Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ελπίδας κύματα» στο Ευρωκοινοβούλιο

  Με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη (ΕΔΕΚ, S&D) έγινε χθες η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ελπίδας Κύματα – Waves of Hope» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Είναι η πρώτη φορά που το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στις Βρυξέλλες ενώ έχει ήδη παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα των Μόνιμων Αντιπροσωπειών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Ηνωμένα Έθνη.
 
Ο Κύπριος δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, μαζί με τους συνεργάτες του Πάμπο Χαραλάμπους και Γιώργο Βασιλείου πραγματοποίησαν ένα οδοιπορικό στο νησί της Λέσβου προσπαθώντας να μεταφέρουν όλες τις παραμέτρους της προσφυγικής κρίσης.
 
Το ντοκιμαντέρ, το οποίο γυρίστηκε ακριβώς πριν από ένα χρόνο, αποτυπώνει την αγωνία των προσφύγων οι οποίοι ρισκάροντας τη ζωή τους, επιχειρούν ν’ αναζητήσουν την ελπίδα μέσα από μια διαδρομή θανάτου, κινδύνων και εκμετάλλευσης. Δραματικές εικόνες από τις αφίξεις βαρκών, το μεγαλείο του εθελοντισμού και της ανθρωπιάς. Προσωπικές ιστορίες αλλά και μαρτυρίες για όσους βούλιαξαν μεσοπέλαγα, μαζί με την ελπίδα τους.
 
 
Ο κ. Παπαδάκης, στην εισαγωγή του, ανάφερε ότι η μεταναστευτική / προσφυγική κρίση στην Ευρώπη – η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – εξέθεσε τις ανεπάρκειες του ισχύοντος συστήματος υποδοχής προσφύγων και μεταναστών και διαφάνηκε η υπεροχή των εθνικών εγωισμών έναντι των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε ότι η μεταναστευτική κρίση μετατράπηκε σε κρίση αλληλεγγύης. Ορθώνονται φράχτες και εξακολουθούν να χάνονται εκατοντάδες αθώες ψυχές στη θάλασσα αντί να λειτουργήσει η από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος ως οικογένεια. Στην καταληκτική του τοποθέτηση ο Ευρωβουλευτής επισήμανε ότι οι μετανάστες δεν είναι το τέλος ή κατάρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειάζεται μια ορθή και εμπεριστατωμένη κοινή πολιτική. Πρέπει οι πολιτικές αρχές σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο μέσω συνεργειών να δράσουν άμεσα υιοθετώντας και εφαρμόζοντας μέτρα που εκφράζουν την πολυθεματική, προοδευτική, Ευρωπαϊκή μας στρατηγική.
 
 
Την εκδήλωση χαιρέτησε η Σλοβένα Ευρωβουλευτής Tanja Fajon, Αντιπρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, υπεύθυνη για θέματα πολιτικών ελευθεριών και μεταναστευτικής πολιτικής. Η κ. Fajon αναφέρθηκε στην έλλειψη ανάληψης κοινής ευθύνης από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για την έλλειψη αλληλεγγύης. Υπογράμμισε ότι ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης είναι μέσω των ασφαλών και μόνιμων οδών, όπως επίσης ότι είναι αναγκαία όσο ποτέ η προσήλωση στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προώθηση πολιτικών ενσωμάτωσης και εκπαίδευσης.
 
Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, εκ των συντελεστών του ντοκιμαντέρ, ανάφερε ότι η εν λόγω προβολή είναι φόρος τιμής σε όσους έχασαν την ζωή τους, αθόρυβα στη θάλασσα. Περιέγραψε τις εμπειρίες που έζησε, όταν ήταν παρών στο νησί της Λέσβου, γεγονός που προκάλεσε συγκίνηση σε όλο το ακροατήριο. Το παρών τους έδωσαν Ευρωβουλευτές προερχόμενοι από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Γερμανία και την Πορτογαλία.
 

Δειτε Επισης

Επαναπατρίστηκαν 6 από 11 Έλληνες που απομακρύνθηκαν από Βηρυτό μέσω Λάρνακας
Στο Λιμάνι Λεμεσού ξανά το αμερικανικό πολεμικό σκάφος USS–WASP
Επιχείρηση απομάκρυνσης πέραν των 500 Αυστραλών από τον Λίβανο δια μέσου της Κύπρου
Δεν λέει να φθινοπωριάσει-Σταθερά στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Έφτασαν ακόμη 38 Κύπριοι από τη Βυρητό-Καλύφθηκε από τη ΚΔ το κόστος μετάβασης
Στα μαχαίρια και πάλι συντεχνίες και ΟΚΥπΥ-Κρίση χωρίς τέλος η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης
Το μήνυμα Θεοδοσίου για τις νέες αρμοδιότητές της-«Σκοπός μας να εγκύψουμε στα θέματα ευημερίας ζώων»
Μ. Παναγιώτου: Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσδώσει νέα δυναμική στους αγρότες
Στην κυκλοφορία δρόμος στο Τσέρι, ανακοίνωσαν τα Δημόσια Έργα με άλλα έργα σε δρόμους
Δεν αποδέχονται ως έχει το προσχέδιο συλλογικής σύμβασης εργασίας ΟΚΥπΥ οι συντεχνίες