Έτοιμος για δείπνο με τον Αναστασιάδη ο Ακιντζί

Την ετοιμότητα του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να παρευρεθεί σε κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση στο τέλος Μαρτίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού.    
Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται έπειτα από τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής να παραπέμψει προς ψήφιση στην Ολομέλεια, την μεθεπόμενη Παρασκευή, την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για μεταφορά των αρμοδιοτήτων καθορισμού των εορτασμών στα σχολεία, από τη Βουλή στον Υπουργό Παιδείας. Η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ αναμένεται να περάσει πλειοψηφικά από την Ολομέλεια με τις ψήφους, τόσο του ΔΗΣΥ όσο και του ΑΚΕΛ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τριγμοί στον ΔΗΣΥ με φόντο την πρόταση νόμου για τους σχολικούς εορτασμούς
 
Σε δήλωσή του, ο Μπαρίς Μπουρτζιού εκφράζει την ικανοποίηση της τ/κ πλευράς για τη χθεσινή απόφαση της Βουλής, κάνοντας λόγο για μια αξιοσέβαστη προσπάθεια και πρωτοβουλία διόρθωσης του λάθους, όπως το χαρακτήρισε, για εορτασμό του Ενωτικού Δημοψηφίσματος στα σχολεία.  
 
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μπουρτζιού, ο Μουσταφά Ακιντζί επικοινώνησε με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, εκφράζοντας την ετοιμότητά του να παρευρεθεί σε κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση, στο τέλος Μαρτίου, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
 
Ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη επανέλαβε τον ισχυρισμό πως η αποχώρησή του Μουσταφά Ακιντζί από τις συνομιλίες δεν σχετίζεται με το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία στις 16 Απριλίου, λέγοντας πως αν υπάρξει «αποκατάσταση», θα μπορέσουν να αρχίσουν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις.  
 
«Βλέπουμε ότι τώρα πλησιάζουμε σε αυτό το σημείο. Ευχή μας και προσδοκία μας η συνεργασία ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ να παράξει ένα απτό αποτέλεσμα και να ανοίξει άμεσα ο δρόμος για τη διαδικασία λύσης», ανέφερε.
 
Θετική απόφαση...
«Θεωρούμε ως θετική την απόφαση του κ. Ακιντζί να συμμετάσχει σε μια κοινωνικής φύσεως συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκφράζουμε την ελπίδα, πέρα και μακριά από τις όποιες αιτιάσεις, να επικεντρωθούμε επιτέλους σε έναν διάλογο ουσίας, μακράν των όποιων αξιώσεων τρίτων που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο κοινοτήτων», ήταν η πρώτη αντίδραση της Κυβέρνησης, διά του αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Βίκτωρα Παπαδόπουλου.  
 
«Η δική μας βούληση», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Παπαδόπουλος, «ήταν και παραμένει η εξεύρεση μιας διαρκούς, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης που θα ανταποκρίνεται στις εύλογες ανησυχίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και δεν θα παρεκκλίνει από τις βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ και από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
 
«Διόρθωση του λάθους»
Την ίδια ώρα στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι μετά τη «διόρθωση του λάθους» που διέπραξε η πλειοψηφία της Βουλής με την απόφαση για το ενωτικό δημοψήφισμα, θα ανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι σε περίπτωση που δεν ανοίξει ο δρόμος, θα σημαίνει ότι ο κ. Ακιντζί «έχει κάποια άλλα πράγματα στο μυαλό του».
 
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για το ενωτικό δημοψήφισμα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «η Βουλή διέπραξε ένα πολύ μεγάλο λάθος όταν αποφάσιζε την υπερψήφιση, με πλειοψηφία, της συγκεκριμένης αναφοράς. Το είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι επρόκειτο για ένα πολύ μεγάλο λάθος, το οποίο θα προκαλούσε προβλήματα στη διαπραγματευτική διαδικασία».
 
«Έδωσε άλλοθι», συνέχισε, «σε κάποιους να συμπεριφερθούν με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν παρόλο που επιμένουμε ότι η στάση του κ. Ακιντζί ήταν απαράδεκτη και υπερβολική. Έτερον εκάτερον. Και η απόφαση της πλειοψηφίας Βουλής ήταν πολύ λανθασμένη. Δεν έχουμε πρόβλημα να διορθώσουμε λοιπόν ένα λάθος που έγινε», ανέφερε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «ο τρόπος με τον οποίον επιχειρείται να διορθωθεί, κατά την άποψη μας, δεν είναι ο καλύτερος».
 
«Η δική μας η άποψη είναι ότι δεν έχουμε άλλο τρόπο να λύσουμε το Κυπριακό πέραν από τις διαπραγματεύσεις...και θα ξαναπώ στον κ. Αναστασιάδη ότι όταν ήταν στην αντιπολίτευση, κατηγορούσε άλλους λέγοντας τους ότι δεν είχαν την τόλμη να αναλάβουν πρωτοβουλίες, οι οποίες θα οδηγούσαν σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Δεν του ζητούμε τίποτε περισσότερο από εκείνο το οποίο ζητούσε εκείνος όταν ήταν στην αντιπολίτευση από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.
 

Δειτε Επισης

Προανήγγειλε συνάντηση με ΠτΔ τον Γενάρη ο Τατάρ, τον Μάρτη στην Ελβετία η διευρυμένη-«Το κύριο μας θέμα η κυριαρχία»
Πρωτοφανείς οι παράλογες διαμαρτυρίες στα κατεχόμενα για το FIR-Ενέκρινε το ΥΠΑΜ για υπερπτήσεις των Γάλλων
Τρυπάνι στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα
Ελτζίλ: Η τουρκική πλευρά εμποδίζει το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης
Υπεγράφη το Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας για το 2025
Ενέργεια και περιφερειακή ασφάλεια στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου
Συναντάται με Σκυλακάκη στην Αθήνα ο Παπαναστασίου για το GSI
Το 2024 η χρονιά που επισφράγισε την πλήρη μεταβολή της εικόνας στο μεταναστευτικό-Πώς διαμορφώθηκαν τα δεδομένα
Ορέγονται συμφωνία τριγώνου Τουρκίας-Συρίας και ψευδοκράτους στα κατεχόμενα
Βάζουν τρυπάνι σε «Ηλέκτρα» και «Πήγασο»-Το πλάνο της Κυβέρνησης για τις γεωτρήσεις του 2025