Κοτζιάς: Η στάση μας απέναντι στην Κύπρο είναι χρέος ιστορίας
13:52 - 25 Μαρτίου 2017
Τη συγκίνησή του από τη μαθητική παρέλαση στη Λευκωσία, εξέφρασε σε σύντομη δήλωσή του ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, το Σάββατο, σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι ένα χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στη θάλασσα, το οποίο όλοι μαζί πρέπει να προστατέψουμε και να ενισχύσουμε.
«Είναι η δεύτερη φορά που είμαι σε μαθητική παρέλαση στην Κύπρο. Είναι η δεύτερη φορά που συγκινούμαι γιατί σας έχω ξαναπεί η Κύπρος είναι συγκίνηση, αγάπη, ελπίδα», είπε.
Πρόσθεσε ότι είναι «ένα χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στη θάλασσα, το οποίο όλοι μαζί πρέπει να το προστατέψουμε και να το ενισχύουμε και να αγκαλιάζουμε το λαό της Κύπρου και μαζί να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν».
Η στάση μας απέναντι στην Κύπρο είναι χρέος ιστορίας
Η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Κύπρο είναι "χρέος ιστορίας, χρέος αισθήματος, χρέος λογικής, χρέος πολιτισμού," τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, προσθέτοντας ότι παλεύουμε με συνέπεια, ώστε να αισθανθούν όλοι οι Ελληνοκύπριοι στο μέγιστο δυνατό ασφαλείς πάνω στη Μεγαλόνησο, και παράλληλα οι Τουρκοκύπριοι και οι τρεις μικρότερες κοινότητες στην Κύπρο επίσης να έχουν το μέγιστο των δυνατών κάθε φορά δικαιωμάτων.
Σε χαιρετισμό του σε δεξίωση στη Λευκωσία, στην οικία του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, Ηλία Φωτόπουλου, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως η Κύπρος "έχει ανάγκη από μια βιώσιμη και αποτελεσματικά λειτουργώσα λύση" και "ήταν πάντα ψηλά στη σημαία μας", αποκαλύπτοντας πως ο ίδιος "έφαγε" ξύλο σε διαδήλωση για το Κυπριακό έξω από ξένη πρεσβεία, πριν πάνω από 50 χρόνια.
Από την πλευρά του, σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ευχαρίστησε και δημόσια για άλλη μια φορά την ελληνική κυβέρνηση "για τις υποστηρικτικές και εποικοδομητικές προσπάθειες που καταβάλλει για την επίλυση του Κυπριακού, για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση χωρίς αναχρονιστικά συστήματα στρατιωτικών εγγυήσεων και χωρίς ξένους στρατούς" και διαβεβαίωσε πως "από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα με το άπαξ των δυνατοτήτων μας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός της ΕΕ για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που την ταλανίζουν".
Επεσήμανε πως η συνεργασία των δυο χωρών διανύει ίσως την πιο παραγωγική της περίοδο, τόσο σε διμερές, όσο και σε περιφερειακό και πολυμερές επίπεδο, αναφέροντας πως δείγμα των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου αναντίρρητα αποτελεί η προώθηση του μοντέλου των τριμερών συνεργασιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που οι δυο χώρες έχουν αναπτύξει.
Στη δεξίωση παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, ξένοι διπλωμάτες άλλοι επίσημοι καθώς και απλός κόσμος που συνεχάρηκαν τον κ. Κοτζιά, τον Πρέσβη της Ελλάδας και τους άλλους επίσημους της ελληνικής πρεσβείας για την επέτειο της ελληνικής επανάστασης του 1821.
Στο χαιρετισμό του, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως επειδή πολλοί μπαίνοντας στο χώρο της Πρεσβείας τον ευχαρίστησαν θέλει να επαναλάβει πως "η στάση μας απέναντι στην Κύπρο είναι χρέος, χρέος ιστορίας, είναι χρέος αισθήματος, είναι χρέος λογικής, είναι χρέος πολιτισμού. Για μένα να βρίσκομαι την 25η του Μάρτη και να βλέπω την παρέλαση των νέων Κυπρίων είναι συγκίνηση", επεσήμανε, και πρόσθεσε πως "η Κύπρος για μας είναι συγκίνηση, είναι αγάπη, είναι μια συγνώμη και ένα χρέος".
