Μετά το Μάη η έγκριση του κανονισμού για Ταμείο Προνοίας δημοσίων υπαλλήλων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας αναμένει ότι ο Μάης θα είναι η καταληκτική προθεσμία του διαλόγου για να ετοιμαστεί κανονισμός για το ταμείο προνοίας των δημοσίων υπαλλήλων που εισήλθαν στη δημόσια υπηρεσία μετά τον Οκτώβρη του 2011.
 
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Φακοντής ο κανονισμός έπρεπε να είχε ετοιμασθεί και εγκριθεί από τη Βουλή και τεθεί σε εφαρμογή από το 2015, όπως ήταν η κυβερνητική δέσμευση.
 
Η Επιτροπή Εργασίας συζήτησε την Τρίτη την κατάργηση του επαγγελματικού σχεδίου των νεοεισερχόμενων δημοσίων υπαλλήλων από το 2012 και τη δέσμευση της εκτελεστικής εξουσίας για δημιουργία Ταμείου Προνοίας ως αντιστάθμισμα.
 
Ο κ. Φακοντής είπε ότι συνεχίζει να υφίσταται το πρόβλημα για την ετοιμασία κανονισμού που θα καλύψει τους υπαλλήλους του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα που προσλήφθηκαν μετά Οκτώβρη του 2011 και μετά. Συνεχίζοντας είπε πως με βάση την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή Εργασίας από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού έγινε συμφωνία πλαίσιο μεταξύ Κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων με βάση την οποία μέχρι το τέλος του Μάη θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση ώστε να ετοιμαστεί κανονισμός για να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Μάη.
 
Το πρόβλημα που υπάρχει έγκειται στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση θέλει να εντάξει τη δημιουργία ταμείου προνοίας στο ευρύτερο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, πρόθεση με την οποία διαφωνούν κάθετα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, που ζητούν να εξαιρεθεί ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί και τεθεί σε εφαρμογή.
 
Αναφορικά με την αλλαγή στη λειτουργία των ταμείων προνοίας έτσι ώστε να λειτουργούν ως δεύτερος πυλώνας της συνταξιοδότησης, που ενέγραψαν προς συζήτηση οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης και Νίκος Νουρής, ο κ. Φακοντής αφού εξήγησε ότι στις 13 Σεπτεμβρίου 2016, αποφάσισε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με τρεις βασικούς πυλώνες, αναβάθμιση του εποπτικού ελέγχου, στα ταμεία προνοίας και τις ασφαλιστικές εταιρείες, με δημιουργία ανεξάρτητης εποπτικής Αρχής, την ενοποίηση των μικρών ταμείων προνοίας και καλύτερη διαχείριση και αλλαγή στους μηχανισμούς παραχώρησης των οφελημάτων, και να διερευνηθεί αν ο δικαιούχος θα λαμβάνει το ποσό που του αναλογεί εφάπαξ ή με μηνιαίες συντάξεις.

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»