Το φιλοευρωπαϊκό κόμμα του Μπορίσοφ νικητής των εκλογών στην Βουλγαρία

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB της Βουλγαρίας κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές χθες με μικρό προβάδισμα, δίνοντάς του την ευκαιρία να σχηματίσει ξανά κυβέρνηση μετά την παραίτηση του ηγέτη του Μπόικο Μπορίσοφ ως πρωθυπουργού τον Νοέμβριο, που οδήγησε σε πρόωρες εκλογές.

Το GERB κέρδισε το 33% των ψήφων στις εκλογές, οι οποίες είναι οι τρίτες σε τέσσερα χρόνια, με τους σοσιαλιστές να έπονται με 27,2%, σύμφωνα με επίσημα αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση του 26% των ψήφων.
 
Οι εκλογές εκλήφθησαν ως δοκιμασία της αφοσίωσης της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, της οποίας αποτελεί μέλος από το 2007, και της Ρωσίας, με την οποία διατηρεί ιστορικούς πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.
 
Οι σοσιαλιστές, που είχαν υποσχεθεί να βελτιώσουν τις σχέσεις με τη Ρωσία ακόμα και εάν αυτό τάραζε τους Ευρωπαίους εταίρους τους, διπλασίασαν το μερίδιό τους στο αποτέλεσμα σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, το 2014, αλλά απέτυχαν να φτάσουν το έντονα φιλοευρωπαϊκό GERB .
 
Εάν ο Μπορίσοφ, 57, επιτύχει να σχηματίσει νέο συνασπισμό, αναμένεται να διατηρήσει τη αυστηρή οικονομική πολιτική του, που υποστηρίζει τη σύνδεση του λεβ στο ευρώ.
 
 
Οι πολιτικοί αναλυτές παραμένουν δύσπιστοι ότι τα αποτελέσματα θα οδηγήσουν σε κυβέρνηση που θα μπορέσει να ξεριζώσει την διάχυτη διαφθορά στην φτωχότερη χώρα-μέλος της ΕΕ. "Δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτά τα αποτελέσματα θα οδηγήσουν στον σχηματισμό σταθερής πλειοψηφίας που μπορεί να ακολουθήσει δυναμικές πολιτικές", είπε ο Ογκνιάν Μίντσεφ, πολιτικός αναλυτής με το Ινστιτούτο Περιφερειακών και Διεθνών Σπουδών στη Σόφια. "Το πιθανότερο είναι να είναι εύθραυστη και ασταθής", πρόσθεσε.
 
 
 

Δειτε Επισης

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν θα μειώσουν μονομερώς τους δασμούς στην Κίνα, το 80% ήταν ένα νούμερο που πέταξε ο Τραμπ
Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες ο ύποπτος για την υπόθεση της Μαντλίν
Επιπλέον τρία δισεκατομμύρια για εφαρμογή του Συμφώνου για Μετανάστευση ανακοίνωσε η Κομισιόν
Ειδικό Δικαστήριο για τη ρωσική εισβολή δημιουργούν Ουκρανία και Συμβούλιο της Ευρώπης
Οι Χούθι εκτόξευσαν πύραυλο εναντίον του αεροδρομίου του Τελ Αβίβ
ΗΠΑ και ΕΕ έχουν έτοιμη πρόταση εκεχειρίας 30 ημερών στην Ουκρανία-Αν απορριφθεί, νέες κυρώσεις στη Ρωσία
Το ΡΚΚ διοργάνωσε συνέδριο για την αυτοδιάλυσή του
Στις 18 Μαΐου η λειτουργία για την εκθρόνιση του πάπα Λέοντα του ΙΔ'
Οι κινήσεις που έφεραν τη μεγάλη ανατροπή πίσω από την εκλογή του νέου Πάπα- Πώς «έφαγε» τον Ιταλό Παρολίν
Τι μισθό παίρνει ο Πάπας-Πόσο θα αμείβεται ο Λέων ΙΔ'