Κοινή εκτίμηση για επανέναρξη του διαλόγου μετά το τουρκικό δημοψήφισμα
18:24 - 22 Μαρτίου 2017
Κοινή είναι η εκτίμηση ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να επαναρχίσουν σύντομα οι συνομιλίες, ωστόσο με εκκρεμότητα το δημοψήφισμα στην Τουρκία, ενδεχομένως να μην είναι η ώρα για λήψη των απαραίτητων αποφάσεων από εκείνους από του οποίους εξαρτάται η πρόοδος, ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας έπειτα από τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.Με τον #UNGS @antonioguterres για το #Κυπριακό. Στόχος μας δεν είναι η επίρριψη ευθυνών αλλά η λύση στα σημαντικά θέματα που εκκρεμούν. pic.twitter.com/o0GwD3uaNs
— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) 22 Μαρτίου 2017
With #UNGS @antonioguterres. Expressed my determination to resume #CyprusProblem talks. pic.twitter.com/HkhUdWeap7
— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) 22 Μαρτίου 2017
«Μπήκαμε στην ουσία ουσιαστικών θεμάτων που εκκρεμούν και θα πρέπει να ευρεθεί λύση, προκειμένου να απαντηθούν ερωτήματα ή αξιώσεις που τίθενται», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πέραν των θεμάτων του διακοινοτικού διαλόγου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να επαναλάβει την έκκληση όπως τα Ηνωμένα Έθνη επισπεύσουν την απελευθέρωση των όποιων στοιχείων υπάρχουν για το θέμα των αγνοουμένων.
«Τον Μάιο πρόκειται να επισκεφθεί την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη η Επιτροπή Αγνοουμένων, προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος σ’ αυτό τον τομέα», δήλωσε.
Σε ερώτηση για το τι σκέφτεται να κάνει ο Γενικός Γραμματέας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε πως είναι κοινή εκτίμηση ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει σύντομα ο διάλογος.
«Αλλά εξίσου υπάρχει και η εκτίμηση ότι εκκρεμούντος του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, ενδεχομένως να μην είναι η ώρα για λήψη των απαραιτήτων αποφάσεων από εκείνους από τους οποίους εξαρτάται η πρόοδος σε σημαντικά θέματα», υπέδειξε.
Στο ερώτημα αν συνεχίζει να έχει εμπιστοσύνη στην Άγκυρα και στον Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως έχει εμπιστοσύνη στις θέσεις που μεταφέρει και οι οποίες δεν είναι άλλες από τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Στο ερώτημα πώς αισθάνεται ο κ. Γκουτιέρες-που ως πρώην ηγέτης της Πορτογαλίας γνωρίζει σε βάθος το ευρωπαϊκό κεκτημένο-για τις απαιτήσεις της Τουρκίας στο ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών, ο Νίκος Αναστασιάδη απάντησε:
«Να μην αναμένετε να τοποθετείται ένας Γενικός Γραμματέας κατά τρόπον. Αλλά ήταν βεβαίως σαφής ότι θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος έτσι ώστε να διασφαλίζονται και οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Ευρωπαίων».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν πιστεύει ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ του κ. Γκουτιέρες και του ειδικού του συμβούλου Έσπεν Μπαρθ Έιντε, και διευκρίνισε πως δεν είναι θέμα ούτε του όποιου διαμεσολαβητή, ούτε ακόμη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αν υπάρχει κίνδυνος για τον Ελληνισμό της Κύπρου από την εφαρμογή μιας αξίωσης που μπορεί να αλλοιώσει τη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού ή να θέσει σε κίνδυνο τον Ελληνισμό, δεν θα υπαγορεύσει κανένας τρίτος είτε την αποδοχή είτε τον συμβιβασμό επ’ αυτού. Επομένως δεν είναι ανάγκη να ρωτούμε τι λένε ή τρίτοι. Στο τέλος είναι ο Κυπριακός Ελληνισμός που θα αποφασίσει μέσα από δημοψήφισμα», υπογράμμισε.
Η «ελπίδα» του Τσαβούσογλου
Στο μεταξύ, «την ελπίδα η ε/κ πλευρά να κάνει αυτό που της αναλογεί για να μην χαθεί η ευκαιρία στο Κυπριακό αυτή τη φορά», εξέφρασε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ομιλία του στις ΗΠΑ.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι έχουν χαθεί πολλές ευκαιρίες στο Κυπριακό και υποστήριξε πως η ε/κ πλευρά ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες άρχισαν τον Φεβρουάριο του 2014, χωρίς να λάβει υπόψη τί θέλει η Τουρκία.
Ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά ακόμη έχει το όραμα της ένωσης και δεν αποδέχεται ότι οι Τ/κ είναι πραγματικοί ιδιοκτήτες του νησιού. Εξέφρασε «την ελπίδα η ε/κ πλευρά να κάνει αυτό που της αναλογεί για να μην χαθεί η ευκαιρία αυτή τη φορά».
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου δεν φτάνει από μόνη της η λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι συνεχίζει να είναι πολύ σοβαρό το κενό ασφάλειας που δημιουργεί το συριακό.
Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για τη συνάντηση
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Φερχάν Χακ είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας συζήτησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας την κατάσταση που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις και ιδίως τις τελευταίες εξελίξεις που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο και ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι σοβαρές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο εγγύς μέλλον.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι από τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις ξεκινήσουν και οι δύο πλευρές θα επιταχύνουν τις διαβουλεύσεις τους, οικοδομώντας πάνω στην πρόοδο που πέτυχαν στους τελευταίους 22 μήνες, ώστε να προωθήσουν τη διαδικασία κατά τρόπο αποφασιστικό προς την ολοκλήρωση μιας συνολικής διευθέτησης.
Τόνισε παράλληλα ότι "ο ΓΓ επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα και δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να συνεχίσουν να υποστηρίζουν και να διευκολύνουν την κυπριακής ιδιοκτησίας καθοδηγούμενη από τους ηγέτες διαδικασία" Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του ΓΓ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είπε πως θα ενημερώσει για κάθε περαιτέρω συνάντηση σχετικά με την Κύπρο, όποτε αυτή επιβεβαιωθεί.