Την αρχηγία της ΕΦ παρέλαβε και επίσημα ο Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης

Την αρχηγία της Εθνικής Φρουράς παρέλαβε και επίσημα σήμερα από τον απερχόμενο Αρχηγό, Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη, ο νέος Αρχηγός της ΕΦ Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης.

«Σε μια εποχή ιδιαίτερα ρευστή σε ό,τι αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ιδιαίτερα δύσκολη από την άποψη των απαιτήσεων ασφαλείας και των διαθεσίμων πόρων αλλά κυρίως σε μια εποχή που οι αξίες βάλλονται, καλούμαστε να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε τη μαχητική ικανότητα της ΕΦ ώστε να διασφαλίζει το ρόλο της ως θεσμός του κράτους αλλά και ικανή να υλοποιεί την επιχειρησιακή της αποστολή στο πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας και άμυνας η οποία αποτελεί μια εκ των συνιστωσών εθνικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης κατά την ομιλία του στην ειδική τελετή παράδοσης-παραλαβής της Διοίκησης της Εθνικής Φρουράς.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, παρουσία μεταξύ άλλων του Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου.

Τονίζοντας ότι στην κλασική αυτή απειλή που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα από την προκλητική και επιθετική στάση του εξ` ανατολών γείτονα έχουν προστεθεί και οι ασύμμετρες απειλές προερχόμενες από τον θρησκευτικό φανατισμό, τη διεθνή τρομοκρατία, το διεθνές και οργανωμένο έγκλημα, τη λαθρομετανάστευση, τη διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής καθώς και τις περιβαλλοντικές καταστροφές αλλά και την παράνομη χρήση του κυβερνοχώρου και του διαστήματος, ο νέος Αρχηγός της ΕΦ επεσήμανε ότι η ΕΦ έχει υποχρέωση ως σύνολο να δώσει τον καλύτερο της εαυτό και να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των καιρών.

Περιέγραψε ακολούθως τους στόχους της περιόδου της Αρχηγίας του οι οποίοι έχουν να κάνουν όπως είπε:
1. Με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με δεδομένο ότι το προσωπικό αποτελεί το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της ΕΦ, η οποία αξιοποίηση απαιτεί εκπαίδευση, αξιολόγηση με αξιοκρατία και αξιοποίηση με βάση τις ικανότητες και δεξιότητες αλλά και κατάλληλο χειρισμό του κάθε ατόμου ξεχωριστά.
2. Την ανάπτυξη ηγετών και ηγεσίας. «Στην ΕΦ δεν υπάρχει πλέον θέση για χαρισματικούς εμπειροτέχνες. Έχουμε ανάγκη από χαρισματικούς ηγέτες. Πρέπει όμως να γίνουμε άριστοι επαγγελματίες», ανέφερε.
3. Την εκπαίδευση, που όπως εξήγησε, πέραν των άλλων αποτελεί πηγή ηθικού.
4. Τη συντήρηση του υλικού και των μέσων τα οποία, όπως είπε, προέρχεται από το υστέρημα των φορολογουμένων.
5. Η επιχειρησιακή ετοιμότητα, η οποία, όπως εξήγησε, δεν είναι μονοσήμαντη κατάσταση και η επίτευξη της οποίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και αποτελεί συνισταμένη των προηγούμενων στόχων χωρίς ωστόσο να περιορίζεται σε αυτούς.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον στόχο για επιχειρησιακή ετοιμότητα ο Ηλίας Λεοντάρης υπογράμμισε ότι δεν αποδέχεται τη θέση του «αν ποτέ χρειαστεί» και πως ο ίδιος είναι οπαδός της σχολής «του χρειάζεται σήμερα».

Πρόσθεσε πως στους παραπάνω στόχους θα πρέπει να προστεθούν και οι στόχοι που αφορούν το υπολειπόμενο έργο αναδιοργάνωσης της ΕΦ, την παγίωση και αφομοίωση της νέας επιχειρησιακής σχεδίασης, την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ΕΦ και την αντιμετώπιση των απαιτήσεων που προκύπτουν από τον αυξανόμενο βαθμό επαγγελματοποίησης της ΕΦ.

Απευθυνόμενος στο προσωπικό της ΕΦ, είπε ότι «πρέπει να αλλάξουμε, να προσαρμοστούμε κι εμείς στα νέα δεδομένα, να μάθουμε να αξιοποιούμε τους διαθέσιμους πόρους με βάση τη λογική του μέγιστου αποτελέσματος, να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας τον προγραμματισμό, την προτεραιοποίηση και την οικονομία, να κερδίζουμε πολλά καταναλώνοντας όσο το δυνατό λιγότερα», υποδεικνύοντας πως όλα αυτά απαιτούν εργατικότητα και μεθοδικότητα, ενσυνείδητη πειθαρχία, υψηλό ηθικό και αίσθημα ευθύνης, προσωπικό με πίστη και αφοσίωση στο έργο του και διοικήσεις προσηλωμένες στο καθήκον.

