Για κυρίως πιάτο στο δείπνο ο Αναστασιάδης, για ορεκτικό ο Ακιντζί

Με όχι και τους καλύτερους οιωνούς, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη στόχευση για το αποτέλεσμα που θα προκύψει μέσα από αυτό, φαίνεται να προσέρχονται στο δείπνο της ερχόμενης Κυριακής, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.
 
Την ίδια ώρα μάλιστα, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί μέσα από προκλητικές δηλώσεις στις οποίες προβαίνει, αλλά και μαξιμαλιστικές επιδιώξεις που θέτει, να συντηρεί υψηλούς τόνους και να δυναμιτίζει περεταίρω το αρνητικό κλίμα, το οποίο η ίδια δημιούργησε με αποκορύφωμα την αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί από το τραπέζι των συνομιλιών.
 
Είναι γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, φρόντισε στην προχθεσινή ομιλία του στην εκδήλωση για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα προς την άλλη πλευρά. Με πρώτιστο ότι εάν ο στόχος ή ο σκοπός του δείπνου είναι να συζητηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η προσπάθεια εκείνων που δημιουργούν τις προϋποθέσεις να ξαναρχίσει ένας γόνιμος διάλογος, είναι καταδικασμένη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταδικασμένες οι συνομιλίες αν στο δείπνο θα συζητήσουμε ΜΟΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τσαβούσογλου: Η ε/κ πλευρά έχει ξεστρατίσει

Αξίζει να σημειωθεί πως είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, στις οποίες είχε υποστηρίξει πως κατά προτεραιότητα θα πρέπει να συζητηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακιντζί: Το κόμμα του Αναστασιάδη σύρθηκε από τη ρατσιστική οργάνωση του ΕΛΑΜ

«Να συζητήσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως παραδείγματος χάρη, τη Navtex που εκδίδει κάθε μέρα η Τουρκία; Να συζητήσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όπως ο εορτασμός της 20ης Ιουλίου που εισέβαλαν στην Κύπρο; Ή της 15ης Νοεμβρίου 1983;», διερωτήθηκε με νόημα στην ομιλία του-απάντηση στον Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα προσέλθει στο δείπνο της Κυριακής με την ξεκάθαρη θέση πως οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επαναρχίσουν με ουσιαστική συζήτηση των ανοικτών πτυχών του Κυπριακού από το σημείο στο οποίο διεκόπησαν.
 
Υπενθυμίζεται πως κεφαλαιώδους σημασίας διαφωνίες παραμένουν, τόσο στο κεφάλαιο της εσωτερικής διακυβέρνησης όσο και στο περιουσιακό, ενώ και σε ό,τι αφορά το εδαφικό-παρά την ανταλλαγή χαρτών στη Γενεύη τον περασμένο Ιανουάριο-, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι τεράστια.
 
Καμία πρόοδος δεν επιτεύχθηκε στο μείζον ζήτημα της ασφάλειας-εγγυήσεων και αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, καθότι η τουρκική πλευρά εμφανίστηκε στη Γενεύη απρόθυμη να το συζητήσει επί της ουσίας, αρκούμενη μέχρι σήμερα να επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις της περί συνέχισης των εγγυήσεων και παραμονή τουρκικού στρατού στο νησί. Ενώ εγείρει ταυτόχρονα νέες απαράδεκτες απαιτήσεις, όπως είναι η αξίωσή της για παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους Τούρκους υπηκόους.  
 
 
 

Δειτε Επισης

Ελτζίλ: Η τουρκική πλευρά εμποδίζει το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης
Υπεγράφη το Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας για το 2025
Ενέργεια και περιφερειακή ασφάλεια στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου
Συναντάται με Σκυλακάκη στην Αθήνα ο Παπαναστασίου για το GSI
Το 2024 η χρονιά που επισφράγισε την πλήρη μεταβολή της εικόνας στο μεταναστευτικό-Πώς διαμορφώθηκαν τα δεδομένα
Ορέγονται συμφωνία τριγώνου Τουρκίας-Συρίας και ψευδοκράτους στα κατεχόμενα
Βάζουν τρυπάνι σε «Ηλέκτρα» και «Πήγασο»-Το πλάνο της Κυβέρνησης για τις γεωτρήσεις του 2025
Η ανάγνωση της Λευκωσίας πίσω από το μήνυμα του Πάπα για το Κυπριακό-«Απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος»
Εφηύραν εναέριο χώρο των κατεχομένων οι Τούρκοι-Διαμαρτυρία στο Γάλλο στρατιωτικό ακόλουθο για παραβίαση
Τρίβει τα χέρια του για τις προαναγγελίες των Τούρκων στην ΑΟΖ ο Τατάρ-Συνεχίζει το τροπάρι για τα δύο κράτη