Blame game Νικόλα-Λιλλήκα στον ενδιάμεσο κι’ όποιος αντέξει

Με ανταλλαγή επιστολών διά των οποίων επιβεβαιώνεται εν πολλοίς η προδιαγραφόμενη διαφορετική πορεία που θα ακολουθήσουν ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών, δίνουν συνέχεια στο παιχνίδι τακτικής που ακολουθούν εδώ και καιρό στον ενδιάμεσο χώρο, Νικόλας Παπαδόπουλος και Γιώργος Λιλλήκας.
 
Λιλλήκας φωτογραφίζει Λιλλήκα
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών απέστειλε σήμερα στους προέδρους των τεσσάρων άλλων κόμματων(ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Οικολόγους), επιστολή στην οποία αφού εκφράζει την εκτίμηση ότι απομακρύνεται η προοπτική κοινής συνάντησης των πέντε δυνάμεων του «ενδιάμεσου» χώρου(σ.σ. ο ενδιάμεσος σε εισαγωγικά από τον Γιώργο Λιλλήκα), καταθέτει γραπτώς τις προτάσεις που θα παρουσίαζε στην κοινή συνάντηση, σε μια ύστατη-όπως την χαρακτηρίζει- προσπάθεια για την εξεύρεση κοινού υποψηφίου.
 
Σημειώνοντας πως στόχος είναι η απαλλαγή από τη διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και της πολιτικής του, ο Γιώργος Λιλλήκας παραθέτει τα κριτήρια επιλογής του υποψηφίου, ως εξής:   
 
α. Το κριτήριο της καταλληλόλητας είναι εύκολο να εξεταστεί με αντικειμενικότητα βάση του βιογραφικού του κάθε υποψήφιου.
 
β. Το κριτήριο της εκλεξιμότητας, θεωρούμε ότι παρότι υπάρχουν αντικειμενικά δεδομένα, εντούτοις υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς ποια υποψηφιότητα διαθέτει την αναγκαία πολυσυλλεκτικότητα η οποία διασφαλίζει, όχι απλά την επιτυχία στον πρώτο γύρο, αλλά κυρίως (γιατί αυτό είναι το κρίσιμο) την επιτυχία στον δεύτερο γύρο των εκλογών.
 
«Αναφορικά με τη συζήτηση υποψηφιοτήτων και ιδιαίτερα τη συζήτηση του κριτηρίου της εκλεξιμότητας», αναφέρει ο κ. Λιλλήκας, «εισηγούμαστε όπως ακολουθηθεί μια πλήρως διαφανής και απόλυτα δημοκρατική διαδικασία για να οδηγηθούμε σε οριστικό και αποδεκτό αποτέλεσμα».
 
Μέσα από τα πιο πάνω, τα οποία καταγράφει στην επιστολή του ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, καθίσταται ξεκάθαρο το γεγονός πως αυτόν που φωτογραφίζει ως τον καταλληλότερο για κοινό υποψήφιο του ενδιάμεσου χώρου-βάσει και όσων ο ίδιος κατά καιρούς δήλωσε σχετικά-, δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Γιώργο Λιλλήκα.  
 
«Η διαδικασία πρέπει να είναι σύντομη για να αποφευχθεί το κακό παράδειγμα του 2012. Αν υπάρχει η πολιτική βούληση μπορούμε, εντός της εβδομάδας, να συζητήσουμε, τόσο το πλαίσιο αρχών του προγράμματος διακυβέρνησης όσο και τις υποψηφιότητες και να διαπιστώσουμε αν οδηγούμαστε σε συμφωνία ή όχι…
 
Ελπίζω ότι εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί η κοινή συνάντηση για ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο, χωρίς την όποια φθοροποιό χρονοτριβή», καταλήγει στην επιστολή του ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.
 
Άμεση, αλλά ψυχρή απάντηση
Άμεση υπήρξε η απαντητική επιστολή του προέδρου του ΔΗΚΟ στον Γιώργο Λιλλήκα, με κοινοποίηση στους αρχηγούς και των άλλων τριών κομμάτων.
Μια απαντητική επιστολή, στην οποία ο Νικόλας Παπαδόπουλος αποφεύγει να δώσει ξεκάθαρη απάντηση στον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών ως προς την πιθανότητα πραγματοποίησης νέων επαφών.
 
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, αφού υπενθυμίζει ότι το ΔΗΚΟ πραγματοποιεί ήδη συναντήσεις με τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και ότι απομένει συνάντηση με το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, που έχει οριστεί για την ερχόμενη βδομάδα, επισημαίνει:
 
«Μετά την ολοκλήρωση αυτών των συναντήσεων, θα αξιολογήσουμε την κατάσταση καθώς και το ενδεχόμενο πραγματοποίησης νέων επαφών.
Η έντονη πεποίθησή μας είναι ότι ο Ενδιάμεσος Χώρος, οφείλει και θα μπορέσει να συνεργαστεί για απαλλαγή του τόπου από την αποτυχημένη πολιτική των ηγεσιών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ».
 
Η απάντηση της Θεοχάρους
Στην επιστολή Γιώργου Λιλλήκα απάντησε και η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους.
 
Η κ. Θεοχάρους αναφέρει τα εξής:  
 
«Αγαπητέ Γιώργο,
 
Έχουμε μελετήσει με προσοχή το περιεχόμενο της επιστολής σας με σημερινή ημερομηνία.
 
