουν, είναι να μοιραστείτε εσείς πρώτα μαζί τους, τις δικές σας εμπειρίες.
Μερικές οικογένειες έχουν ακόμη και ένα τελετουργικό στο οποίο οι γονείς και τα παιδιά μοιράζονται ένα καλό πράγμα και, στη συνέχεια, ένα κακό που τους συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Όπως κι όλα τα άλλα, όμως, πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία.
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, χρειάζονται χώρο για να αναπτυχθούν και αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να συμμετέχετε σε κάθε πτυχή της καθημερινής τους ζωής. Είναι σημαντικό να νιώθουν άνετα επειδή οι γονείς τους δεν τα ξέρουν όλα.
8.Αντισταθείτε στην πρόκληση να είστε ένας σωτήρας
Αυτή δεν είναι η καλύτερη συμβουλή όταν το παιδί σας προσχολικής ηλικίας αποφασίσει να δοκιμάσει να ανατινάξει το σπίτι.
Ωστόσο, όταν το 11 χρονο παιδί σας ξεχάσει τη σχολική εργασία του (μετά που του το θυμίσατε δύο φορές), ή όταν η απόδοση του σε κάποιο άθλημα δεν θα τον κάνει πρωταθλητή, μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε πίσω.
Είναι καλό να ασχολούμαστε με την ανάπτυξη των ψυχολογικών ‘’μυών’’ ενός παιδιού. Θέλουμε να προετοιμάσουμε τα παιδιά για τη ζωή, όχι να τα προστατεύσουμε από αυτή. Διαφορετικά παρεμβαίνουμε σε σημαντικές αναπτυξιακές διαδικασίες.
Όταν οι συνέπειες δεν είναι τεράστιες, επιτρέποντας στα παιδιά μας να αποτύχουν, μας βοηθά να τους διδάξουμε να πετύχουν την επόμενη φορά. Και θα τους δώσουμε την ικανότητα επίλυσης των προβλημάτων τους. “Ξέχασες την εργασία σου σήμερα; Τι πρέπει να κάνεις για να μην ξανασυμβεί το ίδιο αύριο; ”
9.Κάντε κάτι ωραίο για αυτούς που προσέχουν τα παιδιά σας
Η εύρεση και η διατήρηση καλής φροντίδας για τα παιδιά είναι δύσκολη, αλλά η αποζημίωση στο τέλος, είναι μεγάλη για την ηρεμία τη δική σας αλλά και την άνεση των παιδιών σας.
Είτε είναι νταντάδες ή εργαζόμενοι σε ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας, οι φροντιστές δεν αρέσκονται να αντιμετωπίζονται σαν μισθωμένοι υπηρέτες.
Φροντίζετε πάντα να τους δείχνετε ότι τους εκτιμάτε για όλα αυτά που κάνουν για τα παιδιά σας.
Μια έρευνα που έγινε ανάμεσα σε νταντάδες για αποκάλυψε ότι πολλές από αυτές δεν παίρνουν καν ένα δώρο για τα γενέθλιά τους ή για τα Χριστούγεννα.
Όσες πήραν, είχαν καταστήσει σαφές ότι αυτό σήμαινε πολλά.
10.Μην ανησυχείτε για τις προηγούμενες εννέα συμβουλές
Για όλους τους στόχους που παρατίθενται πιο πάνω, αξίζει να αγωνίζεστε, αλλά μην περιμένετε να τους πετυχένετε όλους, κάθε μέρα. Και μην ρίχνετε φταίξιμο στον εαυτό σας προσπαθώντας να κάνετε το αδύνατο.
Οι προσδοκίες των γονέων είναι πάντα πολύ ψηλές.
Ψάξτε για τη βελτίωση, σε αντίθεση με την τελειότητα.
Προσπαθώντας πάντα για το καλύτερο θα πετύχουμε τουλάχιστον τη βελτίωση, αν όχι τη πλήρη επιτυχία!
*Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής,Παιδιατρικής αιματολογίας,Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s University of London Medical School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
drmakrides@cablenet.com.cy
Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής,Παιδιατρικής αιματολογίας,Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s University of London Medical School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
drmakrides@cablenet.com.cy