Πέθανε πρώην ηγέτης του ΙΡΑ Μάρτιν ΜακΓκίνες

Πέθανε σε ηλικία 66 ετών ο πρώην ηγέτης του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ) και μετέπειτα υποστηρικτής της ειρηνευτικής διαδικασίας και αναπληρωτής Πρωθυπουργός της αποκεντρωμένης κυβέρνησης συνασπισμού της Βόρειας Ιρλανδίας Μάρτιν ΜακΓκίνες.
 
Ο θάνατος του πολιτικού του κόμματος Σιν Φέιν ήρθε λίγους μήνες μετά από την αποκάλυψη ότι έπασχε κάποιας μορφής σπάνια ασθένεια, καρδιολογική φύσης όπως πιστεύεται.
 
Ο Μάρτιν ΜακΓκίνες παραιτήθηκε τον Ιανουάριο από το πόστο του στην κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας διαμαρτυρόμενος για την κακοδιαχείριση ενός προγράμματος ενέργειας από την Πρωθυπουργό Αρλίν Φόστερ του ενωτικού κόμματος DUP. Η κίνησή του προκάλεσε πρόωρες εκλογές που έφεραν το Σιν Φέιν μόλις μία έδρα πίσω από το DUP.
 
Ο πρώην κρεοπώλης αναδείχθηκε σε ηγετική φυσιογνωμία του ΙΡΑ σε μικρή ηλικία, όντας δεύτερος στην ιεραρχία της τρομοκρατικής οργάνωσης στην πόλη του Ντέρι σε ηλικία 21 ετών.
 
Καταδικάστηκε και φυλακίστηκε δύο φορές για τη δράση του στον ΙΡΑ. Ο ίδιος διατεινόταν ότι εγκατέλειψε τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό το 1974, περνώντας στην πολιτική, ωστόσο σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες ανέλαβε ηγετικό ρόλο στη μεταμόρφωση του ΙΡΑ σε δύναμη αντάρτικου πόλεων με μικρούς πυρήνες το 1978.
 
Ενεπλάκη ενεργά στην ειρηνευτική διαδικασία που κατέληξε στη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 για διαμοίραση της εξουσίας μεταξύ των βορειοϊλανδικών κομμάτων. Είχε κρίσιμο ρόλο στον αφοπλισμό του ΙΡΑ και το 2007 ανέλαβε το ρόλο του αναπληρωτή Πρωθυπουργού στο πλευρό του μισητού εχθρού του αιδεσιμώτατου Ίαν Πέισλι.
 
Από τις σημαντικές στιγμές στη σύγχρονη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν η χειραψία του με τη βασίλισσα Ελισάβετ κατά την επίσκεψή της στη Βόρεια Ιρλανδία το καλοκαίρι του 2012.
 
Σε δήλωσή του προ ετών ο Μάρτιν ΜακΓκίνες είχε πει: «Ο πόλεμος μου έχει τελειώσει. Η δουλειά μου ως πολιτικός ηγέτης είναι να αποτρέπω αυτόν τον πόλεμο και αυτό το κάνω με πάθος».

Δειτε Επισης

Οριακή νίκη των Σοσιαλιστών του Σολτς και μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς δείχνουν τα exit poll
Η αντιπαράθεση με το Ισραήλ είναι πλέον μία μάχη χωρίς τέλος, διαμηνύει η Χεζμπολάχ-Νέα έκκληση των ΗΠΑ για διπλωματική επίλυση της κρίσης
Ο Τραμπ «έκοψε» αναμνηστικά ασημένια 100δόλαρα για την ενίσχυση της καμπάνιας του
Τουλάχιστον επτά νεκροί από νέο ισραηλινό πλήγμα εναντίον σχολείου στη Γάζα
Φρίκη στη Μαλαισία-Πάνω από 350 συλλήψεις για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών
Οι δρακόντειοι νόμοι των Ταλιμπάν «αγγίζουν» πλέον και τους άνδρες-«Αφήστε γένια, μην φοράτε τζιν, μην κοιτάτε άλλες γυναίκες»
Νέες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο-Τρεις νεκροί, ανάμεσά τους μέλη της Χεζμπολάχ
Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Νετανιάχου-«Χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ με τρόπους που δεν μπορούσε να φανταστεί»
Απορρίπτει κατηγορηματικά εμπλοκή στους παγιδευμένους βομβητές στον Λίβανο ο πρόεδρος του Ισραήλ
Ο υποψήφιος της αριστεράς οδεύει σε προεδρική νίκη στη Σρι Λάνκα