Ο ΠτΔ χαιρέτισε την δραστηριοποίηση Noble και ExxonMobil στην Κύπρο

Την παρουσία και δραστηριοποίηση των αμερικανικών εταιρειών Noble και ExxonMobil στην Κύπρο καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Μιλώντας την Τετάρτη στο διεθνές φόρουμ «Επενδύστε στην Κύπρο» στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη συνεργασία των εταιρειών Noble και ExxonMobil με την κυπριακή κυβέρνηση για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Ταυτόχρονα τόνισε ότι «όραμά μας είναι να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο σε ενεργειακό κόμβο, που θα συνεισφέρει στην σταθερότητα στην περιοχή, μέσω, μεταξύ άλλων, της διαφοροποίησης των ενεργειακών πόρων και διαδρομών».
 
Στην ομιλία του διεθνές φόρουμ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε την επιχειρηματική κοινότητα των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Κύπρος θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος και θα ανακτήσει τη θέση της ως σημαντικός διεθνής επιχειρηματικός κόμβος και επενδυτικός προορισμός.
 
Νωρίτερα, μίλησαν στα διάφορα φόρα του συνεδρίου οι Υπουργοί Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης μαζί με εκπροσώπους των μεγάλων τραπεζών, των ενεργειακών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και εκπροσώπων αμερικανικών εταιρειών που ήδη δραστηριοποιούνται με επιτυχία επιχειρηματικά στην Κύπρο. 
 
«Η στρατηγική ανάπτυξη των αποθεμάτων θα είναι επωφελής για ολόκληρη την περιοχή»
 
Κατά τη διάρκεια γεύματος ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις Τζόναθαν Κόεν, σε χαιρετισμό του, αναφερόμενος στην ανεύρεση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε ότι «αν τα αποθέματα αναπτυχθούν στρατηγικά αυτό θα είναι επωφελές για ολόκληρη την περιοχή, θα ενισχύσουν την πολιτική συνεργασία, θα φέρουν σταθερότητα και θα αναπτύξουν την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο».
 
Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκουν στην Κύπρο ένα αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο, με τον οποίον επιθυμούν να ενισχύσουν της σχέσεις τους περαιτέρω σε όλους της τομείς.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επρόκειτο χθες βράδυ να έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία της Exxon Mobil για να συζητήσουν κάποιες λεπτομέρειες, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά από συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες.
 
«Στις 5 Απριλίου θα υπογραφούν τα συμβόλαια, βάσει των οποίων θα δοθεί στην Exxon Mobil άδεια για διεξαγωγή ερευνών στην ΑΟΖ της Κύπρου", είπε.