Λάβρος κατά της Μαύρου ο Υπ. Δικαιοσύνης με φόντο τις Κεντρικές Φυλακές
15:56 - 31 Μαρτίου 2017
Απάντηση με αφορμή τις αναφορές για έλλειψη ευθιξίας και αποφυγή ανάληψης πολιτικής ευθύνης από τον Υπουργό Δικαιοσύνης σε σχέση με τις Κεντρικές Φυλακές, δίνει ο Υπουργός, Ιωνάς Νικολάου σε ανακοίνωσή του.
Όπως αναφέρει, με αφορμή τις αναφορές που “γίνεται συχνά λόγος σε ανακοινώσεις του ΑΚΕΛ και δημοσιεύματα συγκεκριμένων εφημερίδων και εξαιτίας των αναφορών για την κατάσταση που επικρατεί στις Φυλακές, σε άρθρο της Ελένης Μαύρου, τέως Υπουργού, θα ήθελα να δώσω μια οφειλόμενη απάντηση, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση που επικρατούσε επί διακυβέρνησης που ήταν υπουργός η κ. Μαύρου και άλλοι πρόσκαιροι επικριτές, δεν μπορεί να συγκριθεί με την κατά πολύ βελτιωμένη κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ώστε να θίγεται ο πολιτικός προϊστάμενος και να πρέπει να παραιτηθεί”.
Στην ανακοίνωσή του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει πως είναι να “διερωτάται κανείς πού ήταν όλοι αυτοί πριν από 4 χρόνια, οι οποίοι εκδικητικά ζητούν σήμερα την παραίτησή του Υπουργού επειδή, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, ασκούσα κριτική ως βουλευτής γιατί δεν ανεχόμουν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εξευτελιστική μεταχείριση και τις διάφορες μορφές βασανιστηρίων, που προσέβαλλαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των κρατουμένων”.
“Ποια ήταν η αντίδραση ή οι απόψεις τους που εξέφρασαν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου όταν οι υπό αναφορά επικριτικές εκθέσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως κατατέθηκαν στο Υπουργικό για συζήτηση και πότε ζήτησαν οποιεσδήποτε ευθύνες από τον πολιτικό προϊστάμενο ή την απομάκρυνση του τότε Διευθυντή Φυλακών; Προφανώς είτε έχουν πολύ κοντή μνήμη, είτε θέλουν να ξεχάσουν την αδιαφορία που επιδείκνυαν για το θέμα αυτό στο κοντινό παρελθόν, είτε θεωρούν ότι είναι κακό να μη μένεις απαθής και να ασκείς αυστηρή κριτική γιατί βλέπεις τον κρατούμενο ως άνθρωπο και θες να αλλάξεις μια προβληματική κατάσταση”, αναφέρει ο κ. Νικολάου.
Επίσης, προσθέτει πως είναι να “διερωτάται κανείς πού βρίσκονταν όλοι αυτοί που ζητούν σήμερα την παραίτηση ενός Υπουργού, όταν περνούσαν τα τόσα δεινά οι κρατούμενοι, με έναν διευθυντή ο οποίος ουσιαστικά, μέχρι και σήμερα, εισηγείται το να ακολουθούνται οι ίδιες πρακτικές που ακολουθούσε τότε, οι οποίες εξέθεταν την Κύπρο σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που κατέγραφαν τις αξιολογήσεις του σωφρονιστικού μας συστήματος”.
“Τελικά πού βρίσκονταν και ποια ήταν η αντίδραση όλων αυτών όταν, όχι μόνο αρνούνταν να συμμορφωθούν με τις συστάσεις της Επιτρόπου, αλλά ασκούσαν δημόσια κριτική για τις εκθέσεις της και βρίσκονται σε μια συνεχή αντιπαράθεση, κατά παράβαση κάθε θεσμικής αρμοδιότητας;”, διερωτάται.
Προσωπικά, σημειώνει, “αναγνωρίζω το λάθος μου και αναλαμβάνω την ευθύνη γιατί δεν ζήτησα ενωρίτερα από την Επιτροπή Δημοσίας Υπηρεσίας την παύση του τότε Αναπληρωτή Διευθυντή των Φυλακών, ενώ ανέλαβα την ευθύνη και υποχρέωση για εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος και βελτίωση της τότε κατάστασης που επικρατούσε στις Κεντρικές Φυλακές, στη βάση συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου που είχε εν τω μεταξύ υποβληθεί στο τότε Διευθυντή”.
Συνεχίζει λέγοντας: “Μη ανεχόμενος τέτοιου είδους συμπεριφορές σε ένα πολιτισμένο κράτος και για τις οποίες άσκησα έντονη κριτική ως βουλευτής της αντιπολίτευσης, ανέλαβα την υποχρέωση να φέρνω εις πέρας τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος και να ανατρέψω τα κακώς έχοντα, που πρόσβαλλαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τον πολιτισμό μας, χωρίς να παραγνωρίζω ότι υπάρχουν και άλλα που πρέπει να γίνουν στη συνέχεια. Θεωρώ ότι είχα την ευθύνη να αλλάξω το σύστημα και υπέδειξα τη δέουσα υπευθυνότητα ώστε να διορθώσω όλα όσα επέκρινα στο παρελθόν. Εάν αυτό δεν είναι απόδειξη της υπευθυνότητας ενός υπουργού, ας μας πουν αυτοί που κόπτονται σήμερα για την κατάσταση των Φυλακών πώς εκείνοι αντιλαμβάνονται τον όρο”.
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