«Άνδρες και γυναίκες της ΕΦ αναζητείστε τα πρότυπα που σας έλκουν και σας εκφράζουν, καλλιεργήστε το θάρρος και αναπτύξτε την πρωτοβουλία, να είστε αισιόδοξοι και να ελπίζετε, να εμπιστεύεστε τη φυσική σας ηγεσία, να βλέπετε ευκαιρίες σε κάθε δυσκολία - άλλωστε διαδρομή χωρίς εμπόδια οδηγεί μάλλον σε ασήμαντο προορισμό - να είστε σεμνά υπερήφανοι σε αυτό που κάνετε ώστε να δίνετε τη δυνατότητα στον κυπριακό λαό να είναι υπερήφανος για την ΕΦ, να θυμάστε ότι η ικανότητα σας μπορεί να σας οδηγήσει στην κορυφή αλλά μόνο ο χαρακτήρας σας θα μπορέσει να σας κρατήσει εκεί, τέλος ορίστε το μέτρο ως κανόνα και απολαύστε κάθε στιγμή της ζωής σας», είπε.

Απευθυνόμενος ιδιαίτερα προς του διοικητές πολλών των κλιμακίων τους προέτρεψε να έχουν ως φάρο και οδηγό την επιχειρησιακή ετοιμότητα των μονάδων τους, τον άνθρωπο στο κέντρο της σκέψης και της δραστηριότητας τους, να προβάλλουν την αλληλεγγύη, να αναπτύξουν τις στρατιωτικές αρετές και αξίες στο προσωπικό, να γίνουν το στήριγμα όλων, να διοικούν τα τμήματα τους με δικαιοσύνη, συνέπεια και ευαισθησία προτάσσοντας το παράδειγμα χωρίς αλαζονεία, να δημιουργούν συνθήκες ασφαλούς και ευπρεπούς διαβίωσης αλλά και περιβάλλον ασφαλούς, ευχάριστης και αποδοτικής εργασίας, να επιδιώκουν την αλλαγή, να προτρέπουν τα στελέχη στη μελέτη και στην καινοτομία, να καλλιεργούν το ενδιαφέρον τους για την ανάπτυξη ηγετών που θα οδηγήσουν την ΕΦ στο μέλλον και στη νίκη.

Ο νέος Αρχηγός της ΕΦ είπε ακόμη ότι προβλέπει στη συνεργασία με τις λοιπές υπηρεσίες της Δημοκρατίας και τις μονάδες και υπηρεσίες των σωμάτων ασφαλείας, ενώ κάλεσε και τις ενώσεις αποστράτων και εφέδρων αξιωματικών και πολεμιστών να είναι κοντά στην ΕΦ. Σημείωσε επίσης ότι προσβλέπει στη στήριξη και συνεργασία των πολιτικών, επαρχιακών και δημοτικών αρχών καθώς και των πρυτανικών αρχών των πανεπιστημίων.

Ευχαρίστησε όλους τους προκατόχους του αλλά και τους διοικητές σχηματισμών και μονάδων της ΕΦ για το έργο που επιτέλεσαν μέχρι σήμερα και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε ο Ηλίας Λεοντάρης προς τον απερχόμενο Αρχηγό της ΕΦ Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη για το δικό του έργο στην ΕΦ και του ευχήθηκε υγεία, ευτυχία και κάθε επιτυχία σε ό,τι αποφασίσει να κάνει στη συνέχεια.

Ανέφερε τέλος ότι έχει πλήρη επίγνωση της μεγάλης τιμής που έγινε στο πρόσωπο του και αντιλαμβάνεται απόλυτα τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα καθήκοντα του, διαβεβαιώνοντας ότι θα κάνει ότι πρέπει για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και στις απαιτήσεις της αποστολής έχοντας κατά νου τον όρκο (των στρατιωτικών) αλλά και τη ρήση από τον όρκο των αρχαίων Αθηναίων «ου καταισχυνώ τα όπλα τα ιερά, ουδ’ εγκαταλείψω τον παραστάτην ότω αν στοιχήσω• αμυνώ δε και υπέρ ιερών και οσίων και μόνος και μετά πολλών. και την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω, πλείω δε και αρείω όσης αν παραδέξωμαι».

