Η σημασία μιας εξελικτικής προσέγγισης στο Κυπριακό
17:06 - 29 Μαρτίου 2017
Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού δεν αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σε καταληκτική συμφωνία εντός του 2017, καθώς υφίστανται σημαντικά εμπόδια.
Τα ομοσπονδιακά πολιτεύματα βασισμένα σε εθνοτικά κριτήρια, συνήθως οδηγούν σε εντάσεις, απογοήτευση, ακόμα και σε συγκρούσεις. Επιπρόσθετα, στην περίπτωση της Κύπρου πέραν των εξωγενών παραγόντων οι δύο κοινότητες δεν γνωρίζονται μεταξύ τους ενώ υπάρχουν διαφορετικά αφηγήματα και προσδοκίες.
Γι’ αυτό απαιτείται μια εξελικτική προσέγγιση η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και σε αμοιβαία οφέλη.
Αυτές ήταν μερικές από τις επισημάνσεις του Καθηγητή Ανδρέα Θεοφάνους, Προέδρου του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε διάλεξη σχετικά με την αξιολόγηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και την ανάγκη για μια διαφορετική προσέγγιση.
Παρουσία διπλωματών ο Καθηγητής Θεοφάνους, επιχείρησε μια ιστορική αναδρομή από την εισβολή της Τουρκίας το 1974, την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και τις πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών.
«Είναι οι δυο πλευρές έτοιμες για μια συνολική συμφωνία;» αναρωτήθηκε ο ομιλητής, επισημαίνοντας επίσης πως, πέραν από τη δικοινοτική διάσταση, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει και τους εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι το διεθνές και το περιφερειακό περιβάλλον. Πάνω απ’ όλα αναφέρθηκε και στον ρόλο της Τουρκίας, η οποία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αναφέρθηκε επίσης στα νέα δεδομένα στη διεθνή σκηνή, όπως η αλλαγή του Γ. Γ. του ΟΗΕ, η προεδρία Τράμπ στις ΗΠΑ, το Brexit, όπως και η απουσία γεωπολιτικής στρατηγικής από την πλευρά της ΕΕ. Σημείωσε επίσης τα δεδομένα της Τουρκίας, λέγοντας πως, ενώ αυτή η χώρα προωθούσε την πολιτική της μηδενικής αντιπαράθεσης με τους γείτονες της, κατέληξε στο να έχει προβλήματα με όλες τις γειτονικές χώρες. Επίσης αναφέρθηκε στα μοντέλα του Λίβανου και της Βοσνίας, ακόμα και του Βελγίου «που δεν μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε πετυχημένα», όπως τόνισε.
Ο Καθηγητής Θεοφάνους εξέφρασε αμφιβολία για το αν με την υφιστάμενη βάση των διαπραγματεύσεων μπορεί να υπάρξει συμφωνία που θα διαρκέσει.
Ο ομιλητής κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η εξελικτική πορεία μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα και μεταξύ άλλων εισηγήθηκε την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στα κατεχόμενα εδάφη, την ομαλοποίηση των σχέσεων της Λευκωσίας με την Άγκυρα και τη συζήτηση ενεργειακών ζητημάτων καθώς και την επιστροφή της Αμμοχώστου και της νεκρής ζώνης.
Τέτοιου είδους ουσιαστικά βήματα είναι δυνατό να δημιουργήσουν ένα καλύτερο κλίμα καθώς και σε θετικά οικονομικά αποτελέσματα τα οποία να ενισχύσουν τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού. Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να συζητηθεί και η αναθεώρηση του Συντάγματος του 1960 με τρόπο που να ενσωματώνονται ιδέες που να ενθαρρύνουν ένα ελάχιστο πλαίσιο κοινών στόχων.
Εν κατακλείδι μόνο ένα ενοποιητικό ομοσπονδιακό μοντέλο μπορεί να οδηγήσει σε λύση που να αποκαθιστά την ενότητα της Κύπρου.
Balance of Power vs. Pendulum of Power
Στο μεταξύ, το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ινδίας διοργανώνει διάλεξη με θέμα Balance of Power vs. Pendulum of Power (Ισορροπία Δυνάμεων vs. Εκκρεμές Δυνάμεων).
Κύριος ομιλητής θα είναι ο Υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Ινδίας κ. M. J. Akbar, ο οποίος θα αναφερθεί μεταξύ άλλων στο σύγχρονο μεταβαλλόμενο διεθνές σύστημα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Επιπλέον, θα επιχειρήσει μια σκιαγράφηση της αναμενόμενης μελλοντικής διαμόρφωσης της ισορροπίας ισχύος.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αύριο Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017, στις 17:30.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Ύπατος Αρμοστής της Ινδίας στην Κύπρο, Πρέσβης Ravi Bangar και η Διευθύντρια Πολιτικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβειρα Ρέα Γιορδαμλή. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους.
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις επικοινωνήστε στο 22841600 ή/και στο cceia@unic.ac.cy.