Πιστεύουμε πως ενόσω συνεχίζονται οι επαφές ανάμεσα στα κόμματα του πατριωτικού χώρου, οι οποιεσδήποτε πρόωρες επισημάνσεις/τοποθετήσεις και συμπεράσματα δεν υποβοηθούν την όλη προσπάθεια.
 
Αντίθετα, η καταγραφή πιεστικών θέσεων δημιουργεί αχρείαστους συνειρμούς και παρέχει την ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν να πλήξουν την προοπτική επίτευξης της επιθυμητής συνεργασίας.
 
Αμετάθετος στόχος και επιδίωξη μας είναι να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε τις προσπάθειες μας αυτές, μέσα σε εύλογο χρόνο, για τη συγκρότηση του κοινού μετώπου.
 
Αναχωρώ σήμερα για τις Βρυξέλλες και η επιστροφή μου στην Κύπρο είναι προγραμματισμένη για τις 6 Απριλίου.
Είμαστε θετικοί και ανοιχτοί σε συναντήσεις οι οποίες θα βοηθήσουν στην τάχιστη εκπλήρωση του στόχου που δεν είναι άλλος από την απαλλαγή από καταστροφικές πολιτικές, ειδικά όσον αφορά το Κυπριακό.
 
Αν χρειαστεί να συναντηθείτε κατά την περίοδο μέχρι τις 6 Απριλίου θα με αντικαταστήσει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, Πόλυς Παλλήκαρος. Θα είμαι σε καθημερινή επικοινωνία μαζί σου.
 
Με εκτίμηση
 
Ελένη Θεοχάρους
Πρόεδρος Κινήματος Αλληλεγγύη
 
Κοινοποίηση:
κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, Πρόεδρο ΔΗΚΟ
κ. Μαρίνο Σιζόπουλο, Πρόεδρο ΕΔΕΚ
κ. Γιώργο Περδίκη, Πρόεδρο Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών»
 
Θα πρότεινε Ανδρέα Αγγελίδη
Στο μεταξύ, σε σημερινές του δηλώσεις ο Γιώργος Λιλλήκας έριξε στο τραπέζι ως το όνομα που θα πρότεινε για κοινό υποψήφιο του ενδιάμεσου χώρου, αυτό του πρώην βουλευτή  και πρώην κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΚΟ, Ανδρέα Αγγελίδη.   
 
«Θα πρότεινα τον Ανδρέα Αγγελίδη ως κοινό υποψήφιο του ενδιάμεσου για τις προεδρικές εκλογές», ανέφερε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, κληθείς να πει ποιον θα έβαζε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων ως υποψήφιο, πέραν της δικής του υποψηφιότητας. Για να υποδείξει πως πρόκειται για έναν έμπειρο πολιτικό που διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ και βρισκόταν στο πλευρό του Τάσσου Παπαδόπουλου.
 
«Ευχαριστώ, δεν θα πάρω»
Άγνοια για την πρόθεση Λιλλήκα να βάλει το όνομά του στο τραπέζι των συζητήσεων του ενδιάμεσου χώρου εξέφρασε από την πλευρά του ο Ανδρέας Αγγελίδης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την μη ύπαρξη ενδιαφέροντος από τον ίδιο για κάτι τέτοιο.
 
Συγκεκριμένα, κ. Αγγελίδης ξεκαθάρισε πως δεν τον ενδιαφέρει ένα τέτοιο εγχείρημα, δηλαδή μια πιθανή δική του υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές.   
 
«Υπάρχουν και τηλέφωνα»
Παρέμβαση με νόημα στις διεργασίες στον ενδιάμεσο χώρο υπήρξε και από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ, Άγγελο Βότση.

 

Καρφί από Προδρόμου
Ασχολίαστες τις ζυμώσεις στον ενδιάμεσο χώρο ενόψει προεδρικών εκλογών δεν άφησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου.
 

Δειτε Επισης

Ελτζίλ: Η τουρκική πλευρά εμποδίζει το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης
Υπεγράφη το Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας για το 2025
Ενέργεια και περιφερειακή ασφάλεια στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου
Συναντάται με Σκυλακάκη στην Αθήνα ο Παπαναστασίου για το GSI
Το 2024 η χρονιά που επισφράγισε την πλήρη μεταβολή της εικόνας στο μεταναστευτικό-Πώς διαμορφώθηκαν τα δεδομένα
Ορέγονται συμφωνία τριγώνου Τουρκίας-Συρίας και ψευδοκράτους στα κατεχόμενα
Βάζουν τρυπάνι σε «Ηλέκτρα» και «Πήγασο»-Το πλάνο της Κυβέρνησης για τις γεωτρήσεις του 2025
Η ανάγνωση της Λευκωσίας πίσω από το μήνυμα του Πάπα για το Κυπριακό-«Απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος»
Εφηύραν εναέριο χώρο των κατεχομένων οι Τούρκοι-Διαμαρτυρία στο Γάλλο στρατιωτικό ακόλουθο για παραβίαση
Τρίβει τα χέρια του για τις προαναγγελίες των Τούρκων στην ΑΟΖ ο Τατάρ-Συνεχίζει το τροπάρι για τα δύο κράτη