Η Κύπρος υπέρ της ίδρυσης της e-codex

Τα προβλήματα της ποινικής δικαιοσύνης στον κυβερνοχώρο, η πρόσβαση σε ηλεκτρονικά δεδομένα, το θέμα των μαχητών του ISIL που επιστρέφουν στην Ευρώπη και η ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών των κρατών μελών με τη EUROJUST, απασχόλησαν τη συνεδρίαση των 28 Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, παρουσία και του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνά Νικολάου.
 
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, οι Υπουργοί συζήτησαν επί των προβλημάτων που υπάρχουν σε όλα τα Κράτη Μέλη αναφορικά με την ποινική δικαιοσύνη στον κυβερνοχώρο, στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος όπως η τρομοκρατία και η παιδική πορνογραφία.
 
Κατά την παρέμβασή του, στη διάρκεια της συζήτησης για την πρόσβαση σε ηλεκτρονικά "νέφη" δεδομένων και τη βελτίωση της πρόσβασης σε ηλεκτρονικές αποδείξεις, μέσω της συνεργασίας με τους παρόχους internet, ο Υπουργός δήλωσε ότι "η πρόσβαση σε ηλεκτρονικές αποδείξεις αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση στην προσπάθεια για καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος". Επεσήμανε δε ότι σε εθνικό επίπεδο η Κύπρος έχει εγκαθιδρύσει μια στενή σχέση συνεργασίας με τις εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, έχει δημιουργηθεί μια σύνδεση επικοινωνίας, διαμέσου της οποίας αποστέλλονται όλα τα στοιχεία τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή, για περαιτέρω αξιοποίηση τους από τις διωκτικές αρχές, σημείωσε.
 
Συνεχίζοντας, ο Ιωνάς Νικολάου επεσήμανε ότι η Κύπρος στηρίζει την πρωτοβουλία για ίδρυση ασφαλούς διαδικτυακής πύλης (e-codex), η οποία αποσκοπεί στην μετάδοση πληροφοριών μεταξύ Αρχών της ΕΕ μέσω κρυπτογράφησης, ενώ ταυτόχρονα ανέφερε ότι η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας συνεχούς επικοινωνίας, για την διευκόλυνση της άμεσης συνεργασίας μεταξύ των Κρατών Μελών θα ήταν πολύ χρήσιμη.
 
Τέλος, έχοντας υπόψη την ανομοιομορφία στις διαδικασίες μεταξύ των Κρατών Μελών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε την ανάγκη για προώθηση των αναγκαίων ρυθμίσεων ώστε να δοθούν απαντήσεις στα κοινά μας προβλήματα.

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»