4 γνωστοί Djs της Κύπρου «συστήνονται» στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ – Οι ψυχές της παρέας

Ένας είναι ο πρωταγωνιστής της βραδιάς και η ψυχή της παρέας στα διάφορά μπαράκια και κλαμπ  που συχνάζουμε. Και δεν είναι άλλος από το πρόσωπο πίσω από την κονσόλα.

Τέσσερις Djs μιλούν για τη μουσική, για τη δουλεία του Dj και πως έχει διαμορφωθεί το επάγγελμα τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο αλλά και τα πιο περίεργα σκηνικά που έχουν αντικρίσει.

Ο dj Κύπρος Καραβιώτης(DJK), ο Andy Pervinca και οι Mr. Styles and Jenia, τέσσερα από τα δυνατά ονόματα της βιομηχανίας των Djs στην Κύπρο αποκαλύπτουν τα μυστικά της δουλειάς τους στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ online.

 


Από ποια ηλικία ξεκίνησες να παίζεις μουσική και πόσα χρόνια ασχολείσαι;

Κύπρος Καραβιώτης(DJK): Ερασιτεχνικά από τα 12 όταν «έκανα τον Dj» στα parties, όπως και compilations σε κασέτες για φίλους. Επαγγελματικά ασχολούμαι εδώ και 9 χρόνια.

Andy Pervinca: Την πρώτη επαφή την είχα όταν ακόμη ήμουν Λύκειο, επαγγελματικά όμως κάπου στα 20-21. Συνολικά ασχολούμαι γύρω στα 17 χρόνια.

Mr.Style& Jenia: Και οι δυο ξεκινήσατε από την εφηβεία. Ο Styles από τα 12 και ο Jenia από τα 15.

 

Είναι η μοναδική σου ενασχόληση; Έχεις σπουδάσει κάτι άλλο;

Κύπρος Καραβιώτης(DJK): Κάνω εκπομπή καθημερινά στον Deejay 93.5 αλλά έχω σπουδάσει Marketing, Μ.Β.Α. (Management) και 4 χρόνια Civil Engineering (diploma pending).

Andy Pervinca: Για αρκετό καιρό τώρα είναι η μόνη μου ενασχόληση.Έχω όμως σπουδάσει Hotel/Hospitality Management και δούλεψα στον κλάδο σε ξενοδοχεία.

Mr.Style& Jenia:  Για τον Styles είναι η μόνη του ενασχόληση ενώ ο Jenia ασχολείται και με άλλα πράγματα.

 

Έχεις κάποιον Dj ως πρότυπο;

Κύπρος Καραβιώτης(DJK): Αγαπώ τον Solomun!

Andy Pervinca: Δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιον, αλλά ένας απ' αυτούς που με έκαναν να αγαπήσω τη house μουσική, είναι ο Roger Sancez πίσω στο 1999-2000. Σίγουρα όμως μπορώ να αναφέρω μια ολόκληρη λίστα ονομάτων που με έχουν επηρεάσει μουσικά.

Mr.Style& Jenia: Οι Steve Angello & Eric Prydz είναι αυτοί που μας έχουν επηρεάσει περισσότερο.

 

Παίζεις συγκεκριμένο είδος μουσικής;

Κύπρος Καραβιώτης(DJK): Είμαι House dj με όλα τα παρακλάδια του genre… φτάνει να είναι καλή μουσική.

Andy Pervinca: Νομίζω για όλους τους Dj’s που αγαπούν και παίζουν μουσική χρόνια, αυτή σίγουρα είναι η πιο δύσκολη ερώτηση! Το όνομα μου το συνέδεσα με house μουσική και όλα της τα variations, deep house, tech house, ακόμα και techno. Έχω όμως μεγαλώσει ακούγοντας ροκ, funk, disco, έτσι σίγουρα θα με πετύχεις να παίζω και ένα πιο freestyle ύφος σε μπαρς όπου τους ταιριάζει!