Ο κ. Κοτζιάς είπε πως αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα, που χρειάζεται η Κύπρος, που χρειαζόμαστε μαζί στην πάλη για μια δίκαιη, βιώσιμη λύση του Κυπριακού είναι η ενότητα, η δυνατότητα και η ικανότητα να σκεφτόμαστε πέρα από τη μύτη μας, να βλέπουμε το μέλλον και να δικαιούμαστε να ονειρευόμαστε ότι είναι αυτό που ανταποκρίνεται στους πόθους των λαών μας.
Ανέφερε πως "με συνέπεια πρέπει να διεκδικούμε το ορθό και το δίκαιο, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους άλλους" και πως "με συνέπεια παλεύουμε ώστε να αισθανθούν όλοι οι Ελληνοκύπριοι στο μέγιστο δυνατό ασφαλείς πάνω στη Μεγαλόνησο", προσθέτοντας πως "οι Τουρκοκύπριοι και οι τρεις μικρότερες μειονότητες πάνω στην Κύπρο πρέπει επίσης να έχουν το μέγιστο των δυνατών κάθε φορά δικαιωμάτων”.
Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως η εθνοέγερση του 1821 πέτυχε γιατί συνδέθηκε με ένα διεθνές κίνημα αλληλεγγύης. "Και αυτό επιτάσσει σε εμάς στους Υπουργούς των Εξωτερικών να φροντίζουμε να μας καταλαβαίνουν", επεσήμανε.
"Ο ποιητής έλεγε ότι δεν αρκεί τί λέει το στόμα, έχει μεγάλη σημασία το τί ακούει και το αυτί, το αυτί των ξένων, αυτών με τους οποίους θέλουμε να συνεργαζόμαστε, να έχουμε τη συμπαράσταση και την κατανόησή τους στη μάχη που δίνουμε", ανέφερε.
Είπε πως "τη δικιά μας τη γενιά την πολιτικοποίησε με τρόπο συναισθηματικό το κυπριακό πρόβλημα. Μερικοί δεν μπορούν να αντιληφθούν αυτό το συναισθηματικό δέσιμο απέναντι στην Κύπρο. Η δικιά μας γενιά που βρέθηκε στα στρατοδικεία και στα κρατητήρια της Χούντας ένιωθε βαθύ το φόβο και την ευθύνη ότι η Χούντα προετοίμαζε εγκλήματα και βέβαια δεν φταίμε εμείς, όσοι βρεθήκαμε απέναντί της, για τα εγκλήματά της, αλλά πάντα θα νιώθουμε το χρέος μας που δεν καταφέραμε να την αποτρέψουμε", ανέφερε.
Πρόσθεσε πως "η Κύπρος αποτελεί το συναίσθημα της εφηβείας μας, αποτελεί την πολιτικοποίησή μας, αποτελεί την αίσθηση και την ανάγκη να ζητάμε πάντα συγνώμη για τα εγκλήματα που κάνανε ορισμένοι που φέραν τον τίτλο του Έλληνα αλλά δεν ήταν Έλληνες, ήταν ραγιάδες".
Ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο για την πρόσκλησή του να επισκεφθεί την Κύπρο “πρόσκληση που θυμίζει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος συνέδεσαν τον εθνικοαπελευθερωτικό τους αγώνα με το πνεύμα, τη βοήθεια, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της Εκκλησίας”.
Απευθυνόμενος προς τον κ. Κασουλίδη είπε πως μαζί συγκροτούν τις τριμερείς συνεργασίες με άλλες χώρες και διαμορφώνουν ένα δίκτυο σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο χαιρετισμό του, ο κ. Κασουλίδης είπε πως "ιδιαίτερα για εμάς εδώ στην Κύπρο, η 25η Μαρτίου μας δίνει σθένος να συνεχίσουμε το δικό μας αγώνα, έχοντας δίπλα μας την ανιδιοτελή στήριξη της Ελλάδας".
Ανέφερε πως η 25η Μαρτίου "δεν ήταν μόνο η αρχή της ελληνικής επανάστασης που αποτίναξε την οθωμανική κατοχή, δεν ήταν μόνο η απαρχή της σύστασης του ελληνικού κράτους, δεν είναι μόνο ένας ιστορικός σταθμός για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη".