Παραδίδοντας τη Διοίκηση της Εθνικής Φρουράς ο απερχόμενος Αρχηγός Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης ευχαρίστησε την Πολιτεία της Κύπρου και της Ελλάδας για την τιμή να ηγηθεί των ενόπλων δυνάμεων της Κύπρου σε μια κρίσιμη εποχή πολιτικών και γεωστρατηγικών εξελίξεων, δημοσιονομικών περιορισμών και προϋπολογισμών που άσκησαν ιδιαίτερη πίεση στο επιχειρησιακό επίπεδο καθόσον το περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή ήταν και συνεχίζει να είναι ρευστό.

Ο Γεώργιος Μπασιακούλης είπε ότι δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις παρά μόνο με την τιτάνια και άοκνη προσπάθεια του συνόλου του προσωπικού που κατάφερε με μοναδικό τρόπο, όπως υπέδειξε, να κρατήσει την εκτέλεση της αποστολής του ανεπηρέαστη.

«Αυτό το προσωπικό θα ήθελα να ευχαριστήσω διότι τήρησε με απόλυτο τρόπο αυτό που ζήτησα με την ανάληψη των καθηκόντων μου, δηλαδή πίστη στην πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και στους νόμους του κράτους. Το ευχαριστώ διότι συνεχίζει να υλοποιεί τους στόχους που έθεσα από την αρχή, δηλαδή προσήλωση στην αποστολή του, την ασφάλεια, την εκπαίδευση, τη συντήρηση των μέσων και προπάντων την πειθαρχία» τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι αναχωρεί με την ικανοποίηση ότι παραδίδει τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου χωρίς την παραμικρή απώλεια γης, θάλασσας ή αέρα αλλά την ίδια στιγμή η χαρά αυτή σκιάζεται από τη λύπη καθώς παραδίδει, όπως εξήγησε την ΕΦ, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί επί δικής του ηγεσίας το μεγάλο όνειρο του ελληνισμού για ελευθερία της Κύπρου.

«Εύχομαι αυτό το βάρος που φέρω φεύγοντας να το απαλύνουν οι επόμενοι», πρόσθεσε, καλώντας όλους να συνεχίσουν την προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Απευθυνόμενος προς το προσωπικό της ΕΦ τους κάλεσε να διατηρήσουν και να αυξήσουν τη μαχητική ικανότητα των μονάδων, να αφοσιωθούν στην αποστολή τους και να αγαπήσουν την ΕΦ όπως αγαπούν την πατρίδα, με πειθαρχία, σεβασμό στους συναδέλφους, αλληλεγγύη και κυρίως ομόνοια μεταξύ τους.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι με το νέο Αρχηγό θα πετύχουν περισσότερα για το καλό της Κύπρου και του Ελληνισμού.

Ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης τόνισε ότι τα πρόσωπα, οι Αρχηγοί και οι Υπουργοί έρχονται και παρέρχονται και πως αδιάλειπτη και αναλλοίωτη παραμένει μόνο η προσήλωση στην ΕΦ, στην πατρίδα, στις αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες του Ελληνισμού.

«Αρχές και αξίες τις οποίες με συνέπεια, ζήλο και αφοσίωση υπηρέτησε ο Αρχηγός Μπασιακούλης. Υπηρέτησε την ΕΦ, υπηρέτησε την Κύπρο με αίσθημα ευθύνης, με επαγγελματικό ήθος, αναλώνοντας όλες του τις δυνάμεις στην επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί συνεχίζοντας μια μακρά παράδοση που μέσα στα χρόνια έχει αναδείξει και καθιερώσει τον θεσμό του Αρχηγού της ΕΦ πολύ ψηλά στην υπόληψη της κυπριακής κοινωνίας» σημείωσε.

Ο κ. Φωκαΐδης εκθείασε τη σκληρή δουλειά και τα αποτελέσματα αυτής που αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Αρχηγός, λέγοντας πως ακριβώς είναι αυτό που πρωτίστως μετρά, τα αποτελέσματα, ειδικότερα στην εποχή μας.

«Σε μια κρίσιμη καμπή για την ΕΦ, παραλαμβάνοντας την ηγεσία κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, κατάφερε να συμβάλει αποτελεσματικά μέσα και από την αναγκαία ομοψυχία στην προώθηση αναγκαίων, ιστορικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που για χρόνια είχε ανάγκη η ΕΦ, μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση ηγεσίας, με εξωστρέφεια, πάντα αθόρυβα και χωρίς να αναζητά ή να επιδιώκει ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας κατάφερε να συμβάλει στην προώθηση του πιο φιλόδοξου προγράμματος αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της ΕΦ», είπε ο Υπουργός Άμυνας.

