Άσχετα άτομα παριστάνουν τους ορθοδοντικούς, καταγγέλλει η ΟΚΟ
12:01 - 31 Μαρτίου 2017
Εάν κάποιος ασθενής συνειδητοποιήσει ότι έγιναν σε αυτόν ορθοδοντικές θεραπείες από μη αδειοδοτημένο πρόσωπο τότε προτρέπεται να καταγγείλει λεπτομερώς το συμβάν στον Παγκύπριο Οδοντιατρικό Σύλλογό, ο οποίος θα κινήσει τις προβλεπόμενες από τον Νόμο διαδικασίες προς πάταξη του φαινομένου αυτού, δηλώνει η Ομάδα Κύπριων Ορθοδοντικών. Σε σημερινή ανακοίνωσή της , με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου για την παράνομη άσκηση οδοντιατρικής, η Ομάδα Κύπριων Ορθοδοντικών κάνει λόγο και για την παράνομη άσκηση ορθοδοντικής.
Όπως αναφέρει το αποτέλεσμα εκτέλεσης εργασιών στο στόμα από μη Ορθοδοντικούς είναι να λαμβάνει ο ανυποψίαστος ασθενής μειωμένη Ορθοδοντική θεραπεία, καθώς και αυξημένο κίνδυνο βλάβης στην στοματική κοιλότητα, δόντια, σύγκλειση δοντιών αλλά και γνάθων.
“Ο Ειδικός Ορθοδοντικός πέραν των 5 χρόνων που απαιτούνται για να γίνει Οδοντίατρος, εξειδικεύεται για άλλα τουλάχιστον 3 χρόνια, ούτως ώστε να εγκριθεί να ασκήσει την Ειδικότητα του. Είναι ανεπίτρεπτο, όταν σε κάποια Ορθοδοντικά Ιατρεία οι βοηθοί των Ορθοδοντικών που δεν είναι ούτε Οδοντίατροι ούτε Ορθοδοντικοί να αφήνονται να εργάζονται στο στόμα και να τοποθετούν άγκιστρα (σιδεράκια) και ορθοδοντικά σύρματα, να παίρνουν αποτυπώματα δοντιών (μέτρα), να τοποθετούν σταθεροποιήσεις, να καθαρίζουν δόντια με περιστροφικά εργαλεία (τροχός), και άλλες συναφείς ορθοδοντικές εργασίες”, σημειώνει. Προσθέτει πως “η άσκηση της Ορθοδοντικής από άσχετα άτομα και υπό την συγκάλυψη Ορθοδοντικού είναι ποινικό αδίκημα καθώς ο βοηθός δίνει την εντύπωση Γιατρού (Ορθοδοντικού) πλανώντας τον ασθενή, ενώ ο Ορθοδοντικός τον συγκαλύπτει”.
Συνεχίζει τονίζοντας πως “ο Ορθοδοντικός οφείλει να έχει σε εμφανές σημείο του Οδοντιατρείου του την ετήσια Άδεια Ασκήσεως της Οδοντιατρικής, η οποία εκδίδεται κάθε νέο χρόνο από τον Παγκύπριο Οδοντιατρικό Σύλλογο μετά τους απαραίτητους έλεγχους”, για να προσθέσει πως “αν αυτό δεν συμβαίνει, ο ασθενής έχει το δικαίωμα (αλλά και την υποχρέωση) να ζητήσει από το πρόσωπο που θα εργαστεί στο στόμα του να του παρουσιάσει την Άδεια αυτή”.
“Στην περίπτωση”, καταλήγει, “που το πρόσωπο αυτό αδυνατεί να παρουσιάσει την Άδεια του για οποιοδήποτε λόγο ή δικαιολογία, τότε ο ασθενής πρέπει να υποψιαστεί ότι κάτι δεν πάει καλά και τον προτρέπουμε να αποφύγει να δεχθεί οποιαδήποτε Ορθοδοντική εργασία ή θεραπεία από το πρόσωπο αυτό”.