«ΜΟΕ» αναβάθμισης του ψευδοκράτους επιδιώκει ο Ακιντζί

Με τη διόρθωση του «λάθους» (σ.σ. την αναφορά στο Ενωτικό Δημοψήφισμα) στις 7 Απριλίου (σ.σ. στη Βουλή) θα μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και θα ανοίξει μια νέα εποχή, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, λέγοντας ότι η αλλαγή μεθοδολογίας θα είναι ωφέλιμη και οι μήνες Απρίλιος και Μάιος πρέπει να είναι μήνες αποφάσεων.
 
Σε εκτεταμένες δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με τον Τζόναθαν Άλαν, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή για θέματα άμυνας και πληροφοριών στο Φόρεϊν Όφις, ο Μουσταφά Ακιντζί μίλησε θετικά για τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη «πέσαμε στο λάκκο του ΕΛΑΜ, ήταν λάθος», και τη στήριξη του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού για να γίνει ένα βήμα, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί το κοινωνικό δείπνο της Κυριακής.
 
Για το δείπνο της Κυριακής, είπε, υπάρχουν κάποιες λάθος εντυπώσεις, όπως ότι από δω και στο εξής στη διαδικασία των συνομιλιών θα αναλωθούν μόνο με τα ΜΟΕ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Για κυρίως πιάτο στο δείπνο ο Αναστασιάδης, για ορεκτικό ο Ακιντζί

«Αυτό είναι λάθος. Σίγουρα δεν μας κάνει ευτυχισμένους το να μην υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να υπάρχουν ζημιές. Το να υλοποιηθούν τουλάχιστον οι αποφάσεις που πήραμε δύο χρόνια πριν από κοινού θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών. Το να μην υλοποιούνται αυτά είναι λυπηρό και ανησυχητικό».
 
Διερωτήθηκε συναφώς γιατί δεν υλοποιήθηκε η απόφαση για ενοποίηση της κινητής τηλεφωνίας, λέγοντας πως όλα τα τεχνικά προβλήματα έχουν αρθεί. Το θέμα, ανέφερε, ήταν μια νομοθεσία στην ε/κ πλευρά, λέγοντας ότι μπορούν να μιλούν από το σπίτι τους και στο πιο απομακρυσμένο σημείο του κόσμου, αλλά ένας που πάει από το «βορρά» στην Πάφο δεν μπορεί να μιλήσει με την Κερύνεια και ένας που πάει από το «νότο» στην Καρπασία δεν μπορεί να μιλήσει με τη Λεμεσό.
 
«Στη σύγχρονη εποχή που βρισκόμαστε, αυτό δεν είναι αποδεκτό. Η μη επικοινωνία μεταξύ μας δεν βοηθά στην ανάπτυξη της εμπιστοσύνης. Θεωρώ ότι στο να γίνουν οι ρυθμίσεις γι’ αυτό μπορούν να παίξουν θετικό ρόλο το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ. Αυτό είναι δική μου αξιολόγηση».
 
Αναφερόμενος στη διασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Ακιντζί είπε ότι έχει γίνει προσωρινή διασύνδεση και κατά καιρούς η μία πλευρά έχει πάρει ρεύμα από την άλλη. Σε μια μόνιμη σύνδεση, πρόσθεσε, μπορούν να συμβάλουν και η ηλιακή ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες (ΑΠΕ), ενώ θα μειωθούν οι τιμές και στις δύο πλευρές.
 
Αναφέρθηκε και στη σύσταση της Τεχνικής Επιτροπής για θέματα Παιδείας, η πιο απαραίτητη υπό τις περιστάσεις-όπως είπε-προσθέτοντας ότι αναμένουν να γίνει αποδεκτή η πρόταση για αμοιβαίες επισκέψεις μαθητών και εκπαιδευτικών σε σχολεία εκατέρωθεν. Η στάση της ε/κ πλευράς, ανέφερε, είναι ότι εάν θέλουν Τ/κ δάσκαλοι και μαθητές μπορούν να επισκεφθούν τα ε/κ σχολεία, αλλά «εμείς (οι Ε/κ μαθητές και δάσκαλοι) δεν μπορούμε να έρθουμε. Μπορεί να υπάρξει μια τέτοια κατανόηση; Να μην τα συζητήσουμε αυτά για να τα ξεπεράσουμε»;
 
Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε και σε δύο περιπτώσεις πυρκαγιών, όταν το 1994-1995 η τότε «κυβέρνηση» δεν δέχθηκε τη βοήθεια της ε/κ πλευράς και στη δική του θητεία στη μεγάλη πυρκαγιά στο Τρόοδος, όταν πρόσφεραν βοήθεια, αλλά δεν την αποδέχθηκε η ε/κ πλευρά, όπως είπε.
 
