Ειρήνη Φανή: Μια νεαρή ζωγράφος από τη Λεμεσό μας ξεναγεί στον δημιουργικό της κόσμο

 κόσμος άρχισε να σέβεται περισσότερο τα χειροποίητα αντικείμενα γιατί δένεται περισσότερο συναισθηματικά.Έτσι, νομίζω αυξάνεται και ο αριθμός των ανθρώπων που σέβονται τους καλλιτέχνες που δημιουργούν τα χειροποίητα αντικείμενα με κόπο και αγάπη". Είναι τα λόγια της Ειρήνης Φανή, μιας νεαρής ζωγράφου από τη Λεμεσό η οποία μίλησε στο Ρεπόρτερ για τη μεγάλη της αγάπη, τη ζωγραφική αλλά και για την τέχνη της αγιογραφίας όπου κάνει τα πρώτα της βήματα.   
 
Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη ζωγραφική;
 
Την ζωγραφική την αγαπούσα από τα πρώτα μου χρόνια στο σχολείο.Πάντα ξεχώριζα για την αγάπη μου στα χρώματα και στα σχήματα.Στην ηλικία των 7 χρονών ζήτησα από τους γονείς μου να ξεκινήσω μαθήματα τέχνης.Έτσι, με την στήριξη της οικογένειάς μου ξεκίνησα το ταξίδι μου στο χώρο των Τεχνών.
Τι έχεις σπουδάσει;
 
Έχω σπουδάσει Καλές Τέχνες στο UCA University for the Creative Arts   στο Canterbury, Kent στην Αγγλία το 2011-2014.  Στη συνέχεια ήρθα Κύπρο και ξεκίνησα το Μεταπτυχιακό μου πρόγραμμα Επιστήμες Αγωγής: Τέχνες στην Εκπαίδευση το οποίο θα ολοκληρώσω τον Μάιο του 2017.
 
Θυμάσαι ποια ήταν η πρώτη σου δημιουργία;
 
Εδώ και 17 χρόνια καθημερινά ασχολούμαι με διάφορες δημιουργίες οι οποίες ξεχωρίζουν για διαφορετικούς λόγους.Να πω την αλήθεια δεν θυμάμαι την πρώτη μου δημιουργία γενικότερα στη ζωγραφική.Μπορώ όμως να πω ότι η πρώτη μου δημιουργία στο χώρο της Αγιογραφίας, ξεχωρίζει για 'μένα.Η πρώτη μου εικόνα στην Βυζαντινή τέχνη είναι η Παναγία η Γλυκοφιλούσα.Στην ολοκλήρωση της εικόνας μου αυτής, είχα μία πλημμύρα συναισθημάτων συγκίνησης, δέους, σεβασμού και αγάπης για τηνδημιουργία μου αυτή.Νομίζω πως αυτή η πρώτη μου δημιουργία ξεχωρίζει πραγματικά για 'μενα.
Εκτός από πίνακες τι άλλο έχεις δημιουργήσει;
 
Εκτός από πίνακες, μετά την ολοκλήρωση του πτυχίου μου ξεκίνησα μαθήματα Αγιογραφία και decoupage, το οποίο είναι μια τεχνική με την οποία δημιουργείς αντικείμενα διακόσμησης αλλά και χρήσιμων αντικειμένων, με διαφορετικά σχέδια και τεχνοτροπίες  όπως, κουτιά για χαρτομάντιλα, ξύλα κοπής για την κουζίνα, βάζα για λουλούδια, tea box, κρεμαστάρια κ.α.
Τι είναι για σένα  τέχνη;
 
Τέχνη για 'μένα είναι τρόπος ζωής.Δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μου χωρίς την ικανότητα της δημιουργίας.Τέχνη είναι ένας τρόπος εξωτερίκευσης του ψυχικού μου κόσμου και η ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων μου.Υπάρχουν σκέψεις οι οποίες δεν εκφράζονται λεκτικός αλλά μόνο μέσω της δημιουργίας είναι εφικτό να εκφραστούν.
Τι υλικά χρησιμοποιείς;
 
Τα υλικά που χρησιμοποιώ χωρίζονται ανάλογα με το τί θα δημιουργήσω.Είναι διαφορετικά τα υλικά για πίνακες, αγιογραφία και decoupage.Συνήθως χρησιμοποιώ μολύβια, κάρβουνο και ακρυλικά για τους πίνακές μου και στόκο ξύλου για να δώσω την αίσθηση του όγκου και της υφής.Στην Αγιογραφία χρησιμοποιώ αυγοτέμπερα και ειδικές σκόνες για την δημιουργία των ζεστών χρωμάτων των Βυζαντινών εικόνων.Στο decoupage υπάρχουν συγκεκριμένα υλικά με τα οποία δίνουμε την αίσθηση του παλιού ξύλου (vintage).  Στο τέλος οι αγιογραφίες, τα decoupage και οτιδήποτε είναι σε ξύλο βερνικώνονται για την προφύλαξη των χρωμάτων και του ξύλου.
Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για σένα;
 