Mr.Style& Jenia: Και οι δυο κινούμαστε σε μεγάλο φάσμα. Αυτή τη περίοδο είμαστε συγκεντρωμένοι στο είδος που γράφουμε κιόλας το οποίο έχουμε ονομάσει XHouse.

 

Ποια τα συναισθήματά σου όταν παίζεις μουσική; Ποια η μαγεία της κονσόλας;

Κύπρος Καραβιώτης(DJK): Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να βλέπεις τον κόσμο να περνά καλά!

Andy Pervinca: You just let go, αυτή είναι η μαγεία, και από εκεί και πέρα βλέπεις αυτές τις τρείς με τέσσερεις ώρες, ίσως και περισσότερο, που παίζεις, σαν ένα πίνακα με τα tracks σαν τα κομμάτια του puzzle, προσθέτοντας τις τεχνικές σου ικανότητες πάνω στην κονσόλα! 

Mr.Style& Jenia: Δεν υπάρχει ακριβής τρόπος να περιγράψεις τη δυνατότητα σου να εκφράσεις όλα αυτά που νιώθεις ενώ ταυτόχρονα να δημιουργείς τέτοιο δεσμό με το κόσμο που σε ακούει.

Πόσο ρόλο παίζει το κοινό που βρίσκεται από κάτω τη στιγμή που είσαι στην κονσόλα;

Κύπρος Καραβιώτης(DJK): Τον μεγαλύτερο… προς αυτούς θα απευθυνθείς!

Andy Pervinca: Αρκετό μπορώ να πω. Είσαι σαν μια μπαταρία ενέργειας που φορτίζεται και από την ανταπόκριση του κοινού, δουλειά σου όμως είναι να έχεις την ικανότητα να διαβάζεις κιόλας το κοινό.

Mr.Style& Jenia: Τον βασικότερο. Δεν έχει το ίδιο πλάκα να παίζεις για δέντρα.

 

Θεωρείς πως η μουσική δημιουργεί αίσθημα απελευθέρωσης μεταξύ των ανθρώπων; Πιστεύεις πως αποτελεί ένα τρόπο θεραπείας;

Κύπρος Καραβιώτης(DJK): Πόσες φορές ενώ ήσουνα moody or sad, άκουσες στο ραδιόφωνο ένα happy κομμάτι και άλλαξε η διάθεσή σου; Σίγουρα η μουσική μπορεί να είναι  και θεραπεία.

Andy Pervinca: Ναι, η μουσική υπήρχε ανέκαθεν μαζί με τον άνθρωπο, σε πολλές πτυχές βοηθά, αυτό νομίζω το βιώνουμε και το γνωρίζουμε όλοι μέσα από προσωπικές μας εμπειρίες. Μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διάθεσή μας ανά πάσα στιγμή.

Mr.Style& Jenia: Ακόμη και στο πιο σκοτεινό κελί, έχεις πάντα τη μουσική μέσα σου.

 

Γράφεις δική σου μουσική;

Κύπρος Καραβιώτης(DJK): Έχω κυκλοφορήσει στην Feelgood ένα single πέρσι με τον Livin R, το You το οποίο πήγε Νο1 στα  iTunes charts Κύπρου! Προς το παρόν αυτό αλλά σίγουρα more to come!

Andy Pervinca: Λίγα πράγματα, περισσότερο κάνω πειράματα μαθαίνοντας, αλλά είναι κάτι που όντως θέλω να κάνω! Ζωντανά παίζοντας όμως μου αρέσει να πειραματίζομαι και να κάνω live mashups

Mr.Styles & Jenia: Φυσικά!

 

Ποιο event σου έμεινε αξέχαστο;

Κύπρος Καραβιώτης(DJK): Τα δύο events που έκανα opening στον Danny Howells το 2014 & 2015 στη Λάρνακα.

Αndy Pervinca: Θυμάμαι ένα παραλιακό πάρτι που ξεκινήσαμε λίγο μετά το μεσημέρι στο χαλαρό και καταλήξαμε να παίζουμε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες! Θα ήταν όμως και παράλειψή μου να μην αναφέρω τους Chus & Ceballos που είχα την τύχη να παίξω μαζί τους.

