Τετραμερής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ - Ιταλίας τον Απρίλιο

Ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα του φόρουμ «Επενδύστε στην Κύπρο» στη Νέα Υόρκη εμφανίστηκαν σε διάσκεψη Τύπου την Τετάρτη οι Υπουργοί  Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης.
 
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε χθες αργά το απόγευμα με μεγάλη συμμετοχή επενδυτών και παραγόντων του χρηματοπιστωτικού τομέα και των ναυτιλιακών επιχειρήσεων.
 
Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης σημείωσε ότι αρχίζουν να ευοδώνονται οι προσπάθειες  στους διάφορους τομείς της οικονομίας για να προσελκυστούν επενδύσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και στον τουριστικό τομέα και στον ενεργειακό και στο ναυτιλιακό.
 
"Είναι αυτές οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στον μακρο-οικονομικό τομέα, που μας επιτρέπουν να κεφαλοποιήσουμε αυτήν την προσπάθεια. Δεν μένουν αδιάφοροι οι Αμερικάνοι επενδυτές στις διάφορες επενδύσεις των μεγάλων εταιριών που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, είτε αυτό αφορά στην ΑΟΖ της Κύπρου, είτε στο καζίνο - θέρετρο, είτε σε άλλους τομείς. Γι’ αυτόν το λόγο ήρθαμε ακριβώς να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα της χώρας μας και έχουμε γυρίσει σελίδα για τα καλά".
 
Τετραμερής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ – Ιταλίας στις 3 Απριλίου
 
Απαντώντας σε ερώτηση για τα επόμενα βήματα στα ενεργειακά, αναξαρτήτως των εξελίξεων στο κυπριακό, ο Γιώργος Λακκοτρύπης είπε ότι στις 3 Απριλίου θα γίνει μια τετραμερής συνάντηση στο Ισραήλ σε επίπεδο Υπουργών Ενέργειας, μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου και  Ιταλίας για να συζητηθεί ο αγωγός Ανατολικής Μεσογείου (EastMed) και πώς θα μπορούσαν οι χώρες να συντονιστούν καλύτερα για να τον προωθήσουν και εντός της ΕΕ.
 
"Σίγουρα η μεγάλη σημασία αυτού του σχήματος πλέον είναι η παρουσία της Ιταλίας, που προσδίδει μια ιδιαίτερη διάσταση στην όλη προσπάθεια".
 
Η δεύτερη άμεση κίνηση είναι η επίσημη επίσκεψη του προέδρου στον Λίβανο, μία χώρα η οποία ενδιαφέρει την Κύπρο "για να μπορέσουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία, είτε σε διμερές είτε σε πολυμερές επίπεδο και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όπου επήλθε η πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Είναι σημαντικό η Κύπρος να αναλάβει - και ανέλαβε - την πρωτοβουλία για να προχωρήσει και αυτή η συνεργασία".
 
Ο κ. Λακκοτρύπης επισήμανε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι στο φόρουμ άκουσε από τους ίδιους τους επενδυτές το γιατί επέλεξαν την Κύπρο, ο καθένας για τον τομέα του.
 
"Και γι’ αυτό αναφερθήκαμε προηγουμένως ότι θέλουμε να κεφαλαιοποιήσουμε αυτή την παρουσία αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας και να προσελκύσουμε περαιτέρω επενδύσεις".