"Η 25η Μαρτίου είναι ιδεώδες. Μας δείχνει τί μπορεί να κατακτήσει το έθνος όταν είναι ενωμένο, όταν ο κοινός στόχος, η κοινή επιδίωξη υπερτερούν των υπολοίπων. Η 25η Μαρτίου είναι φάρος αξιών και ιδανικών, πνευματικό τέκνο της ελευθερίας και της δικαιοσύνης που η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν υπερασπιστεί τόσες φορές στην ιστορία με θυσίες και με αίμα", επεσήμανε.
Πρόσθεσε πως "σήμερα, σχεδόν 200 χρόνια μετά τα μηνύματα της 25ης Μαρτίου αντηχούν επίκαιρα και σύγχρονα. Όπως τότε που τα μηνύματα της ελληνικής επανάστασης ενέπνευσαν τους λαούς της Ευρώπης, έτσι και σήμερα η Ελλάδα σηκώνει το ανάστημά της και αγωνίζεται για την κοινωνική ευημερία του λαού της, προασπίζεται τις αρχές του δικαίου και της ελευθερίας".
Ο κ. Κασουλίδης ευχαρίστησε και δημόσια, όπως σημείωσε, για άλλη μια φορά την ελληνική κυβέρνηση για τις υποστηρικτικές και εποικοδομητικές προσπάθειες που καταβάλλει για την επίλυση του Κυπριακού, για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση χωρίς αναχρονιστικά συστήματα στρατιωτικών εγγυήσεων και χωρίς ξένους στρατούς.
Διαβεβαίωσε πως από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα με το άπαν των δυνατοτήτων μας, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και εντός της ΕΕ, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που την ταλανίζουν. Προκλήσεις όπως το μεταναστευτικό, που η Ελλάδα επιφορτίστηκε λόγω της γεωγραφικής της θέσης, και επειδή σε αντίθεση με άλλους δεν προέβη σε μονομερή μέτρα, πρόσθεσε.
Εξέφρασε εκ μέρους όλων των Κυπρίων τη στήριξή μας στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός να διέλθει της οικονομικής κρίσης και να οδεύσει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και όχι απλά των προσταγών των δανειστών.
Επεσήμανε πως η συνεργασία των δυο χωρών διανύει ίσως την πιο παραγωγική περίοδο, τόσο σε διμερές, όσο και σε περιφερειακό και πολυμερές επίπεδο, αναφέροντας πως δείγμα των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου αναντίρρητα αποτελεί η προώθηση του μοντέλου των τριμερών συνεργασιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που οι δυο χώρες έχουν αναπτύξει.
"Ένα μοντέλο συνεργασιών που έχει ως στόχο την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειάς μας και που ήδη έχει απτά αποτελέσματα", είπε.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αγαστή αυτή συνεργασία θα συνεχίσει να ανθεί και στα επόμενα χρόνια, αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία του ρόλου που οι δυο χώρες μπορούν να διαδραματίσουν στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Σε χαιρετισμό του σε δεξίωση στη Λευκωσία, στην οικία του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, Ηλία Φωτόπουλου, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως η Κύπρος "έχει ανάγκη από μια βιώσιμη και αποτελεσματικά λειτουργώσα λύση" και "ήταν πάντα ψηλά στη σημαία μας", αποκαλύπτοντας πως ο ίδιος "έφαγε" ξύλο σε διαδήλωση για το Κυπριακό έξω από ξένη πρεσβεία, πριν πάνω από 50 χρόνια.
Από την πλευρά του, σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ευχαρίστησε και δημόσια για άλλη μια φορά την ελληνική κυβέρνηση "για τις υποστηρικτικές και εποικοδομητικές προσπάθειες που καταβάλλει για την επίλυση του Κυπριακού, για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση χωρίς αναχρονιστικά συστήματα στρατιωτικών εγγυήσεων και χωρίς ξένους στρατούς" και διαβεβαίωσε πως "από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα με το άπαξ των δυνατοτήτων μας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός της ΕΕ για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που την ταλανίζουν".