Mr.Styles & Jenia: Μια από τις πρώτες μας εμφανίσεις πριν καν συνεργαστούμε, που παίξαμε μαζί για να καλύψουμε το  Fedde Le Grand ο οποίος είχε καθυστερήσει.

 

Ας αναφερθούμε στη βιομηχανία των Djs στην Κύπρο. Τι έχει αλλάξει από τότε που έκανες εσύ τα πρώτα βήματα μέχρι σήμερα;

Κύπρος Καραβιώτης(DJK): Έχουμε πληθύνει!

Andy Pervinca: Αρκετά, σίγουρα δεν ήταν τόσο ‘cool’ και μοδάτο, το έκανες καθαρά για τη μουσική ψάχνοντας να αγοράσεις πρώτος αυτούς τους δίσκους και cds που δεν είχε άλλος, να έχεις δυνατά tracks αλλά και άσσους στο μανίκι. Σήμερα με όλη την επιρροή και προβολή που μπορείς να έχεις μέσω των social media το παιχνίδι έχει αλλάξει, όπως και η τεχνολογία.

Mr.Style& Jenia: Έχει βελτιωθεί αρκετά και από την μεριά των DJs  αλλά και του κόσμου κάτι που μας χαροποίει ιδιαίτερα.

Η αλήθεια είναι πως έχουμε εκατοντάδες Djs πλέον. Πώς μπορείς να ξεχωρίσεις έναν « καλό» από ένα «κακό» Dj;

Κύπρος Καραβιώτης(DJK): Είναι μερικά σημεία όπως παράδειγμα η μουσική παιδεία που έχει και το πώς συμπεριφέρεται γενικά αλλά και στο κοινό του.

Andy Pervinca: Για μένα προσωπικά όχι τόσο το μουσικό είδος που επιλέγει να παίζει, αλλά πολύ περισσότερο οι εναλλαγές τραγουδιών και να μπορεί να σε πάρει κάπου χωρίς να χρειάζεται να λες από μέσα σου, «τώρα αυτό πως του ήρθε». Στα συν και οι τεχνικές δεξιότητες.

Mr.Style& Jenia: Δεν πιστεύουμε σε «καλούς» και «κακούς». Το DJing δεν είναι παραμύθι της Disney. Έχει αυτούς που ξεκινάνε και τους έμπειρους.

 

Τα τελευταία χρόνια έκαναν την εμφάνισή τους ακαδημίες Dj. Μπορεί εύκολα κάποιος, με μερικά μαθήματα να γίνει Dj;

Κύπρος Καραβιώτης(DJK): Νομίζω χρειάζεσαι περισσότερα από απλά μερικά μαθήματα σε μια ακαδημία για να γίνεις dj… πάντα ΙΜΟ.

Andy Pervinca: Το τεχνικό κομμάτι του Dj-ing δεν χρειάζεται και ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα να το μάθεις με εξάσκηση.
Σε σχολές νομίζω διδάσκεται και λίγο ιστορία πως ξεκίνησε όλο αυτό μαζί με διάφορες Dj-ing τεχνικές, αλλά στο τελικό στάδιο έχει να κάνει με το ίδιο το άτομο, αν δηλαδή έχει «μουσικό αυτί»  και το απαραίτητο «μικρόβιο» ώστε να εξελιχθεί.

Mr.Styles & Jenia: Όχι. Χρειάζεται πολύ κόπο, χρόνο και σκληρή δουλεία. Μια ακαδημία μπορεί να σε βοηθήσει μόνο να κάνεις τα πρώτα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

Πιστεύετε πως η Κύπρος μπορεί να φτάσει στα επίπεδα ξένων χωρών όσον αφορά την μουσική των Djs;

Κύπρος Καραβιώτης(DJK): Με καλή διάθεση και πολλή δουλεία όλα γίνονται!

