Antonio Tajani: Η ενότητα της Ευρώπης είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντώνιο Ταγιάνι σε ομιλία του σήμερα για τα 60χρονα της ΕΕ που γιορτάζονται στη Ρώμη αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση τόνισε πως αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά τις προκλήσεις αυτές, πρέπει να αντιληφθούμε ότι σήμερα η ενότητα της Ευρώπης είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ άλλοτε. Δεν μπορούμε να μείνουμε στα μισά του δρόμου. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, όχι να καταστραφεί.
 
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ:
Το κείμενο της Διακήρυξης της Ρώμης που υπέγραψαν σήμερα οι 27 ηγέτες
Οι «27» υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ρώμης
ΠτΔ: Χρειάζεται μια ριζοσπαστική αναθεώρηση των μέχρι σήμερα πολιτικών της ΕΕ​​​​​​​
 
Διαβάστε ολόκληρη την Ομιλία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani
 
Σήμερα εορτάζουμε μία μεγάλη ημέρα στην ιστορία της ελευθερίας.
Μίας ελευθερίας, η δίψα για την οποία είχε σαν αποτέλεσμα να αναγεννηθούμε από τις στάχτες του πολέμου.
Μία ελευθερία που πληρώσαμε ακριβά και την ανακτήσαμε επίσης χάρη και σε αυτούς που, από την άλλη πλευρά του ωκεανού, ήρθαν εδώ να θυσιαστούν για εμάς.
 
Χάρη στη σκληρή δουλειά μας και με τη βοήθεια του Σχεδίου Μάρσαλ αρχίσαμε και πάλι να εργαζόμαστε ελεύθερα, κατορθώσαμε να ανοικοδομήσουμε το μέλλον μας, να ξανακτίσουμε τα σπίτια μας.
 
Η ελευθερία βρίσκεται στη βάση του μεγάλου οικονομικού χώρου που σχεδιάστηκε στις Συνθήκες τις οποίες εορτάζουμε σήμερα.
Σε αυτήν ακριβώς την αίθουσα, στις 25 Μαρτίου 1957, ξεκίνησε η μεγάλη περιπέτεια μας. Καθισμένοι όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι, εργαστήκαμε σκληρά για να ξεφύγουμε από την παγίδα του εθνικισμού.
Όσοι ήταν παρόντες εδώ την ημέρα εκείνη είχαν βιώσει την φρίκη και είχαν δει με τα μάτια τους τα ερείπια που άφησαν, δύο φορές μέσα σε λίγες δεκαετίες, οι εθνικές μας αντιπαραθέσεις. Το όνειρο μιας ενωμένης Ευρώπης ήταν ένας τρόπος για να αφήσουμε μια για πάντα πίσω μας τον εφιάλτη του πολέμου.
 
Ήδη από τη Διακήρυξη του Robert Schuman, στις 9 Μαΐου του 1950, ο Monnet, ο Adenauer, ο De Gasperi, ο Spinelli, ο Spaack, ο Martino, και πολλοί άλλοι, γνώριζαν καλά ότι αυτό δεν θα ήταν εύκολο.
Το 1954 χάθηκε η ελπίδα να επιτευχθεί μία πολιτική ένωση με αφετηρία την ευρωπαϊκή άμυνα.
Πολλές ακόμη φορές οι προσπάθειές μας έμειναν μετέωρες. Ωστόσο, παρά την απογοήτευση και την αποθάρρυνση, πάντα υπήρχε η βούληση για ένα νέο ξεκίνημα.
 
Με εμπιστοσύνη και αίσθημα αλληλεγγύης και μπαίνοντας ο ένας στη θέση του άλλου, ξεπεράσαμε δυσκολίες, δυσπιστίες και παρεξηγήσεις και καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, τους φραγμούς, τα σύνορα και τις εθνικές γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Όλοι μαζί εργαστήκαμε για να οικοδομήσουμε έναν κόσμο πιο ανοικτό, με μεγαλύτερη ευημερία και περισσότερα δικαιώματα. Βοηθήσαμε πολλές χώρες στην ήπειρό μας να βγουν από το σκοτάδι της δικτατορίας.
Όποιος στην ήπειρό μας έχει βιώσει τη στέρηση της ελευθερίας γνωρίζει ότι η Ένωσή μας συνιστά πολύτιμη κατάκτηση που δεν πρέπει ποτέ να θεωρηθεί ως δεδομένη.
 
Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την κληρονομιά που αφήνουμε στα παιδιά μας: την ελευθερία να ταξιδεύουν, να σπουδάζουν, να εργάζονται, να είναι επιχειρηματίες, να καινοτομούν.
Έχουμε μία βαθιά ριζωμένη έφεση στην ανοικτότητα και τις ανταλλαγές.
Η ιστορία μας ξεκίνησε στα νησιά, στις παραθαλάσσιες περιοχές, στις όχθες των ποταμών. Αιώνες ανταλλαγών, διακίνησης ιδεών, διαλόγου, τέχνης και επιστήμης. Οι έμποροι της Κρήτης, οι χειροτέχνες της Ετρουρίας, οι φιλόσοφοι και δραματουργοί της Αθήνας, οι νομοθέτες και οι μηχανικοί της Ρώμης.
 
Τα αββαεία και τα μοναστήρια μετέδωσαν αυτή τη γνώση. Τα μεγάλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και οι κοινότητες τροφοδότησαν ένα νέο κίνημα ανθρωπισμού.
Οι δυνάμεις που απελευθέρωσε η Αναγέννηση άνοιξαν νέους δρόμους στο εμπόριο και τις ανακαλύψεις, στα οικονομικά, στον τομέα μεταποίησης, και μεγάλοι μεκήνες επένδυσαν στην τέχνη και τον πολιτισμό.
 
Οι καλλιτέχνες μας, οι συγγραφείς μας, οι φιλόσοφοί μας, οι επιστήμονες μας ενέπνευσαν ο ένας τον άλλον: ο Καραβάτζιο και ο Ρεμπράντ, ο Βιβάλντι και ο Μπαχ, ο Σαίξπηρ και ο Μολιέρος, είχαν κοινή κληρονομιά.
Με τη δική μας Ένωση ξαναδημιουργήσαμε μία νέα ευρωπαϊκή αναγέννηση. Έναν ευρύτερο χώρο συναντήσεων και ανταλλαγών με επίκεντρο την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του ατόμου.
Εδώ υπάρχουν ευκαιρίες για τον καθένα. Από το 1960 έως σήμερα, το κατά κεφαλή ΑΕΠ μας αυξήθηκε κατά 33 % περισσότερο από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 
Διασφαλίζοντας την ελευθερία στον μεγαλύτερο οικονομικό χώρο του κόσμου, δημιουργήθηκαν εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Με την πολιτική συνοχής εργαστήκαμε με σκοπό να μην υστερεί κανείς έναντι των άλλων.
Πρέπει να ολοκληρώσουμε τις εργασίες σε αυτό το μεγάλο εργοτάξιο, αξιοποιώντας όλο το ανεκμετάλλευτο δυναμικό, με την ψηφιακή την πιστωτική, και την ενεργειακή αγορά. Δεν θα πρέπει ωστόσο ποτέ να ξεχνάμε πιο θα ήταν το κόστος, και όχι μόνο από οικονομικής σκοπιάς, αν δεν υπήρχε η Ευρώπη.
 
Δεν μας έχει απογοητεύσει η Ευρώπη μας. Θέλουμε ωστόσο να την κάνουμε να λειτουργεί καλύτερα. Έχουν γίνει πολλά λάθη.
Η Ευρωπαϊκή μας Ένωση είναι ακόμη ημιτελής, συχνά μακριά από τα προβλήματα, διαιρεμένη, αναποτελεσματική, υπερβολικά γραφειοκρατική.
 
Ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του μόνου θεσμικού οργάνου που εκλέγεται άμεσα από τους Ευρωπαίους, ανησυχώ για την αυξανόμενη αποστασιοποίηση που το γεγονός αυτό προκαλεί σε πολλούς πολίτες.
Δεν μπορούμε να κάνουμε μια νέα αρχή χωρίς να φέρουμε την Ευρώπη κοντά στους πολίτες. Αυτό θα αποτελέσει προτεραιότητα στη θητεία μου.
Δεν επαρκεί ένα επιφανειακό φτιασίδωμα. Χρειάζονται ριζικές αλλαγές. Απαιτούνται μέσα που μπορούν πραγματικά να ανταποκριθούν στην αγωνία όλων όσοι πλήττονται από την ανεργία, στην αγωνία των νέων ανθρώπων που θεωρούν ότι δεν έχουν μέλλον, στην αγωνία όλων όσοι αισθάνονται ότι απειλούνται από την τρομοκρατία, από τη λαθρομετανάστευση και όλων όσοι μας ζητούν να επιβεβαιώσουμε με σθένος, εντός και εκτός των συνόρων μας, τις αξίες που πρεσβεύουμε.
Μία Ευρώπη απτών αποτελεσμάτων, μία Ευρώπη των επιτευγμάτων.
 
Για τον λόγο αυτό, η σημερινή ημέρα δεν πρέπει να αναλίσκεται σε εφησυχασμό και πανηγυρική ρητορική. Η δήλωση που πρόκειται να υπογράψουμε αποτελεί σαφή πολιτική δέσμευση απέναντι στους πολίτες μας, η οποία υπογράφεται και από τις 27 χώρες μέλη και τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ένωσης.
 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι η δήλωση αυτή δεν θα μείνει γράμμα κενό περιεχομένου.
Οφείλουμε να δώσουμε νέα ώθηση στην ανάπτυξη, να προσελκύσουμε επενδύσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο δίκαιη και πιο φιλική για τις επιχειρήσεις.
Στο κοινό νόμισμα πρέπει να συμβαδίζει με πραγματική σύγκλιση και κοινές μεταρρυθμίσεις. Μία αυθεντική διακυβέρνηση της οικονομίας.
 
Ας συνδυάσουμε το Σύμφωνο για τη Σταθερότητα και την Ανάπτυξη με ένα σύμφωνο γενεών. Δεν μπορούμε να κληροδοτήσουμε στους νέους μη διαχειρίσιμα χρέη και οικονομίες αναποτελεσματικές που δυσχεραίνουν τη δημιουργία απασχόλησης. Πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε η κοινωνική οικονομία της αγοράς να αποβεί επωφελής και για τους νέους.
Χρειάζονται απλούστεροι κανόνες και διαδικασίες. Δεν πρέπει να χαθούμε στις λεπτομέρειες.
Αντιθέτως, πρέπει να επικεντρωθούμε στις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις: την εξωτερική πολιτική, την άμυνα, το εμπόριο, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
 
Αν τα κράτη μέλη θέλουν να κυβερνούν έναν κόσμο στον οποίο η καινοτομία και η ψηφιακή τεχνολογία καταργούν σύνορα και φραγμούς, θα πρέπει να συντονίσουν τις προσπάθειές τους. Μόνο συνενώνοντας και τα 500 εκατομμύρια Ευρωπαίων καταναλωτών μπορούμε να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας στον κόσμο. Να επιβάλλουμε τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και να προασπίσουμε τα δικά μας κοινωνικά, περιβαλλοντικά και τεχνολογικά πρότυπα και τα πρότυπα στον τομέα της ασφάλειας.
Κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν διαθέτει από μόνο του την ισχύ να διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία ή την Ινδία. Μόνον μαζί μπορούμε να ασκήσουμε πραγματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Πρέπει να συνεχίσουμε να προωθούμε το άνοιγμα των αγορών, καταπολεμώντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Όπως και στην περίπτωση της εσωτερικής μας αγοράς, και η παγκόσμια αγορά πρέπει να διασφαλίζει την ελευθερία των ρυθμιστικών παρεμβάσεων και να μην μετατρέπεται σε ζούγκλα.
 
