25η Μαρτίου, φάτε ψάρια

25Η Μαρτίου και σήμερα ο κόσμος όλος καταναλώνει ψάρια και θαλασσινά ειδικά όσοι νηστεύουν αφού η Ορθοδοξία σήμερα όσον αφορά την νηστεία, επιτρέπει την κατανάλωσή τους ένεκα της γιορτής της Παναγίας.

Ο κλινικός διατροφολόγος, διαιτολόγος Κώστας Νικολάου εξηγεί την διατροφική αξία του ψαριού:

Τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμινών αλλά και Ω3 πολυακόρεστων λιπαρών.

Αποτελούν το ιδανικό τρόφιμο για τα άτομα που ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους αφού εφοδιάζουν τον οργανισμό με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που θα συμβάλουν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, ενώ παράλληλα είναι χαμηλά σε θερμίδες και κακά λιπαρά.

Λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, ο σολομός και η σαρδέλα αποτελούν τα τρόφιμα με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις Ω3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Τα Ω3 λιπαρά οξέα είναι γνωστά για τα οφέλη στην υγεία της καρδιάς αφού μειώνουν τα τριγλυκερίδια, την αρτηριακή πίεση ενώ παράλληλα προλαμβάνουν τη δημιουργία θρόμβων.
 
Ακόμη, η κατανάλωση Ω3 λιπαρών οξέων κατά την εγκυμοσύνη συμβάλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Πολλές έρευνες υποστηρίζουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν συχνά ψάρια και θαλασσινά φαίνεται να έχουν λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης.
Τέλος, φαίνεται ότι η κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον πόνο  σε άτομα με αρθριτικά προβλήματα.

Τα λιπαρά ψάρια πέρα από τα Ω3 λιπαρά οξέα περιέχουν υπολογίσιμες ποσότητες βιταμίνης Δ. Βιταμίνη Δ παίρνουμε κυρίως από τον ήλιο, ενώ τα τρόφιμα που περιέχουν αξιοσημείωτες ποσότητες Βιταμίνης Δ δεν είναι πάρα πολλά.
 
Έτσι, η κατανάλωση ψαριών και ιδιαίτερα λιπαρών ψαριών μπορεί να βοηθήσει και στην υγεία των οστών, αφού η βιταμίνη Δ συμμετέχει στην απορρόφηση του ασβεστίου. 
 
Επιπλέον, τα μικρά ψάρια που καταναλώνονται με το κόκαλο αποδίδουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, αποτελώντας έτσι ένα σημαντικό τρόφιμο για τα άτομα που δεν καταναλώνουν γάλα και γαλακτοκομικά.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στη μέθοδο μαγειρέματος. Το τηγάνισμα θα προσθέσει στο ψάρι κακά λιπαρά και θερμίδες, ενώ το υπερβολικό ψήσιμο πιθανό να μειώσει την περιεκτικότητα του σε Ω3 λιπαρά οξέα.

Όσο αφορά στη συχνότητα κατανάλωσης τους, να τονίσουμε ότι η συνιστώμενη κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών είναι  τουλάχιστο 2 φορές την εβδομάδα, όπου η μια να αποτελεί κάποιο λιπαρό ψάρι. 
 
Η κατανάλωση μεγάλων ψαριών όπως τόνος και σολομός, θα πρέπει να περιορίζεται  στη 1 φορά κάθε 15 ημέρες λόγω των τοξικών ουσιών που περιέχουν.
 
Τέλος,  η αρνητική φήμη που υπήρχε για το ότι τα θαλασσινά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε χοληστερόλη αυξάνουν τη χοληστερόλη στο αίμα, πλέον έχει καταρριφθεί, αφού έχει φανεί ότι η αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα είναι αποτέλεσμα της υψηλής κατανάλωσης κορεσμένων και τρανς λιπαρών οξέων τα οποία βρίσκονται σε ελάχιστες ποσότητες στα ψάρια και στα θαλασσινά εφόσον δεν τηγανισθούν.
 
* Κώστας Νικολάου, Κλινικός Διαιτολόγος - διατροφολόγος BSc, MSc 
Τηλέφωνο 99321810
  
 
 
  
 

Δειτε Επισης

Τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην αποθήκη εξαρτημάτων στη βιομηχανική Κελιών (pics)
Έκταση τριών εκταρίων έκαψε φωτιά στο Κοιλάνι Λεμεσού
Ολοκλήρωση Εβδομάδας Ενημέρωσης Υπεύθυνου Παιχνιδιού
Η ατζέντα του Σ/κ στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ενημέρωσης Υπεύθυνου Παιχνιδιού
Ι. Φιάκκου: Στόχος μας η μείωση της προβληματικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια
Η ατζέντα της Πέμπτης στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ενημέρωσης Υπεύθυνου Παιχνιδιού
Χρ. Μαυρέλλης: Περιορισμένα τα φαινόμενα προβληματικής ενασχόλησης στα καζίνο
Χ. Γεωργιάδης: Στοίχημα σε ένα πλαίσιο αποτελεσματικής ρύθμισης και εποπτείας
Η ατζέντα της Τετάρτης στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ενημέρωσης Υπεύθυνου Παιχνιδιού
Εκπαιδευτικό σεμινάριο: Identification & Brief Advice-Sports Organisations