Παραδόθηκε στην Πιονγιάνγκ η σορός του Κιμ Γιόνγκ Ναμ
07:31 - 31 Μαρτίου 2017
Οι Αρχές της Μαλαισίας παρέδωσαν τη σορό του ετεροθαλούς αδελφού του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ουν χθες, Πέμπτη, με ανταλλαγή την απελευθέρωση εννέα Μαλαισιανών που κρατούνταν στην Πιονγκγιάνγκ μετά από μια έντονη φιλονικία σε διπλωματικό επίπεδο.
Πηγές των αμερικανικών και νοτιοκορεατικών υπηρεσιών πληροφοριών έχουν δηλώσει ότι η Βόρεια Κορέα σχεδίασε τη φονική επίθεση στον Κιμ Γιόνγκ Ναμ τον περασμένο μήνα, χρησιμοποιώντας το χημικό παράγοντα VX, μια χημική ένωση τόσο τοξική ώστε περιλαμβάνεται σε κατάλογο όπλων μαζικής καταστροφής των Ηνωμένων Εθνών.
Η επίθεση εξόργισε τη Μαλαισία και κατέληξε σε διπλωματικό πόλεμο με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, με αποτέλεσμα να εκδοθεί ταξιδιωτική απαγόρευση και από τις δύο χώρες και να καταρρεύσει η μακροχρόνια φιλική τους σχέση.
Οι εννιά Μαλαισιανοί των οποίων απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα έφθασαν νωρίς σήμερα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, όπου τους υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών και μεγάλη ομάδα δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί από το προηγούμενο βράδυ.
Η Βόρειος Κορέα ισχυρίζεται ότι η σορός ανήκε στον Κιμ Τσολ, όπως αναγράφεται στο διαβατήριό του, και όχι στον Κιμ Γιόνγκ Ναμ. Ο Κιμ δολοφονήθηκε στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στις 13 Φεβρουαρίου, από δύο γυναίκες που επάλειψαν το ιδιαίτερα τοξικό χημικό στο πρόσωπό του, σύμφωνα με την αστυνομία της Μαλαισίας.
Δύο γυναίκες, ινδονησιακής και βιετναμικής υπηκοότητας αντίστοιχα, έχουν συλληφθεί και κατηγορίες έχουν απαγγελθεί εναντίον τους.
Ο Κιμ Γιόνγκ Ναμ, πρεσβύτερος γιος του τέως Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ιλ, είχε εκφραστεί δημόσια εναντίον του δυναστικού ελέγχου της οικογένείας του στην απομονωμένη χώρα, η οποία είναι οπλισμένη με πυρηνικά όπλα. Ο νεότερος και απρόβλεπτος αδελφός του, Κιμ Γιόνγκ Ουν, είχε εκδώσει διαταγή για τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του, ο οποίος είχε επιζήσει μιας προσπάθειας δολοφονίας του το 2012, σύμφωνα με Νοτιοκορεάτες βουλευτές.
Η ανταλλαγή θέτει πάντως, τέλος, σε σχεδόν επτά εβδομάδες διπλωματικής αδιαλλαξίας μεταξύ των δύο χωρών.