Παραδόθηκε στην Πιονγιάνγκ η σορός του Κιμ Γιόνγκ Ναμ

Οι Αρχές της Μαλαισίας παρέδωσαν τη σορό του ετεροθαλούς αδελφού του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ουν χθες, Πέμπτη, με ανταλλαγή την απελευθέρωση εννέα Μαλαισιανών που κρατούνταν στην Πιονγκγιάνγκ μετά από μια έντονη φιλονικία σε διπλωματικό επίπεδο.
 
Πηγές των αμερικανικών και νοτιοκορεατικών υπηρεσιών πληροφοριών έχουν δηλώσει ότι η Βόρεια Κορέα σχεδίασε τη φονική επίθεση στον Κιμ Γιόνγκ Ναμ τον περασμένο μήνα, χρησιμοποιώντας το χημικό παράγοντα VX, μια χημική ένωση τόσο τοξική ώστε περιλαμβάνεται σε κατάλογο όπλων μαζικής καταστροφής των Ηνωμένων Εθνών.
 
Η επίθεση εξόργισε τη Μαλαισία και κατέληξε σε διπλωματικό πόλεμο με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, με αποτέλεσμα να εκδοθεί ταξιδιωτική απαγόρευση και από τις δύο χώρες και να καταρρεύσει η μακροχρόνια φιλική τους σχέση.
 
Οι εννιά Μαλαισιανοί των οποίων απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα έφθασαν νωρίς σήμερα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, όπου τους υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών και μεγάλη ομάδα δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί από το προηγούμενο βράδυ.
 
 
Η Βόρειος Κορέα ισχυρίζεται ότι η σορός ανήκε στον Κιμ Τσολ, όπως αναγράφεται στο διαβατήριό του, και όχι στον Κιμ Γιόνγκ Ναμ. Ο Κιμ δολοφονήθηκε στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στις 13 Φεβρουαρίου, από δύο γυναίκες που επάλειψαν το ιδιαίτερα τοξικό χημικό στο πρόσωπό του, σύμφωνα με την αστυνομία της Μαλαισίας.
 
Δύο γυναίκες, ινδονησιακής και βιετναμικής υπηκοότητας αντίστοιχα, έχουν συλληφθεί και κατηγορίες έχουν απαγγελθεί εναντίον τους.
 
Ο Κιμ Γιόνγκ Ναμ, πρεσβύτερος γιος του τέως Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ιλ, είχε εκφραστεί δημόσια εναντίον του δυναστικού ελέγχου της οικογένείας του στην απομονωμένη χώρα, η οποία είναι οπλισμένη με πυρηνικά όπλα. Ο νεότερος και απρόβλεπτος αδελφός του, Κιμ Γιόνγκ Ουν, είχε εκδώσει διαταγή για τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του, ο οποίος είχε επιζήσει μιας προσπάθειας δολοφονίας του το 2012, σύμφωνα με Νοτιοκορεάτες βουλευτές.
 
Η ανταλλαγή θέτει πάντως, τέλος, σε σχεδόν επτά εβδομάδες διπλωματικής αδιαλλαξίας μεταξύ των δύο χωρών.
 

Δειτε Επισης

Αποζημίωση μαμούθ σε νταντά από την Κολομβία-Το αφεντικό της την κατέγραφε με κρυφή κάμερα
Κάλεσμα Χάρις σε Τραμπ για δεύτερο debate-Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Το SPD του Σολτς κέρδισε τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο-«Το κόμμα κέρδισε, ο καγκελάριος έχασε»
Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα στο Λίβανο-Βομβαρδίζει νέες θέσεις της Χεζμπολάχ
Οριακή νίκη των Σοσιαλιστών του Σολτς και μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς δείχνουν τα exit poll
Η αντιπαράθεση με το Ισραήλ είναι πλέον μία μάχη χωρίς τέλος, διαμηνύει η Χεζμπολάχ-Νέα έκκληση των ΗΠΑ για διπλωματική επίλυση της κρίσης
Ο Τραμπ «έκοψε» αναμνηστικά ασημένια 100δόλαρα για την ενίσχυση της καμπάνιας του
Τουλάχιστον επτά νεκροί από νέο ισραηλινό πλήγμα εναντίον σχολείου στη Γάζα
Φρίκη στη Μαλαισία-Πάνω από 350 συλλήψεις για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών
Οι δρακόντειοι νόμοι των Ταλιμπάν «αγγίζουν» πλέον και τους άνδρες-«Αφήστε γένια, μην φοράτε τζιν, μην κοιτάτε άλλες γυναίκες»