Ακιντζί: Το κόμμα του Αναστασιάδη σύρθηκε από τη ρατσιστική οργάνωση του ΕΛΑΜ

Μήνες αποφάσεων θα είναι ο Απρίλιος και ο Μάιος δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να αφεθούν να κωλυσιεργούν.

Μιλώντας σε εκδήλωση της λέσχης ιστορίας στο “τουρκικό κολέγιο εθνικής παιδείας” (σσ “κρατικό” κολέγιο) με θέμα το Κυπριακό, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια αποφασιστικά για μια λύση που θα μπορέσει να σώσει τη νεολαία από την αβεβαιότητα. Έγινε ένα βήμα με τη νέα πρόταση νόμου στη Βουλή για τη διόρθωση αυτού του λάθους, συνέχισε ο Μουσταφά Ακιντζί και ενημερώθηκε η ε/κ πλευρά ότι (η τ/κ) είναι έτοιμη για μια κοινωνική συνάντηση.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι το κοινωνικό δείπνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα γίνει σε μία από τις ημερομηνίες που έχουν προταθεί και σημείωσε ότι κατά προτεραιότητα θα πρέπει να συζητηθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. “Μπορούμε να βρεθούμε, να συζητήσουμε, πρέπει πρώτα να συζητήσουμε θέματα ΜΟΕ”. Όταν ανατραπεί η απόφαση, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι μετά “τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1963” οι αναζητήσεις για την εξεύρεση λύσης άρχισαν το 1968 και υποστήριξε ότι με το ψήφισμα 186 των ΗΕ, το οποίο χαρακτήρισε “μονομερές”, η ε/κ πλευρά αναγνωρίστηκε ως η μόνη νόμιμη κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για μια αδικία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ακόμα και όταν προσεγγίζουμε τη λύση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, λόγω της ε/κ πλευράς, η λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί, ισχυρίστηκε.

Ο Τ/κ ηγέτης μίλησε επίσης για έγγραφα και χάρτες που είχαν τα ονόματα ΓΓ του ΟΗΕ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε μια πρόταση του 1993 που αναφερόταν στο άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και του αεροδρομίου της Λευκωσίας, που ωστόσο – όπως είπε – λόγω της στάσης της ε/κ πλευράς κανένα από τα δύο δεν άνοιξε.

Αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα του σχεδίου Ανάν, λέγοντας ότι παρά την απόρριψή του από τους Ε/κ, έγιναν μέλη της ΕΕ ενώ οι Τ/κ που είπαν “ναι” στο σχέδιο, αφέθηκαν εκτός.

Επανέλαβε τη θέση του ότι η απόφαση για αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα που έγινε στις εκκλησίες το 1950 προκάλεσε τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και πως αυτό το δημοψήφισμα ήταν η βάση για τις πικρές εμπειρίες του 1963 και του 1974.

Στο νησί δεν χρειάζεται η ένωση αλλά η ειρήνη, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι το κόμμα του Προέδρου Αναστασιάδη, ο ΔΗΣΥ, σύρθηκε από τη ρατσιστική οργάνωση του ΕΛΑΜ σε αυτή τη νομοθεσία και αυτό προκάλεσε ερωτήματα για το αν κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί στο μέλλον. “Το να διορθώσεις το λάθος είναι αρετή και είναι σημαντικό να δείξουμε ότι μπορεί να υπάρξει διόρθωση του λάθους και στη δική μας κοινότητα αλλά και στη δική τους κοινότητα στο νότο”.

Διέψευσε για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των διαπραγματεύσεων και του δημοψηφίσματος στην Τουρκία στις 16 Απριλίου και ο λόγος της καθυστέρησης είναι η ένωσις.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με βάση το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και έκανε λόγο για μια κεντρική κυβέρνηση, που θα δημιουργηθεί από δύο συνιστώσες πολιτείες, η οποία θα ασχολείται με ομοσπονδιακά ζητήματα. Κατά τον κ. Ακιντζί εργάζονται για μια εκ περιτροπής προεδρία με δύο χρόνια Ε/κ και ένα χρόνο Τ/κ πρόεδρο και όταν θα είναι η ε/κ προεδρία, ο Υπουργός Εξωτερικών θα είναι Τ/κ, στα θέματα ασφάλειας και άμυνας οι δύο πρόεδροι – κατά την έκφρασή του – θα παίρνουν αποφάσεις και από το Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα περνά απόφαση χωρίς μία ψήφο Τ/κ Υπουργού. Δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί νομοθεσία που έχει περάσει από την κάτω Βουλή, χωρίς να έχει περάσει από την άνω Βουλή, όπου θα υπάρχει αριθμητική ισότητα, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι εργάζονται επίσης για αριθμητική ισότητα στη δικαστική εξουσία.

