Απάντηση στις τουρκικές απειλές η συμμετοχή ενεργειακών κολοσσών

Η καλύτερη απάντηση στις τουρκικές απειλές είναι η συμμετοχή ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Σε δηλώσεις από τις ΗΠΑ ο κ. Χριστοδουλίδης σχολίαζε τις πρόσφατες απειλές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για τις δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος μιλούσε στο κρατικό κανάλι, ανέφερε εξάλλου ότι οι τουρκικές απειλές αντιμετωπίζονται με υπομονή και σύνεση προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.
 
Σχετικές ήταν και οι δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου, ο οποίος το Σάββατο δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της.
 
Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό όπου εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στους εορτασμούς για την 25η Μαρτίου, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τις απειλές της Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ, είπε ότι «η Τουρκία πάντα δείχνει αυτή τη συμπεριφορά απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με όλα τα βήματα που έγιναν στον ενεργειακό τομέα. Εμείς σταθερά προσηλωμένοι, ψύχραιμοι και με αυτοπεποίθηση, θα ασκούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν μπορεί κανείς τρίτος να μας υποδείξει πώς θα ασκούμε αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, από το Δίκαιο της Θάλασσας και τα οποία η Τουρκία και με αυτή την ανακοίνωση δείχνει ότι δεν το σέβεται».
 
Εξάλλου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει κατ΄επανάληψη την πρόθεσή του και τους τρόπους με τους οποίους και οι Τουρκοκύπριοι θα διασφαλιστούν για τα ευρήματα στην κυπριακή ΑΟΖ όταν και εφόσον λυθεί το Κυπριακό. Συνέχισε λέγοντας πως «αν η Τουρκία πονά τους Τουρκοκύπριους και τους νοιάζεται, καλά θα κάνει να συναινέσει στο τραπέζι των συνομιλιών και να λύσει το Κυπριακό έτσι ώστε και οι Τουρκοκύπριοι που είναι επίσης θύματα της τουρκικής εισβολής, να απολαύσουν αυτό που δικαιούνται».
 
Ο κ. Παπαδόπουλος ερωτηθείς αν ανησυχεί η Κυβέρνηση για ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου τον Ιούνιο όταν θα αρχίσουν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε ότι «δεν ενεργούμε υπό το φόβο, λαμβάνουμε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε πρόκληση. Αλλά θεωρώ ότι και στα προηγούμενα βήματα, οι προκλήσεις αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά, έτσι και αυτή τη φορά, αν η Τουρκία έχει στο μυαλό της την όποια πρόκληση θα αντιμετωπιστεί και αυτή με αποτελεσματικότητα».