Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Από το 2008, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η 2α Απριλίου, καθιερώθηκε να γιορτάζεται ως η Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Αυτισμό. Μια ημέρα που σκοπός της είναι να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των ατόμων αυτών στην κοινωνία.
 
Τι είναι ο αυτισμός
Ο Αυτισμός είναι μια σοβαρή αναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά. Όλες αυτές οι ενδείξεις ξεκινούν πριν το παιδί γίνει τριών ετών. Στην διαταραχή του αυτισμού εμπλέκονται διάφορες εγκεφαλικές δομές με τρόπο που δεν έχει διασαφηνιστεί επαρκώς.
Οι δύο άλλες διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ASD) είναι το σύνδρομο Άσπεργκερ, στο οποίο δεν παρατηρείται καθυστέρηση στη γνωστική ανάπτυξη και τη γλώσσα, και η Εκτεταμένη διαταραχή της ανάπτυξης - Μη προσδιοριζόμενη αλλιώς (PDD-NOS), όπου διαγνώσκεται όταν δεν πληρούνται επαρκώς τα κριτήρια για τις άλλες δύο διαταραχές.
Πέρυσι, ο βρετανικός οργανισμός NAS (National Autistic Society) έδωσε ένα βίντεο στη δημοσιότητα με στόχο να δείξει σε όλους εμάς πώς αντιλαμβάνεται το περιβάλλον ένα παιδί με αυτισμό.


Συμπτώματα
Η διάγνωση των διαταραχών του αυτισμού δεν είναι απαραίτητο να βασίζεται στο άθροισμα κάποιων στοιχείων από ένα συγκεκριμένο κατάλογο. Ωστόσο είναι χρήσιμο να υπάρχει μία σύντομη περιγραφή των πολλών κλινικών χαρακτηριστικών που μπορεί να παρατηρηθούν στα παιδιά με τέτοιες διαταραχές. Εξάλλου, ο τρόπος με τον οποίο κάθε χαρακτηριστικό εμφανίζεται ποικίλλει από παιδί σε παιδί.
 
Τέτοια κλινικά χαρακτηριστικά είναι:
 
  • Σοβαρή επιβράδυνση στη γλωσσική ανάπτυξη και στην επικοινωνία
  • Σοβαρή επιβράδυνση στην κατανόηση των κοινωνικών σχέσεων
  • Ανομοιογενείς μορφές διανοητικών λειτουργιών
  • Έκδηλοι περιορισμοί δραστηριοτήτων και ενδιαφερόντων
  • Έλλειψη δημιουργικής φαντασίας
  • Προβλήματα συμπεριφοράς
  • Πιθανός συνδυασμός με άλλες αναπηρίες
  • Δραστηριότητες που ευχαριστούν τα άτομα με αυτισμό

 

 
Συχνότητα
Όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία, η αναλογία του αυτισμού είναι περίπου 1 ή 2 ανά 1.000 άτομα. Η αναλογία των ASD είναι περίπου 6 ανά 1000, ενώ η αναλογία ανδρών-γυναικών είναι 4 προς 1.
Ο αριθμός των ατόμων με διαταραχή αυτισμού και των συναφών του καταστάσεων έχει αυξηθεί δραματικά από τη δεκαετία του 1980, εν μέρει λόγω των αλλαγών στις διαγνωστικές μεθόδους.
Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία διαπιστώνεται ότι το σύνδρομο του αυτισμού παρουσιάζει μεγαλύτερη συχνότητα από αυτό της τύφλωσης και μικρότερη από την συχνότητα της κώφωσης. Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται για ένα τόσο σπάνιο φαινόμενο αλλά για σχετικά σύνηθες φαινόμενο, η διάγνωση του οποίου εγείρει δυσκολίες που συχνά οδηγούν σε λανθασμένες εκτιμήσεις.
Στην Κύπρο σύμφωνα με δεδομένα του 2015, υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 2000 ενήλικοι και παιδιά με αυτισμό, αριθμός που καταδεικνύει σημαντική αύξηση των περιστατικών την τελ
ευταία δεκαετία.
 
Θεραπεία
Δυστυχώς, ο αυτισμός προς το παρόν δε θεραπεύεται και είναι μια ισόβια κατάσταση. Η επιστημονική έρευνα σήμερα εστιάζει στη δημιουργία ανταγωνιστών των ενδορφινών, σε μία προσπάθεια να μειωθεί το πλεόνασμα που εμφανίζεται στα αυτιστικά παιδιά. Παρόμοιες θεραπείες φαίνεται, ότι έχουν επιδράσει θετικά στη μείωση της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς.
Η πιο κατάλληλη αντιμετώπιση, παρ'όλα αυτά βεβαίως είναι αποδεδειγμένα η ειδική αγωγή και ειδικά όταν αυτή συνδυάζεται με πρώιμη παρέμβαση, δηλαδή κατά την προσχολική ηλικία.
 