Εργάζονται, πρόσθεσε, για ένα πλαίσιο συμφωνίας που θα μπορεί να γίνει αποδεκτό από την τ/κ, την ε/κ πλευρά, την Τουρκία, την Ελλάδα, τα ΗΕ και την ΕΕ για μια ομοσπονδιακή δομή, διζωνική, δικοινοτική. “Ενιαίο κράτος, η πλειοψηφία να διοικεί τη μειοψηφία, το να μην υπάρχουν δύο ίσες συνιστώσες πολιτείες, δεν είναι κάτι που εμείς μπορούμε να αποδεχθούμε, αυτό πρέπει να το αποδεχθούν όλοι οι Ε/κ. Δεν μπορέσαμε να κάνουμε τη διεθνή κοινότητα να αποδεχθεί δύο ολωσδιόλου ανεξάρτητα κράτη, αν αυτό γινόταν αποδεκτό, δεν θα υπήρχε ανάγκη για επανένωση, για ομοσπονδία. Μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έγινε, ούτε και υπήρξε κάποιο σημάδι ότι κάτι τέτοιο θα γίνει”.

Ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε την άποψή του ότι ο πιο νούσιμος δρόμος για το φυσικό αέριο είναι μέσω Τουρκίας, η λύση στην Κύπρο θα ωφελήσει τις σχέσεις σε ολόκληρη την περιοχή και κάλεσε Τούρκους και Έλληνες επιχειρηματίες να στηρίξουν τη λύση στην Κύπρο.

Κανείς δεν θα καταδυναστεύσει τους Τ/κ, είπε ο κ. Ακιντζί προσθέτοντας ότι για τους Τ/κ είναι εκ των ων ουκ άνευ η ελευθερία, η ισότητα και να μην επιστρέψουν στις συνθήκες πριν το 1974. “Δικαιούστε ένα καλύτερο και ξεκάθαρο μέλλον, με ευημερία και για να το πετύχουμε αυτό θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Υπό αυτή την έννοια, οι μήνες Απρίλιος και Μάιος είναι πολύ σημαντικοί. Θα είναι για όλους ένα τεστ. Εμείς είμαστε έτοιμοι, στο πλαίσιο που περιέγραψα και στο όνομα της λύσης, να συμβάλουμε στο μερίδιο που μας αναλογεί. Ελπίζω ότι και η άλλη πλευρά θα συμβάλλει παρομοίως”, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί, ενώ μέχρι τώρα έχει γίνει προσπάθεια αρκετές φορές για την επίτευξη μιας ομοσπονδιακής λύσης που όμως δεν πέτυχε, πιστεύει ότι τώρα μπορεί να επιτύχει, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι αν κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τους Ε/κ, τότε η λύση μπορεί να εξευρεθεί, και ένα από αυτά, είπε, είναι να μην βλέπουν οι Ε/κ τους Τ/κ ως μειονότητα και ότι πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφάλεια.

Οι διαπραγματεύσεις δεν θα αφεθούν να κωλυσιεργούν, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι “τους επόμενους μερικούς μήνες θα ληφθούν αποφάσεις, ο Απρίλης και ο Μάιος είναι μήνες αποφάσεων, είναι μήνες που θα έρθουμε αντιμέτωποι με τις πραγματικότητες”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την ασφάλεια, είπε ότι αναζητούν μια φόρμουλα που θα περιλαμβάνει τις ενεργές εγγυήσεις της Τουρκίας και οι Ε/κ θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη τις δηλώσεις ότι “δεν μπορεί να γίνει συμφωνία χωρίς μηδενικές εγγυήσεις”.

Για το εδαφικό και τις περιουσίες, ανέφερε απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι το περιουσιακό θα λυθεί κατά μεγάλο ποσοστό με αποζημιώσεις και δεν μπορεί να μετακινηθεί κανείς από τον τόπο του αν δεν του έχει εξασφαλισθεί πρώτα μέρος και δυνατότητα εργασίας. Περιμένει, είπε, από την ε/κ πλευρά να δείξει σε αυτό το θέμα δίκαιη και πραγματιστική συμπεριφορά.

Για το θέμα των Βαρωσίων, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι υπήρξαν προτάσεις για τα Βαρώσια και το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου σε διεθνείς πτήσεις. Πρόσθεσε ότι έγινε προσπάθεια κατά την περίοδο του Ντερβίς Έρογλου από τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και με την απόρριψη της πρότασης από την ε/κ πλευρά, έγινε αντιληπτό ότι χωρίς μια συνολική λύση τα Βαρώσια δεν μπορούν να ανοίξουν και αυτό θα είναι μέρος μιας περιεκτικής λύσης. “Το να μένουν τα Βαρώσια έτσι, δεν έχει όφελος για κανέναν. Αν ανοίξουν άμεσα, αυτό θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές”.

Για τα θέματα των ΜΟΕ, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η επιτροπή για τα θέματα παιδείας έχει δημιουργηθεί αλλά η ε/κ πλευρά φέρεται ουδέτερα και για τις επαφές ε/κ και τ/κ σχολείων υπάρχει ο φόβος αναβάθμισης του καθεστώτος του ψευδοκράτους. Το λογικό είναι, πρόσθεσε, να δημιουργηθούν επαφές μεταξύ των νέων, τους οποίους συμβούλεψε να αμφισβητούν και να διερευνούν.
Σε ερώτηση εάν η τ/κ πλευρά έκανε λάθη στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Ακιντζί απάντησε “σίγουρα και εμείς κάναμε λάθη”. Η μονομερής, όπως είπε, ένταξη της ε/κ πλευράς στην ΕΕ ήταν “λόγω και λάθους της δικής μας πολιτικής”.

Ανέφερε ακόμη ότι η δήλωσή του ότι εάν δεν υπάρξει λύση το ψευδοκράτος θα συνεχίσει το δρόμο του, δεν σημαίνει ενσωμάτωση στην Τουρκία. “Δεν γίνεται κάτι τέτοιο γιατί τότε δεν θα υπήρχε διαφορά με το αίτημα για ένωση με την Ελλάδα”.

Ο κ. Ακιντζί απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι μέχρι σήμερα σημειώθηκαν 22 περιστατικά επίθεσης εναντίον Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές και ζήτησε όπως οι υπαίτιοι τιμωρηθούν, λέγοντας ότι δεν έσπασε μόνο το τζάμι του αυτοκινήτου αλλά υπέστη ζημιά και η σχέση εμπιστοσύνης.

Δειτε Επισης

Ελτζίλ: Η τουρκική πλευρά εμποδίζει το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης
Υπεγράφη το Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας για το 2025
Ενέργεια και περιφερειακή ασφάλεια στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου
Συναντάται με Σκυλακάκη στην Αθήνα ο Παπαναστασίου για το GSI
Το 2024 η χρονιά που επισφράγισε την πλήρη μεταβολή της εικόνας στο μεταναστευτικό-Πώς διαμορφώθηκαν τα δεδομένα
Ορέγονται συμφωνία τριγώνου Τουρκίας-Συρίας και ψευδοκράτους στα κατεχόμενα
Βάζουν τρυπάνι σε «Ηλέκτρα» και «Πήγασο»-Το πλάνο της Κυβέρνησης για τις γεωτρήσεις του 2025
Η ανάγνωση της Λευκωσίας πίσω από το μήνυμα του Πάπα για το Κυπριακό-«Απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος»
Εφηύραν εναέριο χώρο των κατεχομένων οι Τούρκοι-Διαμαρτυρία στο Γάλλο στρατιωτικό ακόλουθο για παραβίαση
Τρίβει τα χέρια του για τις προαναγγελίες των Τούρκων στην ΑΟΖ ο Τατάρ-Συνεχίζει το τροπάρι για τα δύο κράτη