Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στις απειλές της Άγκυρας
19:18 - 24 Μαρτίου 2017
H Κύπρος θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων με πλήρη σεβασμό στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, απαντάει το Υπουργείο Εξωτερικών στο τουρκικό ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ξεκάθαρα διατυπώσει τη θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι θα επωφεληθούν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο μιας συμφωνημένης διευθέτησης του Κυπριακού.
Καλεί επίσης την Τουρκία να συμβάλει με συγκεκριμένες ενέργειες στην επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη γρήγορης επανένωσης της Κύπρου. Αυτή είναι η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας νωρίτερα σήμερα σε σχέση με τις δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, «η δήλωση για ακόμη μια φορά, αποδεικνύει την έλλειψη σεβασμού από μέρους της Τουρκίας στο συμβατικό και εθιμικό διεθνές δίκαιο, όπως προκύπτει από τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, και την περιφρόνηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».
«Το διεθνές δίκαιο προνοεί ότι ο φυσικός πλούτος μιας χώρας ανήκει στο κράτος και η ευθύνη διαχείρισής του έγκειται στην Κυβέρνησή του προς όφελος όλων των πολιτών», αναφέρεται. Συνεπώς, προστίθεται, «πράξεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο αντιτίθενται στο διεθνές δίκαιο, αλλά είναι εντελώς ανεδαφικές».
«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία, για ακόμη μια φορά, καταφεύγει σε απειλές, έτσι ώστε να προωθήσει τα συμφέροντά της υπό το πρόσχημα των «ανησυχιών» για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ο εκπρόσωπος του Χουσεϊν Μουφτούγολου κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως ανέφερε την Κυπριακή Δημοκρατία, να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του φυσικού αερίου στο νησί και να διακόψει τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων, απειλώντας με τη λήψη μέτρων.