Ενημέρωση κατοίκων για επικινδυνότητα η/σ Βασιλικού

Ενημέρωση των κατοίκων κοινοτήτων που γειτνιάζουν με τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού εγκαινίασε η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου αναφορικά με την επικινδυνότητα του σταθμού καθώς και για το τι πρέπει να διαθέτουν σε περίπτωση που προκληθεί κάποιο ατύχημα.
 
Σύμφωνα με τον Βοηθό Διευθυντή του Σταθμού Χρύσανθο Χατζημάρκο έχει αποσταλεί ενημερωτικό φυλλάδιο από την ΑΗΚ στους κατοίκους των κοινοτήτων Μαρί, Ζύγι, Καλαβασός και Πεντάκωμο με το οποίο ενημερώνονται για τα επικίνδυνα υλικά του Σταθμού και καλούνται να διαθέτουν στο σπίτι τους απαραίτητα, χρήσιμα υλικά για αντιμετώπιση πιθανού ατυχήματος, όπως κουτί πρώτον βοηθειών, τρόφιμα έκτακτης ανάγκης, ραδιόφωνο, φανάρι και μπαταρίες φιλτρομάσκες προσώπου, πυροσβεστήρα κ.α.
 
Όπως ανέφερε στο Energy News o κ. Χατζημάρκος, πρόκειται για υποχρέωση της ΑΗΚ, η οποία απορρέει από την οδηγία της ΕΕ SEVESO III η οποία αφορά βιομηχανίες που διαθέτουν καύσιμα ή και χημικά.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοιου είδους ενημέρωση δεν είναι πρώτη φορά που γίνεται στην Κύπρο αφού κάτι τέτοιο συνέβη και στο παρελθόν όταν οι εταιρείες καυσίμων στη Λάρνακα σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα ενημέρωσαν τους κατοίκους των περιοχών που γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών για την επικινδυνότητα τους και τα μέτρα που πρέπει να πάρουν για ενδεχόμενο ατυχές συμβάν.
 
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εκστρατεία ενημέρωσης που εγκαινίασε η ΑΗΚ, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο είναι ένα το πρώτο βήμα αφού προγραμματίζεται και ενημέρωση από πόρτα σε πόρτα των επηρεαζόμενων κοινοτήτων σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα.
 
Σημειώνεται ότι τα υλικά τα οποία καλούνται να διαθέτουν στο σπίτι τους οι κάτοικοι των γειτονικών με το Βασιλικό κοινοτήτων θα πρέπει να τα εξασφαλίσουν οι ίδιοι ενώ θεωρούνται απαραίτητα για κάθε οικία.
 
Αναμένεται ότι σε παρόμοια εκστρατεία ενημέρωσης θα προχωρήσουν και άλλες βιομηχανίες «υψηλού κινδύνου» στην περιοχή, οι οποίες διαθέτουν στις εγκαταστάσεις τους καύσιμα ή και χημικά.