Εναλλακτικές θεραπείες και ο ρόλος των ζώων
Για την αντιμετώπιση αυτού του συνδρόμου πολλές φορές χρησιμοποιούνται και άλλες μέθοδοι θεραπείας, είτε μεμονωμένες, ή σε διάφορους θεραπευτικούς συνδυασμούς. Μερικές από αυτές είναι: η θεραπεία με σφιχταγκάλιασμα, η shiatsu θεραπεία, η μουσικοθεραπεία καθώς και η χρήση των ζώων στην ψυχοθεραπεία των παιδιών αυτών.
Η χρησιμοποίηση των ζώων και ιδιαιτέρως των κατοικίδιων έχει ευεργετική δράση στη ζωή των ανθρώπων. Όταν όμως, προσφέρετε ένα ζωάκι σε ένα αυτιστικό παιδί πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού λόγω διαρκούς αποδιοργάνωσης, η κακοποίηση ενός ζώου δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο.

 

Το άλογο επίσης χρησιμοποιείται σαν θεραπευτικό μέσο των ατόμων με αυτισμό. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, απλές ασκήσεις ιππασίας μεταφέρονται και προσαρμόζονται στο παιδί σύμφωνα με τις ανάγκες του, με σκοπό να συμβάλουν στην ανάπτυξή του, στη δημιουργία και διατήρηση της ψυχικής του ευεξίας.
Εξάλλου, η καταπραϋντική επίδραση των ζώων, κυρίως της γάτας και του σκύλου, έχει ως άμεση συνέπεια την ελάττωση του στρες. Οι συμπεριφορές φροντίδας του ζώου (για παράδειγμα το χάιδεμα) συντελούν στην αποφυγή των στρεσογόνων παραγόντων και στην αυτόματη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τα παραπάνω, επιτυγχάνονται όταν η σχέση με το ζώο χαρακτηρίζεται από συναισθήματα αγάπης και αφοσίωσης.
Διαπιστώνεται επίσης, ότι τα αυτιστικά παιδιά που έχουν επαφές με κάποιο ζώο μαθαίνουν πολύ πιο γρήγορα, επιτυγχάνουν την αισθητηριακή τους ολοκλήρωση και αποκτούν ποικίλες δεξιότητες διαμέσου των οποίων εκφράζουν ευκολότερα τα συναισθήματά τους.
 

Οργανώσεις και δικαιώματα
Ο πρώτος εθελοντικός σύλλογος που σχηματίστηκε από γονείς και επαγγελματίες, που ενδιαφέρονταν για τα δικαιώματα των παιδιών αυτών, ιδρύθηκε το 1962 στο Ηνωμένο Βασίλειο και σήμερα ονομάζεται Εθνική Αυτιστική Εταιρεία (National Autistic Society, NAS). Το 1965 στην Αμερική ιδρύθηκε η Εταιρεία Αυτισμού Αμερικής (Autism Society of America, ASA), ενώ στη συνέχεια παρόμοιες προσπάθειες παρατηρήθηκαν και σε άλλα κράτη. Το 1983 ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οργανώσεων Γονέων Αυτιστικών Ατόμων (Autism-Europe) και το 1988 η Παγκόσμια Οργάνωση για τον Αυτισμό (World Autism Organization, W.A.O.). Σήμερα, αυτές οι οργανώσεις έχουν χιλιάδες μέλη και πολυάριθμα τοπικά παραρτήματα (Ταγκούλη 2007).
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία οργανώσεων γονέων με αυτισμό Autism-Europe, στο τέταρτο Συνέδριο της που έγινε στη Χάγη στις 10 Μαΐου του 1992, ψήφισε το Χάρτη των Δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό. Μετά από πολλά έτη αγώνα και πιέσεων, στις 9 Μαΐου του 1996, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθέτησαν και υπέγραψαν τη Διακήρυξη των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό, η οποία τονίζει ότι τα άτομα με αυτισμό πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην Κύπρο από το 1990 ιδρύθηκε και λειτουργεί ο Σύνδεσμος για άτομα με Αυτισμό, ο οποίος είναι αναγνωρισμένος από το κράτος σαν φιλανθρωπικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ενώ παράλληλα είναι μέλος του AUTISM EUROPE και του WORLD AUTISM ORGANIZATION.
Κύριος σκοπός του Συνδέσμου είναι να εργάζεται για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Αυτιστικών ατόμων, έτσι ώστε να τους εξασφαλίζεται καλύτερη ποιότητα ζωής.
Ο Σύνδεσμος λειτουργεί επίσης, από το Μάιο του 2004 στη Λεμεσό, το πρώτο εξειδικευμένο Κέντρο Παρέμβασης για αποκατάσταση, εκπαίδευση, θεραπεία, προστασία και απασχόληση για παιδιά και ενήλικες, που παρουσιάζουν το σύνδρομο του Αυτισμού. Τον Ιανουάριο του 2009 δημιούργησε και λειτουργεί μέχρι και σήμερα πανομοιότυπο Κέντρο στην Πάφο για την εξυπηρέτηση των Ατόμων με Αυτισμό της επαρχίας Πάφου, ενώ τον Ιανουάριο του 2010 δημιουργήθηκε αντίστοιχο Κέντρο στην Λευκωσία για την εξυπηρέτηση των Ατόμων με Αυτισμό της επαρχίας Λευκωσίιας.
Το έργο του Συνδέσμου, όμως, δεν σταματάει εδώ, αφού ήδη έχει προχωρήσει στην εξεύρεση και ενοικίαση σε συνεργασία με το ΚΕ.ΠΑ.ΚΥ κατάληλου χώρου που θα λειτουργήσει ως χώρος Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης.
 
 
Με πληρφορίες από wikipedia, Σύνδεσμος για άτομα με Αυτισμό, Υπουργείο Υγείας Κύπρου, NAS