Υπεγράφη η διακήρυξη της Μάλτας για την αλιεία «MedFish4Ever»

 Υπεγράφη τελικώς σήμερα, η διακήρυξη της Μάλτας για την αλιεία "MedFish4Ever", η οποία προβλέπει αυστηρούς κανόνες διαχείρισης της αλιείας στη Μεσόγειο με στόχο την προστασία του περιβαλλοντικού και οικονομικού πλούτου της περιοχής, την οποία είχε προαναγγείλει ο Επίτροπος Καρμένου Βέλλα με χθεσινή του συνέντευξη στο ΚΥΠΕ.
 
Η Διακήρυξη της Μάλτας «MedFish4Ever» δεσμεύει τα δέκα παράκτια κράτη που τη υπέγραψαν ως προς τα εξής:

-  Να μεριμνήσουν ώστε, έως το 2020, όλα τα κύρια μεσογειακά αποθέματα να αποτελούν αντικείμενο συλλογής δεδομένων και επιστημονικής αξιολόγησης σε τακτική βάση. Ιδίως οι αλιείς μικρής κλίμακας θα πρέπει να διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο στη συλλογή των απαραίτητων δεδομένων για να εμπλουτιστεί η επιστημονική γνώση

-  Να καταρτίζουν πολυετή σχέδια διαχείρισης για όλους τους βασικούς τύπους αλιείας. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αυτή με την πρότασή της για ένα πολυετές σχέδιο αλιείας όσον αφορά τα μικρά πελαγικά αποθέματα στην Αδριατική

-  Να εξαλείψουν την παράνομη αλιεία έως το 2020 μεριμνώντας ώστε όλα τα κράτη να διαθέτουν ένα νομικό πλαίσιο και τις απαραίτητες ικανότητες σε ανθρώπινους και τεχνικούς πόρους για να πληρούν τις υποχρεώσεις ελέγχου και επιθεώρησης που υπέχουν. Η Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ) θα είναι επικεφαλής της προσπάθειας δημιουργίας εθνικών συστημάτων ελέγχου και επιβολής κυρώσεων

-  Να στηρίζουν τη βιώσιμη αλιεία και υδατοκαλλιέργεια μικρής κλίμακας, εξορθολογίζοντας τα συστήματα χρηματοδότησης τοπικών σχεδίων, όπως η αναβάθμιση στόλων με τεχνικές και αλιευτικά εργαλεία χαμηλού περιβαλλοντικού αντίκτυπου, η κοινωνική ένταξη και η συμμετοχή των αλιέων στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ο αρμόδιος Επίτροπος Καρμέλου Βέλλα είχε χθες κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αποθέματα αλιευμάτων στη μεσόγειο, ζητώντας από τα παράκτια κράτη μέλη να δεσμευθούν για μια συνετή διαχείριση της αλιείας στη Μεσόγειο.

Ο Επίτροπος είχε ξεκαθαρίσει ότι οι λόγοι δεν είναι μόνο περιβαλλοντικοί, και οικονομικοί καθώς 300.000 οικογένειες ζουν από αυτόν τον τομέα της οικονομίας. O Επίτροπος είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ πως: "Έχουμε συγκαλέσει αυτή την υπουργική διάσκεψη για την αλιεία στη Μεσόγειο όπου θα υπογράφει κοινή δήλωση (η MedFish4Ever) για το μέλλον της αλιείας στη Μεσόγειο. Δεκατρία χρόνια μετά τη δήλωση της Βενετίας, είναι καιρός να καθοριστεί ένα πολιτικό σχέδιο που θα φέρει εις πέρας την αλλαγή".

"Η Μεσόγειος χρειάζεται μια νέα στρατηγική για τα επόμενα 10-15 χρόνια", είπε και τόνισε: "αυτό είναι κοινή ευθύνη όλων των χωρών της Μεσογείου".

"Με την αποκατάσταση των αποθεμάτων θα εξασφαλιστεί επίσης η ανταγωνιστικότητα, η οικονομική ανάπτυξη και οι σταθερές θέσεις εργασίας στον τομέα της αλιείας. Το σχέδιο δράσης για την αειφόρο ανάπτυξη της αλιείας της Μεσογείου θα πρέπει να εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο στη Μάλτα με βάση τις επιστημονικές συστάσεις. Η Διακήρυξη είναι ένα φιλόδοξο, αλλά ρεαλιστικό έγγραφο που θέτει στόχους  και απαιτεί επείγουσα δράση, σύμφωνα με το διεθνές νομικό πλαίσιο, ανά σημαία, ανά το λιμάνι, ανά ακτή και αγορά. Θέλουμε ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους τους τύπους αλιείας στη Μεσόγειο. Θέλουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση της αλιείας μικρής κλίμακας. Θέλουμε να ενισχυθεί η καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας. Θέλουμε να βελτιώσουμε τη συλλογή δεδομένων και την επιστημονική γνώση. Θέλουμε να εφαρμόσουν αποτελεσματικά μέτρα προστασίας. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις άλλων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων (π.χ. ρύπανση, μεταφορές) επί των αλιευτικών πόρων. Θέλουμε να στηρίξουμε την άμεση και έμμεση απασχόληση στον τομέα της αλιείας και θέλουμε να διαφοροποιήσουμε τις γαλάζιες δραστηριότητες της οικονομίας. Τέλος, θέλουμε επίσης να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη σε όλη τη Μεσόγειο και να βοηθήσουμε τις τρίτες χώρες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να μεταρρυθμίσουν την πολιτική τους προς όφελος των παράκτιων κοινοτήτων και των αλιέων, με  προσφορά τεχνικής βοήθειας για την στοχευμένη ανάπτυξη ικανοτήτων στα παρόχθια κράτη της Νότιας Μεσογείου", κατέληγε ο Επίτροπος.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αποζημίωση μαμούθ σε νταντά από την Κολομβία-Το αφεντικό της την κατέγραφε με κρυφή κάμερα
Κάλεσμα Χάρις σε Τραμπ για δεύτερο debate-Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Το SPD του Σολτς κέρδισε τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο-«Το κόμμα κέρδισε, ο καγκελάριος έχασε»
Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα στο Λίβανο-Βομβαρδίζει νέες θέσεις της Χεζμπολάχ
Οριακή νίκη των Σοσιαλιστών του Σολτς και μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς δείχνουν τα exit poll
Η αντιπαράθεση με το Ισραήλ είναι πλέον μία μάχη χωρίς τέλος, διαμηνύει η Χεζμπολάχ-Νέα έκκληση των ΗΠΑ για διπλωματική επίλυση της κρίσης
Ο Τραμπ «έκοψε» αναμνηστικά ασημένια 100δόλαρα για την ενίσχυση της καμπάνιας του
Τουλάχιστον επτά νεκροί από νέο ισραηλινό πλήγμα εναντίον σχολείου στη Γάζα
Φρίκη στη Μαλαισία-Πάνω από 350 συλλήψεις για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών
Οι δρακόντειοι νόμοι των Ταλιμπάν «αγγίζουν» πλέον και τους άνδρες-«Αφήστε γένια, μην φοράτε τζιν, μην κοιτάτε άλλες γυναίκες»