Πηγή έμπνευσης για μένα αποτελεί η φύση, τα δέντρα, τα λουλούδια, η άνοιξη και τα αγαπημένα μου πρόσωπα.Όταν το περιβάλλον που ζω περιβάλλεται από αγάπη, φώς, χαρά και θετικότητα τότε νιώθω και πιο κοντά στην τέχνη και την δημιουργία.
Ποιο στοιχείο θεωρείς ότι είναι εκείνο που κάνει τις δημιουργίες σου να ξεχωρίζουν;
 
Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο που κάνει τις δημιουργίες μου να ξεχωρίζουν.Πιστεύω πως εάν ο καλλιτέχνης έχει ένα συγκεκριμένο style,το δείχνει και στις δημιουργίες του και έτσι ξεχωρίζουν.  Όση αγάπη δώσεις ως καλλιτέχνης στις δημιουργίες σου, θα λάμψουν και θα ξεχωρίσουν και σε εσένα αλλά και στους θεατές.
Υπάρχει κάποιος ζωγράφος που ξεχωρίζεις;
 
Όλοι οι καλλιτέχνες είναι ξεχωριστοί, ο κάθε ένας για το δικό του style και κίνημα.  Αλλά μια καλλιτέχνης η οποία σέβομαι, εκτιμώ και λατρεύω είναι η Frida Kahlo μια μεξικάνα, φεμινίστρια και σουρεαλίστρια ζωγράφος.  Αγαπώ τον ξεχωριστό τρόπο που δημιουργούσε κάθε κομμάτι από την καριέρα της γιατί ο κάθε πίνακάς της εξιστορούσε τα γεγονότα που ζούσε την συγκεκριμένη περίοδο στην πολυτάραχη ζωή της.  Έζησε πολύ δύσκολα χρόνια υγείας λόγω ενός δυστυχήματος που είχε αλλά κατάφερε να ξεχωρίσει και να αγαπηθεί από τον κόσμο. Απλά την λατρεύω!
 
Από την εμπειρία σου ο κόσμος αγαπά τα χειροποίητα αντικείμενα ή προτιμά τα τυποποιημένα;
 
Υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν τα τυποποιημένα αντικείμενα και άνθρωποι που προτιμούν και σέβονται τα χειροποίητα αντικείμενα. Πιστεύω όμως ότι πλέον ο κόσμος ξεκίνησε να σέβεται περισσότερο τα χειροποίητα αντικείμενα γιατί δένονται περισσότερο συναισθηματικά.Έτσι, νομίζω αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που σέβονται τους καλλιτέχνες που δημιουργούν τα χειροποίητα αντικείμενα με κόπο και αγάπη.
Ετοιμάζεις κάποια έκθεση;
 
Ναι!Θα λάβω μέρος σε μια ομαδική έκθεση με χειροποίητες δημιουργίες στις 9 Απριλίου 2017 ημέρα Κυριακή, στο ξενοδοχείο Καπετάνιος Οδύσσεια στη Λεμεσό από τις 11 το πρωί μέχρι τις 20:30 το βράδυ.Επίσης, ετοιμάζω μια έκθεση το Καλοκαίρι με όλες μου τις δημιουργίες από της προετοιμασία μου για το Πανεπιστήμιο που ξεκίνησα από το 2009, μέχρι και σήμερα 2017.
 
Που μπορεί κάποιος να δει τα έργα σου και να επικοινωνήσει μαζί σου αν τον ενδιαφέρει κάτι;
 
Τις δημιουργίες μου τις ανεβάζω και στον προσωπικό μου λογαριασμό στο facebook Irene Fani (Ειρήνη Φανή) αλλά και στη σελίδα με τις δημιουργίες μου DecoCreations Handmade by Irene Fani.  Εάν θέλει κάποιος να επικοινωνήσει μαζί μου μπορεί μέσω αυτών των δύο σελίδων αλλά μπορεί και μέσω email στο eirini2806@hotmail.com.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Το μήνυμα Θεοδοσίου για τις νέες αρμοδιότητές της-«Σκοπός μας να εγκύψουμε στα θέματα ευημερίας ζώων»
Μ. Παναγιώτου: Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσδώσει νέα δυναμική στους αγρότες
Στην κυκλοφορία δρόμος στο Τσέρι, ανακοίνωσαν τα Δημόσια Έργα με άλλα έργα σε δρόμους
Δεν αποδέχονται ως έχει το προσχέδιο συλλογικής σύμβασης εργασίας ΟΚΥπΥ οι συντεχνίες
Θέμα για την παραγωγή χαλλουμιού στα κατεχόμενα θέτουν οι αγελαδοτρόφοι στην ΕΕ
Αποσύρονται ακατάλληλα καλλυντικά προϊόντα από την αγορά (pics)
Δωρεάν μαθήματα Ελληνικών για Τουρκοκύπριους από τα ΚΙΕ
Αυξάνεται σε 140.000 ευρώ η ετήσια χορηγία προς φιλοζωικές οργανώσεις
Ψάχνουν να ενημερωθούν για καταφύγια οι Κύπριοι-Συζητήσεις με Μητροπόλεις για παροχή υπογείων σε ναούς
Συνεχίζονται οι πτήσεις Λάρνακα-Τελ Αβίβ και οι αφίξεις σκαφών από Λίβανο