Πέθανε πρώην ηγέτης του ΙΡΑ Μάρτιν ΜακΓκίνες

Πέθανε σε ηλικία 66 ετών ο πρώην ηγέτης του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ) και μετέπειτα υποστηρικτής της ειρηνευτικής διαδικασίας και αναπληρωτής Πρωθυπουργός της αποκεντρωμένης κυβέρνησης συνασπισμού της Βόρειας Ιρλανδίας Μάρτιν ΜακΓκίνες.
 
Ο θάνατος του πολιτικού του κόμματος Σιν Φέιν ήρθε λίγους μήνες μετά από την αποκάλυψη ότι έπασχε κάποιας μορφής σπάνια ασθένεια, καρδιολογική φύσης όπως πιστεύεται.
 
Ο Μάρτιν ΜακΓκίνες παραιτήθηκε τον Ιανουάριο από το πόστο του στην κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας διαμαρτυρόμενος για την κακοδιαχείριση ενός προγράμματος ενέργειας από την Πρωθυπουργό Αρλίν Φόστερ του ενωτικού κόμματος DUP. Η κίνησή του προκάλεσε πρόωρες εκλογές που έφεραν το Σιν Φέιν μόλις μία έδρα πίσω από το DUP.
 
Ο πρώην κρεοπώλης αναδείχθηκε σε ηγετική φυσιογνωμία του ΙΡΑ σε μικρή ηλικία, όντας δεύτερος στην ιεραρχία της τρομοκρατικής οργάνωσης στην πόλη του Ντέρι σε ηλικία 21 ετών.
 
Καταδικάστηκε και φυλακίστηκε δύο φορές για τη δράση του στον ΙΡΑ. Ο ίδιος διατεινόταν ότι εγκατέλειψε τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό το 1974, περνώντας στην πολιτική, ωστόσο σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες ανέλαβε ηγετικό ρόλο στη μεταμόρφωση του ΙΡΑ σε δύναμη αντάρτικου πόλεων με μικρούς πυρήνες το 1978.
 
Ενεπλάκη ενεργά στην ειρηνευτική διαδικασία που κατέληξε στη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 για διαμοίραση της εξουσίας μεταξύ των βορειοϊλανδικών κομμάτων. Είχε κρίσιμο ρόλο στον αφοπλισμό του ΙΡΑ και το 2007 ανέλαβε το ρόλο του αναπληρωτή Πρωθυπουργού στο πλευρό του μισητού εχθρού του αιδεσιμώτατου Ίαν Πέισλι.
 
Από τις σημαντικές στιγμές στη σύγχρονη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν η χειραψία του με τη βασίλισσα Ελισάβετ κατά την επίσκεψή της στη Βόρεια Ιρλανδία το καλοκαίρι του 2012.
 
Σε δήλωσή του προ ετών ο Μάρτιν ΜακΓκίνες είχε πει: «Ο πόλεμος μου έχει τελειώσει. Η δουλειά μου ως πολιτικός ηγέτης είναι να αποτρέπω αυτόν τον πόλεμο και αυτό το κάνω με πάθος».

Δειτε Επισης

Επιστολή στον Τραμπ από μέλη του Κογκρέσου-Ο Ερντογάν εδώ και χρόνια απειλεί να εισβάλει σε Ελλάδα και Ισραήλ
Παραβίαση κατάπαυσης πυρός από τη Ρωσία καταγγέλλει η Ουκρανία
Πώς επιλέγει ένας Πάπας το όνομά του-Ποια είναι τα «ανεπιθύμητα»
Τα συγχαρητήρια του Ντόναλντ Τραμπ στον νέο Πάπα-«Μεγάλη τιμή που είναι Αμερικανός»
Ποιος είναι ο Λέων ΙΔ΄, o πρώτος Πάπας από τις ΗΠΑ-Θεωρείται συνεχιστής του Φραγκίσκου
Νέος Πάπας ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρέβοστ-Πήρε το όνομα Λέων 14ος
Νέοι βομβαρδισμοί από την Ινδία στο Κασμίρ-Εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Τζαμού
Λευκός καπνός στην Καπέλα Σιξτίνα-Εξελέγη νέος Πάπας στην τέταρτη ψηφοφορία
Ο Τραμπ ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία ΗΠΑ με Βρετανία-Ποια προϊόντα εξαιρούνται από τους δασμούς
Σε εξέλιξη η νέα ψηφοφορία για την εκλογή του Πάπα-Live εικόνα από το Βατικανό