Τα έχωσε κανονικά στον Έιντε ο Κοτζιάς

Είμαστε έτοιμοι με απλωμένο το χέρι για την ειρήνη, για τη συνύπαρξη, τη δημιουργία, ενός κράτους που να μην είναι υβρίδιο, αλλά να ανταποκρίνεται στις αρχές και αξίες της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’. 
 
Από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει την απόδοση των δικαιωμάτων των τριών μειονοτήτων, τα μέγιστα δυνατά δικαιώματα για τους Τουρκοκύπριους μακριά από αδικίες και ξένες επεμβάσεις, καθώς και ότι πάνω απ` όλα στηρίζει τη μέγιστη ασφάλεια για τους Ελληνοκύπριους σε μια ενωμένη και δημιουργική πατρίδα.
 
Στην ομιλία του, ο Έλληνας ΥΠΕΞ έστρεψε τα πυρά του στον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, λέγοντας, χωρίς να τον κατονομάζει, πως αντί να συνεχίσει να διαμεσολαβεί, ως οφείλει ανάμεσα στις δύο κοινότητες, ανακήρυξε τον εαυτό του σε διαμεσολαβητή ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ» . Διερωτήθηκε μάλιστα ο κ. Κοτζιάς, αν «έχει εξουσιοδότηση από κάποιον; Και τι εξουσιοδότηση»;
 
Ο Ελληνας ΥΠΕΞ ανέφερε εξάλλου ότι «η Ελλάδα στηρίζει την απόδοση των δικαιωμάτων που δικαιούνται οι τρεις μειονότητες Μαρωνίτες, Αρμένιοι, Λατίνοι». Η Ελλάδα, είπε, «στηρίζει τα μέγιστα δυνατά δικαιώματα για τους Τουρκοκύπριους, έτσι ώστε κι εκείνοι να μπορούν να ονειρεύονται την Κύπρο ως τη δική τους πατρίδα και πατρίδα των παιδιών τους, μακριά από αδικίες και ξένες επεμβάσεις. Ανεξάρτητη από οποιαδήποτε μητέρα-πατρίδα».
 
 
Η Ελλάδα όμως, πρόσθεσε, «στηρίζει πάνω απ` όλα τη μέγιστη ασφάλεια για τους Ελληνοκύπριους σε μια ενωμένη και δημιουργική πατρίδα». Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας «οι απαιτήσεις των Τούρκων για τις 4 ελευθερίες δεν αφορούν το κυπριακό πρόβλημα». Είναι, ανέφερε, «μια απαίτηση που διατυπώνεται προς την ΕΕ στο όνομα του Κυπριακού». Στην πραγματικότητα, δηλαδή, πρόσθεσε, «η Τουρκία απαιτεί να φροντίσουν οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό την ικανοποίηση των αιτημάτων της απέναντι στην ΕΕ». Έτσι, συνέχισε, «για άλλη μια φορά, η Τουρκία προσπαθεί να καλύψει το θέμα της Κατοχής και να ανάγει ως δήθεν κύριο πρόβλημα του Κυπριακού τα δικά της δικαιώματα ή τα δικαιώματα των δικών της πολιτών»
 
Περισσότερη εντύπωση μου κάνει και μου προκάλεσε, είπε στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς, “η συμπεριφορά του διεθνούς διαμεσολαβητή ο οποίος, τι έκανε, αντί να συνεχίσει να διαμεσολαβεί, ως οφείλει ανάμεσα στις δύο κοινότητες, ανακήρυξε τον εαυτό του σε διαμεσολαβητή ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ”. Διερωτήθηκε μάλιστα, αν «έχει εξουσιοδότηση από κάποιον; Και τι εξουσιοδότηση;».
 
Στο δικό του χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος κάλεσε εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου «το λαό μας να παραμερίσει τις οποιεσδήποτε κομματικές διαφορές και να συνεχίσει τον αγώνα του με πνεύμα ομοθυμίας και σταθερής προσήλωσης προς τις διαχρονικές αξίες της ζωής, όπως έχουν καθιερωθεί μέσω της ιστορίας μας και μέσω του ευρωπαϊκού κεκτημένου».
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»