Για κυρίως πιάτο στο δείπνο ο Αναστασιάδης, για ορεκτικό ο Ακιντζί

Με όχι και τους καλύτερους οιωνούς, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη στόχευση για το αποτέλεσμα που θα προκύψει μέσα από αυτό, φαίνεται να προσέρχονται στο δείπνο της ερχόμενης Κυριακής, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.
 
Την ίδια ώρα μάλιστα, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί μέσα από προκλητικές δηλώσεις στις οποίες προβαίνει, αλλά και μαξιμαλιστικές επιδιώξεις που θέτει, να συντηρεί υψηλούς τόνους και να δυναμιτίζει περεταίρω το αρνητικό κλίμα, το οποίο η ίδια δημιούργησε με αποκορύφωμα την αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί από το τραπέζι των συνομιλιών.
 
Είναι γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, φρόντισε στην προχθεσινή ομιλία του στην εκδήλωση για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα προς την άλλη πλευρά. Με πρώτιστο ότι εάν ο στόχος ή ο σκοπός του δείπνου είναι να συζητηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η προσπάθεια εκείνων που δημιουργούν τις προϋποθέσεις να ξαναρχίσει ένας γόνιμος διάλογος, είναι καταδικασμένη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταδικασμένες οι συνομιλίες αν στο δείπνο θα συζητήσουμε ΜΟΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τσαβούσογλου: Η ε/κ πλευρά έχει ξεστρατίσει

Αξίζει να σημειωθεί πως είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, στις οποίες είχε υποστηρίξει πως κατά προτεραιότητα θα πρέπει να συζητηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακιντζί: Το κόμμα του Αναστασιάδη σύρθηκε από τη ρατσιστική οργάνωση του ΕΛΑΜ

«Να συζητήσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως παραδείγματος χάρη, τη Navtex που εκδίδει κάθε μέρα η Τουρκία; Να συζητήσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όπως ο εορτασμός της 20ης Ιουλίου που εισέβαλαν στην Κύπρο; Ή της 15ης Νοεμβρίου 1983;», διερωτήθηκε με νόημα στην ομιλία του-απάντηση στον Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα προσέλθει στο δείπνο της Κυριακής με την ξεκάθαρη θέση πως οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επαναρχίσουν με ουσιαστική συζήτηση των ανοικτών πτυχών του Κυπριακού από το σημείο στο οποίο διεκόπησαν.
 
Υπενθυμίζεται πως κεφαλαιώδους σημασίας διαφωνίες παραμένουν, τόσο στο κεφάλαιο της εσωτερικής διακυβέρνησης όσο και στο περιουσιακό, ενώ και σε ό,τι αφορά το εδαφικό-παρά την ανταλλαγή χαρτών στη Γενεύη τον περασμένο Ιανουάριο-, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι τεράστια.
 
Καμία πρόοδος δεν επιτεύχθηκε στο μείζον ζήτημα της ασφάλειας-εγγυήσεων και αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, καθότι η τουρκική πλευρά εμφανίστηκε στη Γενεύη απρόθυμη να το συζητήσει επί της ουσίας, αρκούμενη μέχρι σήμερα να επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις της περί συνέχισης των εγγυήσεων και παραμονή τουρκικού στρατού στο νησί. Ενώ εγείρει ταυτόχρονα νέες απαράδεκτες απαιτήσεις, όπως είναι η αξίωσή της για παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους Τούρκους υπηκόους.  
 
 
 

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών