ΠτΒ: Ισχυροποίηση του κράτους θα διασφαλίσει καλή λύση

Στη βαρύνουσα σημασία στην ιστορική μνήμη του έθνους μας που έχουν οι εθνικές επέτειοι της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου αναφέρθηκε στην ομιλία του στο Ιερό Ναό Αγίου Μάμα, στην κοινότητα Άγιου Μάμαντος Λεμεσού, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρη στον εορτασμό των δύο εθνικών εορτών.

Αφενός, είπε, ο αγώνας του 1821 θεμελίωσε το ελληνικό κράτος, εδραιώνοντας την πανανθρώπινη αξία της ελευθερίας και αφετέρου, ο απελευθερωτικός αγώνας του 1955-1959 είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας και την έλευση των Άγγλων στην Κύπρο, ως μιας νέας μορφής κατακτητών, αλλά που γέννησε και τις ελπίδες στους Κυπρίους ότι ως χριστιανοί θα ανταποκρίνονταν στις εθνικές τους απαιτήσεις, σημαντικά γεγονότα όπως τα Οκτωβριανά του 1931 και το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950, κατέθεταν δημοκρατικά τη βούληση των Κυπρίων και στη βάση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης, την απαίτηση για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, πρόσθεσε.

Ιδιαίτερα, μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις υποσχέσεις της Αγγλίας προς τον ελληνισμό, οι Κύπριοι θεωρούσαν ότι το αίτημά τους για ένωση με την Ελλάδα, θα γινόταν αποδεκτό, δήλωσε ο κ. Συλλούρης. Παρόλα αυτά, σημείωσε, η καταπάτηση του αιτήματος για αυτοδιάθεση από τους Άγγλους, οδήγησε τους Έλληνες της Κύπρου στον ένοπλο αγώνα της ΕΟΚΑ.

Δυστυχώς, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, σήμερα, η ημικατεχόμενη ακόμα Κύπρος συνεχίζει να αγωνίζεται και να αντιμάχεται την αδιαλλαξία και την επεκτατική διάθεση της Τουρκίας. “Οι προσπάθειές μας έγκεινται στη δημιουργία ενός κράτους επί τη βάσει δικαίου, διαφάνειας και δικαιοσύνης, απαλλαγμένου από την κατοχή, την ανομία και τη διαφθορά. Ανέκαθεν καλούμασταν να παλέψουμε αυτό που μας καταδικάζει, μας αδικεί, μας υποβιβάζει, ως έθνος, ως ιδεολογία, ως άτομα. Είτε αυτό λέγεται παιδομάζωμα, τούρκικο χαράτσι, αγγλικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως, «κέρφιου», κατεχόμενα εδάφη, κατάχρηση προσωπικών περιουσιών. Όταν πρόκειται για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για απαξίωση των αρχών της Δημοκρατίας, η ανάληψη της ευθύνης πρέπει να γίνεται έμπρακτη δράση”.

Ο κ. Συλλούρης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, αναφέρθηκε στο ρόλο της κοινότητας του Αγίου Μάμαντος Λεμεσού που πρωτοστάτησε στον αγώνα της ΕΟΚΑ, συμβάλλοντας όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και πολιτικά. “Αποτέλεσε την έδρα για τη διαφώτιση της επαναστατικής οργάνωσης του αγώνα. Η προοδευτικότητα των κατοίκων και η έφεσή τους στη μόρφωση και τα γράμματα, κατέστησε το χωριό εθνικό και πνευματικό κέντρο”.

Η χώρα μας, είπε, βρίσκεται στην πιο κρίσιμη ίσως καμπή της, αφού η ενδεχόμενη λύση του κυπριακού προβλήματος πρόκειται να καθορίσει το παρόν και το μέλλον του τόπου. Η διασφάλιση της κυριαρχίας μας, πρόσθεσε, η εδαφική ακεραιότητα του κράτους και η εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περί ελευθερίας, ασφάλειας και ισότητας, η διασφάλιση των ευρωπαϊκών αρχών, αξιών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δεν αποτελούν απλώς πολιτικούς όρους των διαπραγματεύσεων. Πρόκειται, σημείωσε, για αναφαίρετα και απαραβίαστα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών.

Ο κ. Συλλούρης έκανε λόγο για αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας που δεν αφήνει πολλά περιθώρια και οδούς δράσης για τη δική μας πλευρά. “Η ιμπεριαλιστική και αλαζονική τουρκική διάθεση, οδηγεί δυστυχώς σε στασιμότητα των διαδικασιών και καταδικάζει κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά”.

Για αυτό, λοιπόν, σκοπός μας ως πολιτεία, αλλά και ως άτομα, την παρούσα χρονική στιγμή που διανύουμε, θα πρέπει να είναι η συλλογική και κοινή προσπάθεια για ενίσχυση και αναβάθμιση του κράτους μας, των θεσμών και των κρατικών μηχανισμών μας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής λέγοντας ότι η πάταξη της διαφθοράς, η εξάλειψη της κακονομίας και η οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου και ισοπολιτείας, είναι ζητήματα που δύνανται να υλοποιηθούν βάσει των δικών μας προσπαθειών, χωρίς να εξαρτόμαστε από ξένους παράγοντες.

“Η ισχυροποίηση του κράτους μας με όλους τους τρόπους είναι η μόνη διασφάλιση για μια καλή λύση και για το μέλλον των παιδιών μας και την επιβίωση του ελληνισμού”.

Προσωπική του διαπίστωση και πεποίθηση, κατέληξε, είναι ότι η δημιουργία ενός ισχυρού, δημοκρατικού, ευρωπαϊκού και δίκαιου κυπριακού κράτους, βασισμένου στις αξίες που μας κληροδότησε το ιστορικό μας παρελθόν, θα καταστήσει την Κύπρο ένα κράτος πρότυπο και παράλληλα θα ενισχύσει σημαντικά τη διπλωματική μας ισχύ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και θα αποτελέσει επίσης παρακαταθήκη στους νέους, αλλά και στις επόμενες γενιές. Αν το Κυπριακό δε λύνεται με απόλυτη ευθύνη της Τουρκίας, η ισχυροποίηση των θεσμών, της οικονομίας και η ενίσχυση του κράτους μας, εξαρτάται αμιγώς από εμάς, σημείωσε.

Δειτε Επισης

Ελτζίλ: Η τουρκική πλευρά εμποδίζει το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης
Υπεγράφη το Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας για το 2025
Ενέργεια και περιφερειακή ασφάλεια στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου
Συναντάται με Σκυλακάκη στην Αθήνα ο Παπαναστασίου για το GSI
Το 2024 η χρονιά που επισφράγισε την πλήρη μεταβολή της εικόνας στο μεταναστευτικό-Πώς διαμορφώθηκαν τα δεδομένα
Ορέγονται συμφωνία τριγώνου Τουρκίας-Συρίας και ψευδοκράτους στα κατεχόμενα
Βάζουν τρυπάνι σε «Ηλέκτρα» και «Πήγασο»-Το πλάνο της Κυβέρνησης για τις γεωτρήσεις του 2025
Η ανάγνωση της Λευκωσίας πίσω από το μήνυμα του Πάπα για το Κυπριακό-«Απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος»
Εφηύραν εναέριο χώρο των κατεχομένων οι Τούρκοι-Διαμαρτυρία στο Γάλλο στρατιωτικό ακόλουθο για παραβίαση
Τρίβει τα χέρια του για τις προαναγγελίες των Τούρκων στην ΑΟΖ ο Τατάρ-Συνεχίζει το τροπάρι για τα δύο κράτη