Πρόσθεσε πως το νέο αυτό πρόγραμμα αναβαθμίζει τις επιχειρησιακές δυνατότητες, το αξιόμαχο και την αποτρεπτική ικανότητα της ΕΦ έναντι των κατοχικών δυνάμεων και ενισχύει το ρόλο της ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή σε μια περίοδο ασύμμετρων απειλών όπως η τρομοκρατία αλλά και νέων προκλήσεων όπως η ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια.

«Στρατηγέ Μπασιακούλη, η προσφορά σας προς την ΕΦ, η προσφορά σας προς την Κύπρο έχει καταγραφεί με κεφαλαία γράμματα» είπε στον απερχόμενο Αρχηγό ο κ. Φωκαΐδης εκφράζοντας τη βεβαιότητα για τα αισθήματα εκτίμησης των στελεχών της ΕΦ αλλά και του συνόλου των πολιτών και του κυπριακού ελληνισμού.

Ο Υπουργός Άμυνας συνέχισε απευθυνόμενος προς το νέο Αρχηγό της ΕΦ Ηλία Λεοντάρη, λέγοντας του ότι τον υποδεχόμαστε στην Κύπρο «με ιδιαίτερη χαρά αλλά και τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσει και θα ενισχύει το σημαντικότατο έργο που αφήνει πίσω του ο προκάτοχος του».

Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι οι υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και οι εμπειρίες του νέου Αρχηγού σε επιτελικές και επιχειρησιακές θέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θα του επιτρέψουν να φέρει πλήρως σε πέρας τη δύσκολη αποστολή που αναλαμβάνει, να συνεχίσει και να ενισχύσει την πορεία αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της ΕΦ προκειμένου να είναι σε θέση μέσα από την αναβαθμισμένη αμυντική σύμπραξη με την Ελλάδα αλλά και τις αμυντικές συνεργασίες με άλλες φίλες χώρες να επιτελέσει το ρόλο της ως η κατεξοχήν δύναμη αποτροπής έναντι οποιασδήποτε απειλής αλλά και του ρόλου που διαδραματίζει η Κύπρος ως συνεισφορέας ασφάλειας και σταθερότητας σε αυτή την ταραγμένη και ασταθή περιοχή.

Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι η χρονιά που διανύουμε θα είναι χρονιά νέων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν περισσότερη αποτελεσματικότητα και ταχύτητα σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων αλλά και μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ή παθογένειες που ακόμη στερούν δυνατότητες από την ΕΦ.

«Θα ολοκληρώσουμε το έργο που έχουμε ξεκινήσει αντιμετωπίζοντας το σύνολο των θεμάτων που αφορούν το προσωπικό, θα ενισχύουμε περαιτέρω την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση, θα αναβαθμίσουμε το κύρος και την αξιοπιστία των ενόπλων δυνάμεων τόσο εντός όσο και ιδιαίτερα εκτός Κύπρου μέσα από τη νέα αμυντική διπλωματία που έχουμε καθιερώσει, θα ενισχύουμε περαιτέρω την ΕΦ ως δύναμη αποτροπής, συμβάλλοντας έτσι και στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για τη διεκδίκηση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό χωρίς ξένες κηδεμονίες και αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων, η οποία θα επανενώνει την πατρίδα μας σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού μας», υπογράμμισε.

Καλωσόρισε τέλος τον νέο Αρχηγό στην ΕΦ και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο του.

Στο πλαίσιο της τελετής πραγματοποιήθηκε δέηση αλλά και παράδοση-παραλαβή του λαβάρου ΓΕΕΦ.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αποκαλύπτουμε όσα καταγράφει ο φάκελος «Κομμωτή»-Επτά φορές εκτός Φυλακών τους τελευταίους 18 μήνες
Στο νοσοκομείο πρόσωπο με εγκαύματα, μετά από πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία
Πυρκαγιά σε 4ωροφο κτήριο στη Λάρνακα-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ένα παιδάκι
Νέα σειρά μέτρων για το μποτιλιάρισμα μετά από τροχαία στους αυτοκινητόδρομους-Σε προσφορές για νέες εξόδους
Σημαντική απόφαση ΔΕΕ για διασφάλιση συμφερόντων Κύπρου στις οδικές μεταφορές
Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λεμεσό (pics)
Μεταγενέστερος νόμος μπορεί να νομιμοποιήσει κανονιστική πράξη
Ξεκαθαρίζει ο Χαρτσιώτης-«Καθαρά επιχειρησιακό κομμάτι οι μεταθέσεις στην Αστυνομία»
Διενεργήθηκε η νεκροτομή στη σορό του 41χρονου Γιώργου Φιλίππου
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στο Παραλίμνι 16χρονος (pic)