Το σχέδιο νομοθετικής απεμπλοκής από την ΕΕ παρουσίασε η βρετανική κυβέρνηση

 Η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε το μεσημέρι της Πέμπτης τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να τερματίσει την ισχύ του κοινοτικού κεκτημένου στη χώρα, μετά από τη χθεσινή ενεργοποίηση της διαδικασίας του Brexit από την Τερέζα Μέι.

Με δήλωσή του στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Υπουργός Brexit Ντέιβις Ντέιβις είπε ότι αυτή η διαδικασία θα αρχίσει με την κατάθεση σε μερικές εβδομάδες του Μεγάλου Ανακλητικού Νομοσχεδίου (‘Great Repeal Bill’).

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει την ανάκληση του νόμου του 1972 με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο εντάχθηκε στην ΕΕ και την πλήρη αντιγραφή περίπου 20.000 νομοθετικών πράξεων της ΕΕ στο εγχώριο βρετανικό δίκαιο, ώστε να αποφευχθούν νομοθετικά κενά.

Στη συνέχεια θα αποφασίζεται σταδιακά ποιοι από αυτούς τους νόμους θα πρέπει να καταργηθούν, να τροποποιηθούν ή να διατηρηθούν ως έχουν. Πέρα από το κοινοβούλιο, ωστόσο και η κυβέρνηση θα μπορεί να προβαίνει σε τροποποιήσεις των νόμων αυτών, όπως ανακοίνωσε ο κ. Ντέιβις.

Κατά τον υπουργό αυτό είναι αναγκαίο για την επίσπευση της όλης διαδικασίας. Θέλοντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Ντέιβις τόνισε πως αυτή η έκτακτη εξουσία της κυβέρνησης να παρακάμπτει το νομοθετικό σώμα θα είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας.

Σε μια άλλη σημαντική πρόνοια του νομοσχεδίου, τα βρετανικά δικαστήρια θα εξακολουθούν να λαμβάνουν υπόψη στις ετυμηγορίες τους αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, παρά το γεγονός ότι η δικαιοδοσία του τελευταίου στη Βρετανία θα πάψει να ισχύει.

Η πρόνοια αυτή αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, αυτή τη φορά από την πλευρά των πλέον ευρωσκεπτικιστών στο Συντηρητικό Κόμμα και ευρύτερα.

Ο κ. Ντέιβις δήλωσε ότι «η μετατροπή του κοινοτικού δικαίου σε βρετανικό δίκαιο και ο τερματισμός της υπερίσχυσης των νομοθετών των Βρυξελλών είναι ένα σημαντικό βήμα στο να δοθεί σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και καταναλωτές η βεβαιότητα που χρειάζονται».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η υιοθέτηση όλων των ευρωπαϊκών νόμων θα στείλει και ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Βρετανία αρχίζει τις διαπραγματεύσεις από μια θέση κοινών κριτηρίων και κανόνων.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή ο κ. Ντέιβις είπε ότι είναι πιθανό οι Βρετανοί βουλευτές να κληθούν να ψηφίσουν χωριστά για την έξοδο της Βρετανίας από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Δειτε Επισης

Αποζημίωση μαμούθ σε νταντά από την Κολομβία-Το αφεντικό της την κατέγραφε με κρυφή κάμερα
Κάλεσμα Χάρις σε Τραμπ για δεύτερο debate-Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Το SPD του Σολτς κέρδισε τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο-«Το κόμμα κέρδισε, ο καγκελάριος έχασε»
Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα στο Λίβανο-Βομβαρδίζει νέες θέσεις της Χεζμπολάχ
Οριακή νίκη των Σοσιαλιστών του Σολτς και μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς δείχνουν τα exit poll
Η αντιπαράθεση με το Ισραήλ είναι πλέον μία μάχη χωρίς τέλος, διαμηνύει η Χεζμπολάχ-Νέα έκκληση των ΗΠΑ για διπλωματική επίλυση της κρίσης
Ο Τραμπ «έκοψε» αναμνηστικά ασημένια 100δόλαρα για την ενίσχυση της καμπάνιας του
Τουλάχιστον επτά νεκροί από νέο ισραηλινό πλήγμα εναντίον σχολείου στη Γάζα
Φρίκη στη Μαλαισία-Πάνω από 350 συλλήψεις για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών
Οι δρακόντειοι νόμοι των Ταλιμπάν «αγγίζουν» πλέον και τους άνδρες-«Αφήστε γένια, μην φοράτε τζιν, μην κοιτάτε άλλες γυναίκες»