Επεσήμανε πως η συνεργασία των δυο χωρών διανύει ίσως την πιο παραγωγική της περίοδο, τόσο σε διμερές, όσο και σε περιφερειακό και πολυμερές επίπεδο, αναφέροντας πως δείγμα των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου αναντίρρητα αποτελεί η προώθηση του μοντέλου των τριμερών συνεργασιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που οι δυο χώρες έχουν αναπτύξει.
Στη δεξίωση παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, ξένοι διπλωμάτες άλλοι επίσημοι καθώς και απλός κόσμος που συνεχάρηκαν τον κ. Κοτζιά, τον Πρέσβη της Ελλάδας και τους άλλους επίσημους της ελληνικής πρεσβείας για την επέτειο της ελληνικής επανάστασης του 1821.
Στο χαιρετισμό του, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως επειδή πολλοί μπαίνοντας στο χώρο της Πρεσβείας τον ευχαρίστησαν θέλει να επαναλάβει πως "η στάση μας απέναντι στην Κύπρο είναι χρέος, χρέος ιστορίας, είναι χρέος αισθήματος, είναι χρέος λογικής, είναι χρέος πολιτισμού. Για μένα να βρίσκομαι την 25η του Μάρτη και να βλέπω την παρέλαση των νέων Κυπρίων είναι συγκίνηση", επεσήμανε, και πρόσθεσε πως "η Κύπρος για μας είναι συγκίνηση, είναι αγάπη, είναι μια συγνώμη και ένα χρέος".
Ο κ. Κοτζιάς είπε πως αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα, που χρειάζεται η Κύπρος, που χρειαζόμαστε μαζί στην πάλη για μια δίκαιη, βιώσιμη λύση του Κυπριακού είναι η ενότητα, η δυνατότητα και η ικανότητα να σκεφτόμαστε πέρα από τη μύτη μας, να βλέπουμε το μέλλον και να δικαιούμαστε να ονειρευόμαστε ότι είναι αυτό που ανταποκρίνεται στους πόθους των λαών μας.
Ανέφερε πως "με συνέπεια πρέπει να διεκδικούμε το ορθό και το δίκαιο, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους άλλους" και πως "με συνέπεια παλεύουμε ώστε να αισθανθούν όλοι οι Ελληνοκύπριοι στο μέγιστο δυνατό ασφαλείς πάνω στη Μεγαλόνησο", προσθέτοντας πως "οι Τουρκοκύπριοι και οι τρεις μικρότερες μειονότητες πάνω στην Κύπρο πρέπει επίσης να έχουν το μέγιστο των δυνατών κάθε φορά δικαιωμάτων”.
Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως η εθνοέγερση του 1821 πέτυχε γιατί συνδέθηκε με ένα διεθνές κίνημα αλληλεγγύης. "Και αυτό επιτάσσει σε εμάς στους Υπουργούς των Εξωτερικών να φροντίζουμε να μας καταλαβαίνουν", επεσήμανε.
"Ο ποιητής έλεγε ότι δεν αρκεί τί λέει το στόμα, έχει μεγάλη σημασία το τί ακούει και το αυτί, το αυτί των ξένων, αυτών με τους οποίους θέλουμε να συνεργαζόμαστε, να έχουμε τη συμπαράσταση και την κατανόησή τους στη μάχη που δίνουμε", ανέφερε.
Είπε πως "τη δικιά μας τη γενιά την πολιτικοποίησε με τρόπο συναισθηματικό το κυπριακό πρόβλημα. Μερικοί δεν μπορούν να αντιληφθούν αυτό το συναισθηματικό δέσιμο απέναντι στην Κύπρο. Η δικιά μας γενιά που βρέθηκε στα στρατοδικεία και στα κρατητήρια της Χούντας ένιωθε βαθύ το φόβο και την ευθύνη ότι η Χούντα προετοίμαζε εγκλήματα και βέβαια δεν φταίμε εμείς, όσοι βρεθήκαμε απέναντί της, για τα εγκλήματά της, αλλά πάντα θα νιώθουμε το χρέος μας που δεν καταφέραμε να την αποτρέψουμε", ανέφερε.
Πρόσθεσε πως "η Κύπρος αποτελεί το συναίσθημα της εφηβείας μας, αποτελεί την πολιτικοποίησή μας, αποτελεί την αίσθηση και την ανάγκη να ζητάμε πάντα συγνώμη για τα εγκλήματα που κάνανε ορισμένοι που φέραν τον τίτλο του Έλληνα αλλά δεν ήταν Έλληνες, ήταν ραγιάδες".
Ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο για την πρόσκλησή του να επισκεφθεί την Κύπρο “πρόσκληση που θυμίζει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος συνέδεσαν τον εθνικοαπελευθερωτικό τους αγώνα με το πνεύμα, τη βοήθεια, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της Εκκλησίας”.
Απευθυνόμενος προς τον κ. Κασουλίδη είπε πως μαζί συγκροτούν τις τριμερείς συνεργασίες με άλλες χώρες και διαμορφώνουν ένα δίκτυο σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο χαιρετισμό του, ο κ. Κασουλίδης είπε πως "ιδιαίτερα για εμάς εδώ στην Κύπρο, η 25η Μαρτίου μας δίνει σθένος να συνεχίσουμε το δικό μας αγώνα, έχοντας δίπλα μας την ανιδιοτελή στήριξη της Ελλάδας".
Ανέφερε πως η 25η Μαρτίου "δεν ήταν μόνο η αρχή της ελληνικής επανάστασης που αποτίναξε την οθωμανική κατοχή, δεν ήταν μόνο η απαρχή της σύστασης του ελληνικού κράτους, δεν είναι μόνο ένας ιστορικός σταθμός για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη".
"Η 25η Μαρτίου είναι ιδεώδες. Μας δείχνει τί μπορεί να κατακτήσει το έθνος όταν είναι ενωμένο, όταν ο κοινός στόχος, η κοινή επιδίωξη υπερτερούν των υπολοίπων. Η 25η Μαρτίου είναι φάρος αξιών και ιδανικών, πνευματικό τέκνο της ελευθερίας και της δικαιοσύνης που η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν υπερασπιστεί τόσες φορές στην ιστορία με θυσίες και με αίμα", επεσήμανε.
Πρόσθεσε πως "σήμερα, σχεδόν 200 χρόνια μετά τα μηνύματα της 25ης Μαρτίου αντηχούν επίκαιρα και σύγχρονα. Όπως τότε που τα μηνύματα της ελληνικής επανάστασης ενέπνευσαν τους λαούς της Ευρώπης, έτσι και σήμερα η Ελλάδα σηκώνει το ανάστημά της και αγωνίζεται για την κοινωνική ευημερία του λαού της, προασπίζεται τις αρχές του δικαίου και της ελευθερίας".
Ο κ. Κασουλίδης ευχαρίστησε και δημόσια, όπως σημείωσε, για άλλη μια φορά την ελληνική κυβέρνηση για τις υποστηρικτικές και εποικοδομητικές προσπάθειες που καταβάλλει για την επίλυση του Κυπριακού, για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση χωρίς αναχρονιστικά συστήματα στρατιωτικών εγγυήσεων και χωρίς ξένους στρατούς.
Διαβεβαίωσε πως από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα με το άπαν των δυνατοτήτων μας, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και εντός της ΕΕ, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που την ταλανίζουν. Προκλήσεις όπως το μεταναστευτικό, που η Ελλάδα επιφορτίστηκε λόγω της γεωγραφικής της θέσης, και επειδή σε αντίθεση με άλλους δεν προέβη σε μονομερή μέτρα, πρόσθεσε.
Εξέφρασε εκ μέρους όλων των Κυπρίων τη στήριξή μας στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός να διέλθει της οικονομικής κρίσης και να οδεύσει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και όχι απλά των προσταγών των δανειστών.
Επεσήμανε πως η συνεργασία των δυο χωρών διανύει ίσως την πιο παραγωγική περίοδο, τόσο σε διμερές, όσο και σε περιφερειακό και πολυμερές επίπεδο, αναφέροντας πως δείγμα των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου αναντίρρητα αποτελεί η προώθηση του μοντέλου των τριμερών συνεργασιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που οι δυο χώρες έχουν αναπτύξει.
"Ένα μοντέλο συνεργασιών που έχει ως στόχο την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειάς μας και που ήδη έχει απτά αποτελέσματα", είπε.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αγαστή αυτή συνεργασία θα συνεχίσει να ανθεί και στα επόμενα χρόνια, αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία του ρόλου που οι δυο χώρες μπορούν να διαδραματίσουν στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Πηγή: ΚΥΠΕ