Κοινοτάρχης Αγ.Μαρίνας Σκυλλούρας: Αναμένουμε ακριβή πληροφόρηση, μετά την επίσκεψη Ακιντζί

Τις εργασίες που γίνονται στην εκκλησία, την ανέγερση του τζαμιού και την κατάσταση του χωριού επιθεώρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί στην Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας, την οποία επισκέφθηκε με δική του επιθυμία την περασμένη Πέμπτη και ενημέρωσε τους Τ/κ πρώην κατοίκους του χωριού για τα σχέδια που αφορούν την αποχώρηση του τουρκικού στρατού ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μετεγκατάσταση όσων κατοίκων θέλουν να επιστρέψουν.

Αυτή είναι η πληροφόρηση που έχει ο Κοινοτάρχης της Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας, Παρτελλής Χατζηφεσσάς από Τ/κ φίλους, όπως ανέφερε, που ήταν παρόντες στην επίσκεψη του κ. Ακιντζί και όχι από επίσημες ή άλλες πηγές. Συνοδευόταν, πρόσθεσε, από υψηλόβαθμο Τούρκο διοικητή του κατοχικού στρατού. Σημείωσε ότι ο ίδιος ή κάποιος άλλος από το κοινοτικό συμβούλιο δεν κλήθηκε να παρευρεθεί σε αυτή την επίσκεψη του Μουσταφά Ακιντζί.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χατζηφεσσάς υπενθύμισε, ερωτηθείς σχετικά, ότι εντός του 2016 είχαν συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη και έχουν διατυπώσει και γραπτώς το αίτημά τους να επιστρέψουν στο χωριό τους που είναι σήμερα εντός στρατιωτικής περιοχής του κατοχικού στρατού και ερειπωμένο.

Ο Κοινοτάρχης Αγίας Μαρίνας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η ομώνυμη εκκλησία του χωριού θα παραδοθεί από την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά τον ερχόμενο Μάιο και ο ίδιος είχε μεταβεί στην κατεχόμενη κοινότητα την περασμένη Παρασκευή μαζί με αρχιτέκτονες και μηχανικούς για να κάνουν κάποιες μετρήσεις, καθώς έχουν υποβάλει αίτημα και για την ανέγερση βοηθητικής αίθουσας δίπλα από το ναό.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έτυχε από τους Τ/κ φίλους, είπε ο κ. Χατζηφεσσάς, ο κ. Ακιντζί ανέφερε κατά την επίσκεψή του στην Αγία Μαρίνια ότι θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα 304 μηνών για να γίνουν κάποιες απαραίτητες εργασίες υποδομής, όπως ασφαλτόστρωση δρόμων, σύνδεση με ρεύμα και νερό, ώστε να δοθούν άδειες σε όσους θέλουν να κατοικήσουν στο χωριό.

Ο κ. Χατζηφεσσάς πρόσθεσε ότι ο Τ/κ ηγέτης είχε δηλώσει στο παρελθόν πως στηρίζει την επανεγκατάσταση των Μαρωνιτών στο συγκεκριμένο χωριό. “Φαίνεται ότι ωρίμασε η ιδέα και η επιθυμία που είχαμε και φτάσαμε μέχρι εδώ σήμερα”.

Το 1974 μαζί με τους Τ/κ, που έμεναν εκεί, ο πληθυσμός της κοινότητας Αγίας Μαρίνας αριθμούσε γύρω στους 500, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Κοινοτάρχης. Ακόμα, συνέχισε, δεν έχει διευκρινιστεί ποιος θα αναλάβει το κόστος της ανοικοδόμησης των σπιτιών όλων όσοι θελήσουν να επιστρέψουν στο χωριό και για να πάρουν μια τέτοια απόφαση θα αναμένουν ενημέρωση από την τ/κ ηγεσία για τα ακριβή σχέδια που υπάρχουν, ενώ προτίθενται να συζητήσουν το όλο θέμα και με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Τ/κ ηγέτης είχε επισκεφθεί τα μαρωνίτικα χωριά Καρπάσια, Αγία Μαρίνα και Ασώματος, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα. Στα Καρπάσια είχε συνομιλία με την Κοινοτάρχη, Γιαννούλα Ορφανού και άλλους κατοίκους ενώ στον Ασώματο ενημερώθηκε για τις εργασίες αναστήλωσης του ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που ολοκληρώθηκαν και η εκκλησία λειτουργεί κάθε Κυριακή.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ταυτοποιήθηκαν άλλοι εννέα αγνοούμενοι-Κατ’ ιδίαν επαφές Αριστοτέλους με τις οικογένειες των θυμάτων
Παρακολουθεί «με ιδιαίτερη προσοχή» τις διαδικασίες για σφετερισμό ε/κ περιουσιών ο Παγκύπριος Δικηγορικός
Εν πλω οι κινητές μονάδες αφαλάτωσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-«Στόχος να μην υπάρξουν αποκοπές νερού»
Ασκήσεις επί χάρτου για τις επικίνδυνες πολυκατοικίες στο Στρόβολο-Σε εφαρμογή η Γ΄ φάση του «κτίΖΩ»
Τα προγράμματα ανίχνευσης καρκίνου στην Κύπρο παρουσίασε ο Δαμιανός σε σύνοδο ΠΟΥ
Ξεκίνησε η συζήτηση στην Επ. Εργασίας για τα tips-Έντονες διαφωνίες από επιχειρηματίες
Εξελίξεις 46 χρόνια μετά την αποστολή λάθος οστών αγνοουμένων στην Ελλάδα-Δίνουν δείγματα δύο από τις οκτώ οικογένειες
Ενδεχόμενη ανθρώπινη δραστηριότητα στην Αμαθούντα από την 1η χιλιετία π.Χ. δείχνουν ανασκαφές
Ολιστική προσέγγιση για ψυχοκοινωνική στήριξη νέων θα προωθήσει η Κύπρος