Andy Pervinca: Δεν νομίζω να υστερούμε σε αυτό, έχουμε πολύ καλούς και αξιόλογους Dj’s και παραγωγούς.

Mr.Style& Jenia: Ναι και είναι ένα από τα πράγματα που έχουμε στους άμεσους στόχους μας.

 

Τα χρήματα που «κερδίζει» ένας Dj στην Κύπρο είναι αρκετά για να μπορεί να ζήσει άνετα;

Κύπρος Καραβιώτης(DJK): Άνετα δεν θα το έλεγα ,αλλά ναι μπορεί να ζήσει.

Andy Pervinca: Όταν ήμουν μικρός, βλέποντας τη συνέντευξη ενός παλιού Dj, στην ερώτηση απάντησε ως εξής: «keep your morning job». Είναι ένα επάγγελμα που πρέπει να δαπανήσεις χρήματα και δεν σταματάς να ξοδεύεις γι αυτό, οι πληρωμές πρέπει να είναι ανάλογες αυτού, και έτσι όταν το κανείς επαγγελματικά ή ακόμη και ερασιτεχνικά πρέπει να φροντίζεις να βάζεις ένα κατώτατο όριο πληρωμής για να προστατεύσεις τον εαυτό σου και τους άλλους.

Mr.Styles & Jenia: Ανάλογα. Αν παίζει σε γάμους ναι, διαφορετικά είναι δύσκολα.

 

Η νυχτερινή ζωή είναι περίεργη και σκληρή. Το σημείο όπου βρίσκεται ο Dj είναι σαν «φρούριο» και μπορεί να δει τα πάντα. Έχεις βρεθεί ποτέ μπροστά σε ένα περίεργο σκηνικό;

Κύπρος Καραβιώτης(DJK): Δεν μπορώ να πω ότι μου έτυχε κάτι το super περίεργο αλλά σίγουρα βλέπω διάφορα.

Andy Pervinca: Δεν θυμάμαι να βρέθηκα μπροστά σε κάτι πολύ περίεργο, ή ίσως έχω δει τόσα που δεν τα θεωρώ πλέον τόσο περίεργα. Αυτό που θυμάμαι όμως είναι όταν μια κοπελιά ένα βράδυ που έπαιζα, με πλησίασε και μου είπε ίσως το πιο περίεργο κομπλιμέντο που άκουσα.

Mr.Style& Jenia: Πολλά, αλλά έχουμε βρεθεί και σε εξίσου περίεργα σκηνικά μέσα στο booth.

Δειτε Επισης

Πρώτος γύρος ανακατατάξεων από Αρχηγό-Μετατέθηκε Αγιώτης και Νικολεττής, «κόπηκαν» οι δύο θέσεις του Ανδρέου
Πάει Λονδίνο και μετά Νέα Υόρκη για τριμερή ο Πρόεδρος-Στις 15 του μήνα το ραντεβού
Καταγραφή ονομάτων στο παρατηρητήριο τιμών ζητά ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Ανακοίνωσε τριμερή χωρίς ημερήσια διάταξη στις 15 Οκτωβρίου ο Τατάρ
Γίνονται εκ νέου δεκτές αιτήσεις για Σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» μέχρι τέλος Οκτωβρίου
Αναβάλλεται η διαμαρτυρία αγελαδοτρόφων-Θα συναντηθούν με εκπρόσωπο ΕΕ
Κατάθεση τελικής πρότασης ΟΚΥπΥ για συλλογική σύμβαση-Συνάντηση με συντεχνίες στις 7 Οκτωβρίου
Επιβεβαίωση στοιχείων πραγματικών δικαιούχων ζητά το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών
Διαζύγιο Κυβέρνησης με ανάδοχο εταιρεία για το ejustice-Στη ζυγαριά τα σενάρια για την επόμενη μέρα
Εντός δύο εβδομάδων τα νέα μέτρα για δημογραφική πολιτική-Πάνω από τριάντα εκατομμύρια το κόστος