Υπάρχει μια επιτροπή κρίσεων, ας καθίσει να τα συζητήσει αυτά και να ξέρουμε τι να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις από δω και πέρα, να μην καίγονται τα δάση μας, που είναι φύση όλων μας, όπως ανέφερε. Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, έθεσε τελευταίως στο τραπέζι ότι όταν η φωτιά είναι στην τ/κ πλευρά τα οχήματα της Πυροσβεστικής θα περνούν με τα σήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά για να περάσουν τα οχήματα της «πυροσβεστικής» να βοηθήσουν σε πυρκαγιά στο «νότο» θα πρέπει να καλύψουν όλα τα σήματα του ψευδοκράτους.
 
«Το λέω συνέχεια, θα το επαναλάβω: Όσο μένει αυτή η φοβία της αναγνώρισης, το να προχωρήσουμε βήματα μπροστά στα ΜΟΕ είναι δυστυχώς πολύ δύσκολο. Η ε/κ πλευρά πρέπει να διορθώσει αυτό το λάθος άμεσα». Το να σταλούν, είπε, τα οχήματα της «πυροσβεστικής» στην ε/κ πλευρά, δεν είναι για να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, αλλά μόνο για να βοηθήσουν, να σώσουν τα δάση και να σβήσουν τη φωτιά.
 
Αναφερόμενος στην επιχείρηση στην Πύλα εναντίον των χώρων παράνομου τζόγου, είπε ότι έγινε συμφωνημένα με την επίβλεψη των Η.Ε., αλλά την επομένη στον ε/κ Τύπο γράφονταν ότι ήταν επιχείρηση της ε/κ αστυνομίας-όπως είπε-σαν να μην υπήρχε εκεί ένας Τ/κ “αστυνομικός”.
 
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι σε αυτό το θέμα υπάρχει σοβαρή διαφορά αντιλήψεων μεταξύ των δύο πλευρών, χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, θα πρέπει να δείξουμε ότι όλα τα προαναφερόμενα μπορούμε να τα κάνουμε γιατί εάν δεν τα κάνουμε δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε και την λύση. «Μπορεί να μπουν από κάτω οι υπογραφές, αλλά δεν θα είναι δυνατόν να γίνει (η συμφωνία) βιώσιμη».
 
Ο ίδιος, συνέχισε, θέλει να τα συζητήσει όλα αυτά όχι για χάσιμο χρόνου, αλλά γιατί πιστεύει ότι μπορούν να βοηθήσουν στο να αρθούν οι πραγματικές δυσκολίες στο Κυπριακό, υπενθυμίζοντας ότι αυτά τα μέτρα συμφωνήθηκαν πριν δύο χρόνια. «Εάν η ε/κ πλευρά θεωρεί ότι αυτά τα ζητήματα είναι ασήμαντα, τότε εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω ότι είναι σημαντικά και ότι είναι σωστά όσον αφορά το κοινό μας μέλλον. Περιμένω από τον Ε/κ ηγέτη ότι, όπως και στο παρελθόν, θα συνεχίσει αυτή την κατανόηση αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει μια προσέγγιση που θα φέρει ένα αποτέλεσμα».
 
Την Κυριακή θα συζητήσουν επίσης το πώς θα προγραμματίσουν την επόμενη περίοδο, να υπάρξει ένας οδικός χάρτης. Οι μήνες Απρίλιος και Μάιος, και η διαδικασία μέχρι τον Ιούνιο, είναι πολύ σημαντική, το καταλαβαίνει αυτό και η ε/κ πλευρά, είπε ο κ. Ακιντζί, κάνοντας αναφορά στις Προεδρικές εκλογές και στις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο που θα είναι στην επικαιρότητα τους επόμενους μήνες.
«Γι’ αυτό χωρίς να χάνουμε περισσότερο χρόνο είναι προϋπόθεση να καθορίσουν τον οδικό χάρτη μπροστά μας. Σκεπτόμενοι ότι όλα θα πάνε κατ’ ευχήν και μετά τις 7 Απριλίου θα αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις».
 
Ο κ. Ακιντζί εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι την επόμενη περίοδο αναλογούν περισσότερα καθήκοντα στα Η.Ε. «Θα χρειαστεί με κάποιο τρόπο να αυξηθεί η διπλωματία εκ του σύνεγγυς. Γιατί αυτός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος αξιοποίησης της διαδικασίας μπροστά μας». Για τον ίδιο, είπε, έχει ολοκληρωθεί ο τρόπος συζήτησης των θεμάτων ένα - ένα και κατάληξη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
 
Βεβαίως, συνέχισε, λέγοντας για εκ του σύνεγγυς διπλωματία δεν εννοεί ότι δεν θα βλέπει καθόλου τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αυτό θα μπορεί να γίνεται όταν χρειάζεται. Ωστόσο, χωρίς να εκλαμβάνεται ως επιδιαιτησία και χωρίς να κάνουν επίσημες προτάσεις, τα Η.Ε. θα μπορούν να είναι βοηθητικά στις πλευρές με μια γεφυρωτική προσέγγιση, όπως εξήγησε ο Τ/κ ηγέτης. Αυτό, είπε, αντικρίζεται θετικά και από τους αρμόδιους των Η.Ε. «Σίγουρα θα συζητήσουμε και αυτά το βράδυ της Κυριακής».
 
