Υπ. Υγείας: Τραγικό να υπάρχουν παιδιά που κινδυνεύουν να πεθάνουν γιατί δεν έχουν εμβολιαστεί

Οι εμβολιασμοί αποτελούν τον πολυτιμότερο σύμμαχο του ανθρώπου ενάντια σε πολλές ασθένειες, οι οποίες παλαιότερα οδηγούσαν σε σοβαρές αναπηρίες ή ακόμη και σε θάνατο, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης σε χαιρετισμό του στη συνέντευξη Τύπου για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 2017 27/03/2017 – 01/04/2017, τονίζοντας πως είναι πραγματικά τραγικό στις μέρες μας, να υπάρχουν ακόμα παιδιά που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο να αρρωστήσουν ή ακόμα και να πεθάνουν γιατί δεν έχουν εμβολιαστεί.

Στο χαιρετισμό του, που διάβασε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη. ο Υπουργός Υγείας υπέδειξε ότι τα εμβόλια έχουν οδηγήσει στην εξάλειψη πολύ σοβαρών θανατηφόρων ασθενειών από την ανθρωπότητα όπως η ευλογιά, μα και πρόσφατα η αποτελεσματική αντιμετώπιση της σοβαρής επιδημίας του θανατηφόρου ιού έμπολα οφείλεται επίσης στον εμβολιασμό.

Εξήγησε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της προστασίας του δικαιώματος των παιδιών στον εμβολιασμό και στοχεύοντας στην ενίσχυση των Προγραμμάτων Εμβολιασμού των κρατών, έχει αποφασίσει την καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμών.

Ο κ. Παμπορίδης σημείωσε ότι η φετινή Εβδομάδα Εμβολιασμών είναι αφιερωμένη στη διάδοση γνώσεων με έμφαση στο γεγονός ότι ο κατάλληλος εμβολιασμός σε κάθε στάδιο της ζωής προσφέρει προστασία και θωράκιση της υγείας και πως μέσα από προγραμματιζόμενες δράσεις θα προωθηθεί το σταθερό μήνυμα της εβδομάδας που είναι: «Πρόληψη - Προφύλαξη - Έγκαιρος Εμβολιασμός».

«Είναι σημαντικό να τονιστεί η σημασία του έγκαιρου και ολοκληρωμένου εμβολιασμού των παιδιών και να δοθεί έμφαση στην ανάγκη για συμπλήρωση όλων των δόσεων των εμβολίων σύμφωνα με το ενδεδειγμένο Σχήμα Εμβολιασμού» είπε.

Ανέφερε περαιτέρω ότι τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών στην Κύπρο βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη παγκύπρια έρευνα του Υπουργείου Υγείας, του 2015, η οποία διεξάγεται σε παιδιά ηλικίας 17-24 μηνών. Συγκεκριμένα, το ποσοστό κάλυψης των παιδιών με τα πιο βασικά εμβόλια που είναι αυτά της διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη-πολιομυελίτιδας και ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς ήταν 97% και 90%, αντίστοιχα.

Σημείωσε ωστόσο πως ειδικά όσον αφορά τα εν λόγω εμβόλια, έχει διαφανεί ότι ένα ποσοστό παιδιών δεν λαμβάνει το εμβόλιο του έγκαιρα σύμφωνα με το Σχήμα Εμβολιασμών.

«Στόχος είναι κανένα παιδί στη χώρα μας να μην αφήνεται εκτεθειμένο σε ασθένειες χωρίς εμβολιασμό και συνεπακόλουθη θωράκιση της υγείας του», τόνισε ο Υπουργός Υγείας, υποδεικνύοντας ότι το Υπουργείο Υγείας μέσα από τις παρεχόμενες υπηρεσίες του, δίδει στα παιδιά τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης όλων των παιδιών σε δωρεάν εμβολιασμό, σύμφωνα με το Σχήμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας.

Ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμών, έχουν προγραμματιστεί διάφορες δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετέχουν λειτουργοί υγείας τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί και τα ΜΜΕ. Δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τη σωστή ενημέρωση γονιών και των ίδιων των παιδιών αλλά και των επαγγελματιών υγείας για την αξία του εμβολιασμού, μέσα από εκδηλώσεις στο πλαίσιο του σχολείου, κατά τη διάρκεια συνεδρίων / σεμιναρίων και μέσα από τη συμμετοχή ειδικών σε εκπομπές του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης.

Ανέφερε τέλος ότι η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών δεν είναι παρά η αφορμή για κοινή προσπάθεια όλων, γονέων, επαγγελματιών υγείας, ακαδημαϊκών, δασκάλων, εκπροσώπων των ΜΜΕ, πολιτικών, ο καθένας από το δικό του μετερίζι να συμβάλει στην ενίσχυση της προσπάθειας, καλώντας όλους να συστρατευτούν για την προώθηση και προστασία αυτού του σημαντικού δικαιώματος των παιδιών στην υγεία.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επαναπατρίστηκαν 6 από 11 Έλληνες που απομακρύνθηκαν από Βηρυτό μέσω Λάρνακας
Στο Λιμάνι Λεμεσού ξανά το αμερικανικό πολεμικό σκάφος USS–WASP
Επιχείρηση απομάκρυνσης πέραν των 500 Αυστραλών από τον Λίβανο δια μέσου της Κύπρου
Δεν λέει να φθινοπωριάσει-Σταθερά στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Έφτασαν ακόμη 38 Κύπριοι από τη Βυρητό-Καλύφθηκε από τη ΚΔ το κόστος μετάβασης
Στα μαχαίρια και πάλι συντεχνίες και ΟΚΥπΥ-Κρίση χωρίς τέλος η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης
Το μήνυμα Θεοδοσίου για τις νέες αρμοδιότητές της-«Σκοπός μας να εγκύψουμε στα θέματα ευημερίας ζώων»
Μ. Παναγιώτου: Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσδώσει νέα δυναμική στους αγρότες
Στην κυκλοφορία δρόμος στο Τσέρι, ανακοίνωσαν τα Δημόσια Έργα με άλλα έργα σε δρόμους
Δεν αποδέχονται ως έχει το προσχέδιο συλλογικής σύμβασης εργασίας ΟΚΥπΥ οι συντεχνίες