Το ΠΚ μελετά τις προοοπτικές του ΤΑΡ
10:36 - 24 Μαρτίου 2017
Νέα, εξειδικευμένη μελέτη, με αντικείμενο τον υπό κατασκευή αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία Θάλασσα, με την επωνυμία Trans Adriatic Pipeline (TAP), ολοκλήρωσε με επιτυχία το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ισχύος (PSM Laboratory) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.
`Οπως αναφέρεται, η μελέτη ανατέθηκε από τη διεθνή κοινοπραξία εκτέλεσης του έργου και τελούσε υπό την ευθύνη του Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Χαράλαμπου Α. Χαραλάμπους, Διευθυντή του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ισχύος.
Αντικείμενο της μελέτης ήταν η αξιολόγηση και ο σχεδιασμός συστήματος περιορισμού των ηλεκτρομαγνητικών επιδράσεων σε τμήμα 355 χιλιόμετρων του αγωγού TAP στη βόρεια Ελλάδα.
Οι στόχοι του περιορισμού των ηλεκτρομαγνητικών επιδράσεων ήταν η εξάλειψη κινδύνων ηλεκτροπληξίας και η διατήρηση της δομικής ακεραιότητας του αγωγού, σε βάθος χρόνου.
Η μελέτη κατέστη αναγκαία λόγω της παρακείμενης όδευσης και λειτουργίας, μεγάλου όγκου εναέριων γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού φορτίου υψηλής και μέσης τάσης.
Συγκεκριμένα, ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν και, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Αδριατικής, θα καταλήγει στη Νότια Ιταλία και από εκεί στη Δυτική Ευρώπη.
Το συνολικό μήκος του αγωγού θα ανέλθει στα 870 χλμ., εκ των οποίων τα 550 χλμ. εντός της ελληνικής επικράτειας. Η έναρξη της λειτουργίας του αγωγού αναμένεται το 2020.
Η επιτυχής ολοκλήρωση ακόμη μίας πολυσύνθετης συμβουλευτικής υπηρεσίας επισφραγίζει εμφατικά, τις δραστηριότητες , την υψηλή επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία των ερευνητών του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ισχύος του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
.