Ας ελπίσουμε, συνέχισε, ότι μετά τα όσα συνέβησαν την επόμενη περίοδο θα κάνει ο καθένας αυτό που του αναλογεί για να υπάρξουν επωφελή αποτελέσματα. Επανέλαβε ότι η τ/κ πλευρά θα συνεχίσει με καλή πρόθεση τις προσπάθειές της.
 
Στο δείπνο της Κυριακής, ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, θα αναφερθεί σε αδρές γραμμές στις σκέψεις του για τα ΜΟΕ, εάν δεν υπάρχει χρόνος για λεπτομέρειες και αναφέρθηκε στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου, λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά έχει ασφαλτοστρώσει το μέρος του δρόμου που της αναλογεί και είναι σχεδόν έτοιμη για τη διάνοιξη. Αλλά, είπε, η ε/κ πλευρά στο Απλίκι «δεν έβαλε ούτε τον πρώτο καζμά. Πώς θα ανοίξουμε τα οδοφράγματα;».
 
Να μην θεωρηθεί ότι μιλά, ανέφερε, για τα ΜΟΕ για χάσιμο χρόνου και αυτό να το χρησιμοποιήσει ως αιτία η ε/κ πλευρά «αλλά να το πω ξεκάθαρα, είτε υπάρξει λύση, είτε όχι, αυτά (τα ΜΟΕ) είναι απαραίτητα».
 
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο για συμφωνία τον Ιούλιο και δημοψήφισμα το Σεπτέμβριο, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. «Αυτό είναι μια σπέκουλα, εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις επιστροφής στο τραπέζι».
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το τί θα γίνει με τη Διάσκεψη για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αναμένει πως ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα έχει εκ του σύνεγγυς συναντήσεις και με την Τουρκία και την Ελλάδα για τα θέματα αυτά. Όταν έρθουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο βεβαίως και θα συνεχισθεί η Διάσκεψη, η οποία δεν τέλειωσε, πρόσθεσε.
 
Επανέλαβε ότι μέχρι τη Διάσκεψη, υπάρχουν 10-15 θέματα που αφορούν τα πρώτα τέσσερα Κεφάλαια των διαπραγματεύσεων που θα πρέπει να συζητηθούν και είπε ότι και στο εδαφικό και στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων έχουμε φτάσει σε σημεία που δεν είχαμε έρθει στο παρελθόν.
 
Υπάρχουν, συνέχισε, δυσκολίες και η ε/κ πλευρά δεν μπορεί ακόμα να δώσει απαντήσεις στις πολύ λογικές, κατά την έκφρασή του, προτάσεις για την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ στα κέντρα λήψης απαντήσεων.
 
Αυτά, ανέφερε, πρέπει να ξεπεραστούν και έκανε λόγο για μεγέθυνση του θέματος της ίσης-όπως είπε-αντιμετώπισης Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων, θέμα που προϋπήρχε και στην περίοδο Ταλάτ-Χριστόφια.
 
«Στην πραγματικότητα η Ε.Ε. θέλει να βοηθήσει σε αυτό το ζήτημα. Επειδή ήδη υπάρχει η συμφωνία Τελωνειακής Σύνδεσης Τουρκίας-Ε.Ε., στο πλαίσιο της οποίας πολλά από αυτά τα θέματα διαχειρίζονται. Συνεχίζονται δε και οι εργασίες διεύρυνσης αυτής της τελωνειακής ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο και άλλα θέματα που αντιμετωπίζονται ως προβλήματα θα αντιμετωπιστούν”.
 
Επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήγε στις Βρυξέλλες για να προβοκάρει αυτό το θέμα και πως χρειάζεται να βρεθεί μια λογική φόρμουλα.
 

Δειτε Επισης

Ελτζίλ: Η τουρκική πλευρά εμποδίζει το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης
Υπεγράφη το Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας για το 2025
Ενέργεια και περιφερειακή ασφάλεια στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου
Συναντάται με Σκυλακάκη στην Αθήνα ο Παπαναστασίου για το GSI
Το 2024 η χρονιά που επισφράγισε την πλήρη μεταβολή της εικόνας στο μεταναστευτικό-Πώς διαμορφώθηκαν τα δεδομένα
Ορέγονται συμφωνία τριγώνου Τουρκίας-Συρίας και ψευδοκράτους στα κατεχόμενα
Βάζουν τρυπάνι σε «Ηλέκτρα» και «Πήγασο»-Το πλάνο της Κυβέρνησης για τις γεωτρήσεις του 2025
Η ανάγνωση της Λευκωσίας πίσω από το μήνυμα του Πάπα για το Κυπριακό-«Απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος»
Εφηύραν εναέριο χώρο των κατεχομένων οι Τούρκοι-Διαμαρτυρία στο Γάλλο στρατιωτικό ακόλουθο για παραβίαση
Τρίβει τα χέρια του για τις προαναγγελίες των Τούρκων στην ΑΟΖ ο Τατάρ-Συνεχίζει το τροπάρι για τα δύο κράτη