Καταιγισμός αντιδράσεων και σφοδρές επιθέσεις σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

Καταιγισμό αντιδράσεων προκάλεσε η σημερινή απόφαση που λήφθηκε σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας για παραπομπή στην Ολομέλεια της Βουλής, την μεθεπόμενη Παρασκευή, της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ βάσει της οποίες δίνεται στον Υπουργό Παιδείας η εξουσία να καθορίζει με εγκυκλίους τους εορτασμούς στα σχολεία.
 
Υπέρ της παραπομπής της πρότασης του ΔΗΣΥ στην Ολομέλεια, τάχθηκε πέραν του κυβερνώντος κόμματος, και το ΑΚΕΛ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ στέλνουν στην Ολομέλεια την «διόρθωση» για το Ενωτικό
 
«Η παρέμβαση των κομμάτων
στο εκπαιδευτικό έργο…»

Τη θέση πως η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ έρχεται να διορθώσει τη στρέβλωση της παρέμβασης των κομμάτων στο εκπαιδευτικό έργο, μια στρέβλωση που προκάλεσε υπερβολικές αντιδράσεις και λανθασμένες ερμηνείες, όπως υποστηρίζει, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
«Στο Κυπριακό», τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «θέλω να είμαι απόλυτος και ξεκάθαρος. Αναζητούμε μια λύση που αποκλείει τόσο τη διχοτόμηση, όσο και την ένωσή της Κύπρου με άλλο κράτος. Για εμάς ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί η λύση του Κυπριακού προβλήματος που θα ενώνει την πατρίδα μας στη βάση της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας για το καλό όλων των Κυπρίων».
 
«Ενισχύεται η ανεξαρτησία
της εκπαιδευτικής διαδικασίας»

Την θέση πως μετά από τη σημερινή συζήτηση και την τοποθέτηση των κομμάτων ενισχύεται η ανεξαρτησία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, διατύπωση ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης.
 
«Σήμερα συζητήθηκε στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής η πρόταση νόμου του Δημοκρατικού Συναγερμού που μεταφέρει την αρμοδιότητα των επετειακών αναφορών στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού», ανέφερε.
 
«Μετά από τη σημερινή συζήτηση και την τοποθέτηση των κομμάτων ενισχύεται η ανεξαρτησία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το όλο θέμα θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής με βάση τους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας του Σώματος», κατέληξε ο κ. Χατζηγιάννης.
 

Ειδικές συνθήκες και
στήριξη με ουρά από ΑΚΕΛ
«Αυτή η συζήτηση θα αποφευγόταν, αν εισακουόμασταν ως ΑΚΕΛ και απορριπτόταν η προβοκατόρικη τροπολογία αυτών που παραμένουν νοσταλγοί της ένωσης, νοσταλγοί του γριβισμού και του εοκαβητισμού», ισχυρίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαίδης.
 
«Δυστυχώς», είπε, «δεν εισακουστήκαμε, οπότε εδώ και ένα μήνα έχει προκληθεί τεράστια ζημιά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».
 
«Δεν πρόκειται», συνέχισε, «να αναφερθώ στη σημερινή δήλωση για το πώς φτάσαμε ως εδώ και για ευθύνες που υπάρχουν για το γεγονός ότι έχουν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις.
 
Είμαστε ενώπιον μιας συγκεκριμένης πρότασης νόμου από πλευράς Δημοκρατικού Συναγερμού. Ως ΑΚΕΛ ανέκαθεν είχαμε και διατηρούμε επιφυλάξεις στην παραχώρηση στην εκάστοτε Κυβέρνηση δικαιωμάτων να αποφασίζει μέσα από διατάγματα για συγκεκριμένα ζητήματα. Και σε αυτή την περίπτωση διατηρούμε την ίδια ακριβώς επιφύλαξη. Οι ειδικές συνθήκες, όμως, που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα, μας έχουν οδηγήσει στην απόφαση να στηρίξουμε την τροπολογία του ΔΗ.ΣΥ, ώστε να διευκολύνουμε την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν διακοπεί. Για εμάς είναι πλήρως κατανοητό ότι χωρίς διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να υπάρχει ούτε προοπτική, ούτε καν ελπίδα για λύση του Κυπριακού, για επανένωση της πατρίδας μας, για απελευθέρωση της Κύπρου».
 
«Ως εκ τούτου», επισήμανε ο Γιώργος Λουκαϊδης, «με κανένα τρόπο εμείς δεν πρόκειται να συνεργήσουμε στην απόπειρα, ενδεχομένως, ορισμένων να οδηγήσουν σε οριστική διακοπή τις διαπραγματεύσεις. Από οπουδήποτε και αν προέρχονται αυτοί που -ενδεχομένως- επιδιώκουν κάτι τέτοιο. Αντίθετα, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, όπως από την πρώτη στιγμή πράττουμε, ώστε η διαδικασία των διαπραγματεύσεων να ξαναμπεί στις ράγες. Και σε αυτό το πλαίσιο είναι που θα πρέπει να ιδωθεί η απόφαση του ΑΚΕΛ να στηρίξει την τροπολογία του Δημοκρατικού Συναγερμού.
 
Και κάτι τελευταίο. Θα παρακολουθήσουμε την εφαρμογή αυτής της απόφασης, δεδομένου -βέβαια- ότι θα αποκτήσει πλειοψηφία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αν και εφ’ όσον παρατηρήσουμε ότι οι εκάστοτε Υπουργοί ή ο όποιος Υπουργός ενεργεί στο πλαίσιο της αυθαιρεσίας, η Βουλή έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει το δικαίωμα από τον εκάστοτε Υπουργό να αποφασίζει με διατάγματα για αυτή την κατηγορία εορτασμών στα σχολεία».
 

«Υπέκυψαν στις
τουρκικές απαιτήσεις»

Σκληρή δήλωση για ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ακολούθησε της σημερινής απόφασης της Επιτροπής Παιδείας από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Πανικό Λεωνίδου, ο οποίος υποστήριξε πως οι εντολές του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί φαίνεται πως έπιασαν τόπο και οι μυστικές διαβουλεύσεις έκαναν τη δουλειά τους.
 

«Οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, υπέκυψαν, για μια ακόμα φορά, στις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς», ισχυρίστηκε ο κ. Λεωνίδου.
 
Και συνέχισε: «Εξευτέλισαν το θεσμό της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξευτέλισαν την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου. Αλλά, το πιο επιζήμιο, είναι ότι εξευτέλισαν την αξιοπρέπεια του λαού.
 
Η στάση της κυβέρνησης και των ηγεσιών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ εντός της Βουλής, αποτελεί συνέχεια της πολιτικής και της στρατηγικής Αναστασιάδη στο κυπριακό, της πολιτικής των υποχωρήσεων, των υπαναχωρήσεων και της συμμόρφωσης με τις τουρκικές αξιώσεις. Κάθε ψήφος υπέρ της πρότασης του Δημοκρατικού Συναγερμού, είναι ψήφος ενάντια στην αξιοπρέπεια των Ελληνοκυπρίων και ενάντια στο σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς.
 
Η υπερψήφιση της πρότασης, δίνει με τρόπο απαράδεκτο, το δικαίωμα στη τουρκική πλευρά να παρεμβαίνει και να ανατρέπει αποφάσεις του Κοινοβουλίου. Αντιλαμβάνονται άραγε στον Δημοκρατικό Συναγερμό, ότι με τέτοιου είδους κινήσεις, μας απομακρύνουν όλο και περισσότερο από τη λύση ;
 
Στόχος του Δημοκρατικού Κόμματος είναι να αλλάξει αυτή η πολιτική και στρατηγική και να εφαρμοστεί η νέα στρατηγική που προτείνουμε».
 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον