Προβλήματα με την ασφάλεια των λουομένων στις παραλίες

Προβλήματα και αδυναμίες που αφορούν την ασφάλεια των λουομένων στις παραλίες και τη λειτουργία των ναυαγοσωστικών υπηρεσιών στην Κύπρο, διαπιστώθηκαν στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.

Η Επιτροπή συζήτησε την ανάγκη για ενίσχυση της υποδομής για τη διάσωση και την ασφάλεια των λουομένων στις παραλίες και για κατοχύρωση του επαγγέλματος του ναυαγοσώστη, καθώς επίσης και το θέμα της άνισης μεταχείρισης των ναυαγοσωστών στους Δήμους και στις Κοινότητες και την καθυστέρηση που παρατηρείται στην κατάθεση νέου νομοσχεδίου.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν δύο προτάσεις νόμου του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Κυριάκου Χατζηγιάννη.

H Πρόεδρος της Επιτροπής, Ελένη Μαύρου, σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να ρυθμίζει το επάγγελμα του ναυαγοσώστη και δεν υπάρχουν κριτήρια για το πού είναι απαραίτητη η παρουσία τους και με ποιο εξοπλισμό.

Υπάρχουν, είπε, μια σειρά από ζητήματα που είναι ανοιχτά, σημειώνοντας ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό.

Σύμφωνα με την κ. Μαύρου, με βάση μελέτη του Υπουργείου χρειάζεται να εργοδοτούνται 304 ναυαγοσώστες, ενώ στην πραγματικότητα εργοδοτούνται 141.

Ανέφερε δε ότι η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην κατάθεση νομοσχεδίου θα αντιμετωπιστεί με τη συζήτηση της πρότασης νόμου που κατέθεσε ο κ. Χατζηγιάννης και η Επιτροπή θα πιέσει το Υπουργείο Εσωτερικών και τις άλλες υπηρεσίες ώστε να ετοιμαστούν το συντομότερο οι κανονισμοί.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, χαρακτήρισε παράδοξο και αδικαιολόγητο να έχουν οι τοπικές Αρχές «του κόσμου τα έσοδα» μετά από τις αλλαγές στον περί παραλιών νόμο και να μην παρατηρείται ανάλογη βελτίωση της ασφάλειας στις παραλίες, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να υπολειτουργούν, να μην υπάρχει αρκετός αριθμός ναυαγοσωστών και επαρκής επίβλεψη των λουομένων.

Η μία πρόταση νόμου, που κατατέθηκε από τον κ. Χατζηγιάννη, ρυθμίζει τις υπηρεσίες των ναυαγοσωστών σε περιοχές προστασίας των λουομένων στη θάλασσα.

Η πρόταση προβλέπει ότι για κάθε παραλία η τοπική αρχή θα ετοιμάζει σχέδιο λειτουργίας της παραλίας και όλες οι λεπτομέρειες θα καθορίζονται μέσα από αυτό. Το σχέδιο θα διορθώνεται από μια τεχνική επιτροπή, με στόχο να ελέγχεται ότι αυτό που προτείνουν οι τοπικές αρχές τηρεί τα διεθνή πρότυπα.

Επίσης, οποιοδήποτε σχέδιο θα καταρτίζεται με βάση τις ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις της κάθε παραλίας.

Η πρόταση νόμου ρυθμίζει και τη λειτουργία των ναυαγοσωστικών σχολών που θα λειτουργούν στη βάση των διεθνών προτύπων.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως η πρόταση νόμου πρέπει να πάει το συντομότερο στην Ολομέλεια και η εκτελεστική εξουσία να έρθει με πρόσθετους κανονισμούς.

Η δεύτερη πρόταση νόμου αφορά την ποινικοποίηση της κατοχής σημαδούρων ιδιοκτησίας του κράτους.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή, η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων από πνιγμό ήταν σε παραλίες που δεν υπήρχε ναυαγοσώστης ή έγιναν εκτός ωραρίου της παρεχόμενης ναυαγοσωστικής υπηρεσίας.

«Αυτό από μόνο του τροχιοδρομεί την ανάγκη άμεσα να καλυφθούν όλες οι παραλίες με ικανό αριθμό ναυαγοσωστών» είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση των απαιτούμενων κανονισμών.

«Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει το αργότερο μέσα σε αυτό το καλοκαίρι να υπάρξει πλήρες νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία μιας ασφαλούς και ολοκληρωμένης ναυαγοσωστικής υπηρεσίας σε όλες τις παραλίες της Κύπρου» σημείωσε.

Δειτε Επισης

Το μήνυμα Θεοδοσίου για τις νέες αρμοδιότητές της-«Σκοπός μας να εγκύψουμε στα θέματα ευημερίας ζώων»
Μ. Παναγιώτου: Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσδώσει νέα δυναμική στους αγρότες
Στην κυκλοφορία δρόμος στο Τσέρι, ανακοίνωσαν τα Δημόσια Έργα με άλλα έργα σε δρόμους
Δεν αποδέχονται ως έχει το προσχέδιο συλλογικής σύμβασης εργασίας ΟΚΥπΥ οι συντεχνίες
Θέμα για την παραγωγή χαλλουμιού στα κατεχόμενα θέτουν οι αγελαδοτρόφοι στην ΕΕ
Αποσύρονται ακατάλληλα καλλυντικά προϊόντα από την αγορά (pics)
Δωρεάν μαθήματα Ελληνικών για Τουρκοκύπριους από τα ΚΙΕ
Αυξάνεται σε 140.000 ευρώ η ετήσια χορηγία προς φιλοζωικές οργανώσεις
Ψάχνουν να ενημερωθούν για καταφύγια οι Κύπριοι-Συζητήσεις με Μητροπόλεις για παροχή υπογείων σε ναούς
Συνεχίζονται οι πτήσεις Λάρνακα-Τελ Αβίβ και οι αφίξεις σκαφών από Λίβανο