Σήμερα, από αυτήν εδώ την αίθουσα πρέπει να εμφυσήσουμε νέα ζωή στο μεγάλο σχέδιο της κοινής άμυνας. Αυτό θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να αποτίσουμε, με συγκεκριμένο τρόπο, φόρο τιμής στους σκαπανείς της Ευρωπαϊκής Ιδέας.
Την Τετάρτη στο Λονδίνο σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση μπροστά από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Την ίδια ημέρα αποτίσαμε φόρο τιμής στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων που έλαβαν χώρα στην καρδιά της Ευρώπης μας. Στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στη Νίκαια.
 
Για την προστασία των πολιτών μας είναι απαραίτητο να υπάρχει περισσότερη αμοιβαία εμπιστοσύνη. Οι υπηρεσίες πληροφοριών, τα δικαστήρια και οι αστυνομικές αρχές οφείλουν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να εργάζονται από κοινού.
Όπως ακριβώς και για τον έλεγχο των συνόρων μας, είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε το Ευρωπαϊκό Σώμα Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.
 
Όλοι μαζί, με αλληλεγγύη, οφείλουμε να καταστήσουμε αποτελεσματικότερο το δικαίωμα σε άσυλο, αναμορφώνοντας ριζικά τον κανονισμό του Δουβλίνου. Πρέπει επίσης να επιδείξουμε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τόσο στο πλαίσιο υποδοχής όλων όσοι δικαιούνται ασύλου όσο και στο πλαίσιο αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης.
Για να αντιμετωπιστεί ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, πρέπει να χαράξουμε μία κοινή στρατηγική που θα εστιάζει στην ανάπτυξη της Αφρικής. Χρειαζόμαστε ισχυρή οικονομική διπλωματία.
 
Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά τις προκλήσεις αυτές, πρέπει να αντιληφθούμε ότι σήμερα η ενότητα της Ευρώπης είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ άλλοτε. Δεν μπορούμε να μείνουμε στα μισά του δρόμου. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, όχι να καταστραφεί.
 
Σήμερα εορτάζουμε και είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Ευρωπαίοι. Είμαστε πρωτοπόροι σε ολόκληρο τον κόσμο στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η μόνη περιοχή στον κόσμο στην οποία έχει καταργηθεί η θανατική ποινή.
Είμαστε κάτι πολύ περισσότερο από μια αγορά ή ένα νόμισμα. Αυτά τα ιδεώδη της ελευθερίας, της ευημερίας και της ειρήνης χαρακτηρίζουν τα σύνορα και την ταυτότητά μας.
​​​​​​​
Πρέπει ωστόσο να αντλήσουμε διδάγματα από τα λάθη μας, να αλλάξουμε την εικόνα μιας αφηρημένης και αναποτελεσματικής Ευρώπης. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να δώσουμε ξανά στους νέους μας την αίσθηση ότι συμμετέχουν σε ένα εγχείρημα τεράστιων διαστάσεων. Να τους κάνουμε τα ονειρευτούν ξανά μια καλύτερη Ευρώπη σε έναν καλύτερο κόσμο.
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ο Πούτιν... ηθοποιός χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη
Τα «μαύρα κουτιά» της Jeju Air σταμάτησαν την καταγραφή 4 λεπτά πριν τη συντριβή
Στους 11 αυξήθηκαν οι νεκροί από τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες-Δραματική η κατάσταση με ελλείψεις νερού
Μπάιντεν κατά Πούτιν-«Βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία»
Εφιάλτης δίχως τέλοςστο Λος Άντζελες–O μέχρι τώρα απολογισμός της καταστροφής
ΒΙΝΤΕΟ: Κατάσχεση ποσότητας ρεκόρ μεθαμφεταμίνης στην Χιλή-Εντοπίστηκαν 844 κιλά
Το Ισραήλ εξαπολύει νέους βομβαρδισμούς στην Υεμένη και διαμηνύει πως θα καταδιώξει τους ηγέτες των Χούθι
Σύγχυση και πανικός από τα λανθασμένα μηνύματα εκκένωσης που στάλθηκαν σε κατοίκους του Λος Άντζελες
Κάθειρξη τουλάχιστον 15 ετών για τον Ρόμπερτ Μενέντεζ ζητούν οι εισαγγελικές αρχές
Το Λονδίνο επέβαλε κυρώσεις σε δύο ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες