Τσίπρας: Ολοκληρώθηκε ένα συγκλονιστικό έργο συμπαράταξης Επιστήμης και Πίστης
15:18 - 22 Μαρτίου 2017
Για την ολοκλήρωση ενός «σημαντικού έργου», που για τον ίδιο ήταν «και συγκλονιστική πρόκληση», και που αποτελεί «μια συμπαράταξη Επιστήμης και Πίστης», μίλησε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά την τελετή ολοκλήρωσης των εργασιών αναστήλωσης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου, σήμερα στα Ιεροσόλυμα.
Εν όψει και του Πάσχα, ο Τάφος ανοίγει και πάλι για τους πιστούς.
Με πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλου, προτάθηκε και ανατέθηκε το έργο της αναστήλωσης του σε επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Αθηνών (ΕΜΠ), υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Αντωνίας Μοροπούλου, αφού προηγουμένως εξασφαλίστηκε η συναίνεση και των άλλων δύο θρησκευτικών κοινοτήτων που διαχειρίζονται το ιερό μνημείο – του Τάγματος των Φραγκισκανών και του Πατριαρχείου των Αρμενίων.
Για αυτό και ο Έλληνας πρωθυπουργός σήμερα μίλησε και για «κορυφαία στιγμή συνεννόησης και συνύπαρξης τριών χριστιανικών κοινοτήτων, που δίνει, όμως, ένα ευρύτερο μήνυμα συνύπαρξης και συνεννόησης σε μια πολύπαθη περιοχή, όπως η περιοχή των Αγίων Τόπων».
Τα έργα ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο, 2016, και θεωρείται «σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα», όπως ειπώθηκε σήμερα στην τελετή παράδοσης, το ότι ολοκληρώθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μελέτη που αποδεικνύει τον σημαντικό ρόλο του Πολυτεχνείου στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, είπε ο κ. Τσίπρας.
Ανέφερε ακόμα ότι είχε ενημερωθεί από την αρχή για το έργο και το παρακολούθησε σχεδόν σε όλα τα στάδια υλοποίησής του, «τόσο με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας όσο, όμως, και με αυτή του μηχανικού», αφού από το ΕΜΠ αποφοίτησε.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας έκανε γνωστό ότι κατόπιν συνεννόησης με τον Πατριάρχη Θεόφιλο, με τον οποίο συναντήθηκε πριν μία εβδομάδα στην Αθήνα, η προσπάθεια αναστηλωτικών έργων θα έχει και συνέχεια, διότι έχει ήδη εκπονηθεί, είπε, η μελέτη της συνολικής συντήρησης του Ιερού Ναού της Αναστάσεως.
Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως «είναι γνωστό ότι οι Έλληνες φροντίσαμε από αιώνες τον Πανάγιο Τάφο, όπως δηλώνει και το επίγραμμα στο Καθολικό “Οι αναστήσαντές με, το Ορθόδοξο Γένος Ρωμαίων”. Τότε, ο Μυτιληναίος κάλφας Κομνηνός, τώρα η επιστημονική ομάδα του ΕΜΠ».
Σε συνέντευξή της τον περασμένο Οκτώβριο στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), η καθηγήτρια κυρία Μωροπούλου, είχε περιγράψει ως εξής τα έργα που είχαν ολοκληρώσει ως τότε:
«Στις 26/10 μετακυλήσαμε την πλάκα του Παναγίου Τάφου δεδομένου ότι ολοκληρώναμε τη φάση των ενεμάτων κι έπρεπε να προστατεύσουμε τον Ιερό Βράχο. Κάτω από την μαρμάρινη πλάκα του κάλφα Κομνηνού του φημισμένου αρχιτέκτονα που είχε κάνει την αποκατάσταση του τάφου το 1810 (μετά την πυρκαγιά του 1808) βρήκαμε μια πλάκα μάλλον σταυροφοριακή -αυτό τεκμαίρεται από τον χαρακτηριστικό σταυρό των Σταυροφοριών που φέρει επάνω της. Και από κάτω βρήκαμε την κοίτη του βράχου που θεωρείται ότι τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού. Διανοίξαμε ένα παράθυρο ώστε να είναι πάντα ορατός στον επισκέπτη ο ιερός βράχος».
Στην επόμενη, και τελική φάση του έργου έγινε η επανασύνδεση των μαρμάρινων και λίθινων φατνωμάτων, τα οποία είχαν απομακρυνθεί από τις ομάδες εργασίας έτσι ώστε να αποκατασταθεί στέρεα το Ιερό Κουβούκλιο, με τρόπο που θα διασφαλίζει την ακεραιότητα του μνημείου και τη βιωσιμότητα της λύσης που δόθηκε τελικώς.
Η κ. Μωροπούλου είχε πει στη φάση εκείνη των εργασιών, ότι η αιτία της παραμόρφωσης του Κουβουκλίου παραμένει: Δηλαδή, δεν είναι πλέον τα όμβρια ύδατα που επί χρόνια έπεφταν από τον τρούλο του Ναού της Αναστάσεως -σήμερα ο τρούλος έχει κλείσει- αλλά τα νερά που ανεβαίνουν από τα υπόγεια, από ένα συγκρότημα που συνδέει όλο τον ναό με υπόγεια κανάλια, ανασκαφές και πρέπει να γίνει επέμβαση στο άμεσο μέλλον».
Το κόστος του έργου προσέγγισε τα 3 εκατομμύρια ευρώ.