Τι είναι η καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κοπώσεως;

Η καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κοπώσεως είναι μία πλήρης εξέταση η  οποία έχει σκοπό την εκτίμηση της λειτουργίας διαφόρων οργάνων του σώματος κατά την άσκηση.
 
Έτσι εκτιμάται η λειτουργία του αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, αιμοποιητικού και μυοσκελετικού συστήματος ταυτόχρονα, μέσω μίας ολοκληρωμένης εξέτασης.
 
Με την καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κοπώσεως εκτιμάται ο βαθμός αναπηρίας του εξεταζομένου, γίνεται διάγνωση της αιτίας της δύσπνοιας, εκτιμάται η βαρύτητα της νόσου, γίνεται προεγχειρητική εκτίμηση του ρίσκου για επέμβαση στο θώρακα και στην κοιλιά και επίσης αξιολογείται η αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής.
 
Πρόκειται για μία εξέταση αρκετά ασφαλή καθώς τα σοβαρά συμβάματα περιγράφονται στην βιβλιογραφία με μία συχνότητα μόλις 5/10,000.
 
Η καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κοπώσεως πραγματοποιείται στο εργαστήριο (American Medical Center) με τη χρήση ποδηλάτου – εργομέτρου κάτω από συνεχή καρδιογραφική παρακολούθηση και μέτρηση αρτηριακής πίεσης.
 
Στη δοκιμασία παρίστανται ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ 2 γιατροί (Δρ Ζαχαριάδης – ειδικός πνευμονολόγος + συνεργάτης ειδικός καρδιολόγος), έτσι διασφαλίζεται η ασφάλεια του ασθενούς και γίνεται συνολική εκτίμηση των ευρυμάτων της δοκιμασίας από δύο διαφορετικές ειδικότητες.
 
Τέλος, η συνολική διάρκεια ολοκλήρωσης του τεστ είναι περίπου 30 λεπτά.
 
 
 
* Δρ Ανδρέας Ζαχαριάδης
Πνευμονολόγος, Ειδικός Διαταραχών Ύπνου
MD, PhD, EDRM, ESRS, FCCP, FAASM
Πνευμονολογικό Κέντρο Λευκωσίας, τηλέφωνο 22 355188