Απόλυτη ταύτιση των κρατών-μελών της ΕΕ με τις θέσεις του Προέδρου

Υπάρχει απόλυτη ταύτιση των θέσεων κρατών μελών της ΕΕ με αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών για Τούρκους υπηκόους, ανέφερε την Κυριακή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την κηδεία των λειψάνων του στρατιώτη πεσόντος κατά την τουρκική εισβολή Θεόδουλου Θεοδούλου, στο Πέρα Χωριό Νήσου, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Κυβέρνηση με δική της πρωτοβουλία επικοινώνησε με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε για να ενημερωθεί για τις χθεσινές του συζητήσεις με τον κ. Ακιντζί.
 
«Δεν προκύπτει κάτι καινούριο σε σχέση με τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για τις προθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πέραν των όσων κατά καιρούς δημόσια έχουν ακουστεί από πλευράς του κ. Ακιντζί», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.
 
Πρόσθεσε ότι «το μήνυμα μας προς τον κ. Ακιντζί, το μήνυμα γενικότερα προς όλους είναι η ανάγκη σοβαρότητας και προσήλωσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Όπως είπε, οι όποιες προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπορούν να εξεταστούν. Σημείωσε επίσης ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι λύση ούτε για τους Ελληνοκύπριους ούτε για τους Τουρκοκύπριους, ίσως περισσότερο για τους Τουρκοκύπριους διότι δεν μπορεί να υπάρξει αναγνώριση, αναβάθμιση μιας παράνομης οντότητας. Αναφερόμενος στις συνομιλίες της Γενεύης είπε ότι “αυτός ο διάλογος θα πρέπει να συνεχιστεί”.
 
“Εκφράζω την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να παραστεί και ευελπιστούμε να υπάρξει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Όλοι γνωρίζουν, πολύ περισσότερο τα ΗΕ που ανέλαβαν τις διαβουλεύσεις για να προετοιμάσουν το έδαφος, πού είναι η δυσκολία στο να καθοριστεί νέα Γενεύη”, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.
 
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το τουρκικό αίτημα για τις τέσσερις ελευθερίες, σε κάτι ανάλογο όπως στην περίπτωση της Πορτογαλίας και των Βραζιλιάνων υπηκόων που διαμένουν εκεί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. « Το τι ισχύει στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Βραζιλίας δεν αφορά τις τέσσερις βασικές ελευθερίες, αφορά κάποια πτυχή από τις τέσσερις βασικές ελευθερίες. Από κει και πέρα η θέση μας είναι ξεκάθαρη, είναι θέμα που αφορά την ΕΕ στο σύνολο της, είναι θέμα που αφορά όλα τα κράτη μέλη», ανέφερε. Παράλληλα σημείωσε δύο σημαντικά δεδομένα, όπως τα χαρακτήρισε. To ένα είναι ότι η Κυβέρνηση έχει αρχίσει να λαμβάνει αντιδράσεις από τα κράτη μέλη στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αντιδράσεις, οι οποίες συνοψίζονται στην απόλυτη ταύτιση με τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο θέμα. Το δεύτερο, είπε, είναι ότι ο Πρόεδρος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες στις 8 Μαρτίου όπου θα έχει συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 9 του μηνός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ακολούθως θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και στις δύο συναντήσεις, ανέφερε, αλλά και στη Σύνοδο το θέμα αυτό θα απασχολήσει τις συζητήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρόταση νόμου για ρύθμιση των προεκλογικών δημοσκοπήσεων ενώπιον της Βουλής
Στην πολυμερή στράφηκε η προσοχή-Στόχος η όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία
Ενημερώθηκε από ΠτΔ για το Κυπριακό ο ΔΗΣΥ-Στηρίζει κάθε θετική προσπάθεια, προτάσσει τον ρεαλισμό
Επανέρχεται ο πρώην «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα Αλί Μουράτ Μπαστσερί
Απάντηση Ερχιουρμάν σε Τατάρ για Κυπριακό-«Για δεκαετίες συζητά την ομοσπονδία η τ/κ πλευρά»
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο στις 14 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ν. Χριστοδουλίδης: Η ΚΔ έτοιμη να συμβάλει στην επίτευξη κοινών ευρωπαϊκών αμυντικών στόχων
Ο Μπέλερης πρότεινε για αντιπρόεδρο Επιτροπής τον Φειδία-Ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων
Έληξαν οι έρευνες σε τρία τεμάχια της ΑΟΖ-Δεν κατέδειξαν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα
Δυσαρεστημένο το ΑΚΕΛ για τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Αννίτας για Κυπριακό, ζητά σύγκληση Εθνικού