Ο Πανάγιος Τάφος υποδέχεται ξανά τους πιστούς - Ο Τσίπρας αύριο στα Ιεροσόλυμα
11:12 - 21 Μαρτίου 2017
Πλήρως αποκατεστημένο και έτοιμο να δεχτεί ξανά τους αμέτρητους προσκυνητές που συρρέουν καθημερινά στα Ιεροσόλυμα είναι πλέον το Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου. Η τελετή της επίσημης παράδοσής του στο κοινό έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 22 Μαρτίου και θα γίνει παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Έλληνα πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει ήδη επισκεφτεί τον Πανάγιο Τάφο προ μηνών, δηλώνοντας μάλιστα ότι «το έργο με ενδιαφέρει διότι είμαι και πολιτικός μηχανικός», αναμένεται να απευθύνει σύντομο μήνυμα ενότητας προς όλους τους Έλληνες, συντονιζόμενος με την χριστιανική ευλάβεια και ενώ η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκεται σε οριακή φάση.
Η αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου, καίτοι έργο παγκόσμιας σημασίας, εκτελέστηκε από διεπιστημονική ομάδα του αθήνησιν Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας Αντωνίας Μοροπούλου. Οι Έλληνες επιστήμονες εργάστηκαν επί εννέα μήνες προκειμένου να αποκαταστήσουν το μοναδικό -και πολύπαθο- μνημείο της χριστιανοσύνης. Η εργασία της αναστήλωσης υπήρξε περίπλοκη και δυσχερής, όχι μόνο από τεχνική αλλά και πολιτική άποψη, καθώς γύρω από τον Πανάγιο Τάφο μαίνονται προαιώνιοι ανταγωνισμοί μεταξύ των θρησκευτικών ταγμάτων που ερίζουν για τα κυριαρχικά δικαιώματα επί του μνημείου.
Υπενθυμίζεται ότι η αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου, αφού καθυστερούσε επί σχεδόν 200 χρόνια λόγω της ασυμφωνίας μεταξύ των ταγμάτων, άρχισε τον Ιούνιο του 2016 μετά από σχετική πρόταση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου προς το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Βεβαίως είχε προηγηθεί η συγκατάθεση των άλλων δύο θρησκευτικών κοινοτήτων που νέμονται τον Πανάγιο Τάφο, δηλαδή των Φραγκισκανών και των Αρμενίων. Επίσης, οι ισραηλινοί φορείς είχαν καταστήσει σαφές ότι απαιτείται επειγόντως συντήρηση στο Ιερό Κουβούκλιο για λόγους ασφαλείας.
Στη διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ, με επικεφαλής την Αντωνία Μοροπούλου, καθηγήτρια της Σχολής Χημικών συμμετείχαν οι καθηγητές Αρχιτεκτονικής Μανόλης Κορρές, Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Ανδρέας Γεωργόπουλος και ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Κωνσταντίνος Σπυράκος. Η ομάδα είχε παρουσιάσει τη μελέτη της τον Ιανουάριο 2016 στην Ιερουσαλήμ ενώπιον του πρωθυπουργού, ακολούθως τον Φεβρουάριο στους ηγέτες των τριών θρησκευτικών κοινοτήτων και τον Μάρτιο στο ευρύτερο κοινό, στην Αθήνα.
Η αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου περιέλαβε δύο νέα στοιχεία: Την διάνοιξη παραθύρου ώστε οι προσκυνητές να έχουν οπτική επαφή με το φυσικό βραχώδες υπόστρωμα επί του οποίου οικοδομήθηκε ο ναός και η τοποθέτηση χριστιανικού σταυρού στην κορυφή του Κουβουκλίου. Η επιχείρηση αναστήλωσης σχεδιάστηκε εκ βάθρων, καθώς μία από τις πιο σημαντικές εργασίες ήταν η διευθέτηση των υπόγειων υδάτων που ρέουν κάτω από τα παμπάλαια οικοδομήματα και συνιστούν απειλή για την ευστάθειά τους. Επίσης, έχουν γίνει εκτεταμένες παρεμβάσεις για την στερέωση του Ιερού Κουβουκλίου, με βίδες τιτανίου οι οποίες έχουν τοποθετηθεί στις μαρμάρινες πλάκες, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης που καλύπτει τον τάφο του Ιησού.
Σαν «τάφο ζωντανό» είχε χαρακτηρίσει το μνημείο παλαιότερα η κα Αντωνία Μοροπούλου, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι «βιώνουμε μοναδική εμπειρία φέροντας ταυτόχρονα μεγάλο βάρος ευθύνης. Δίπλα στον Πανάγιο Τάφο, στο πλαίσιο του έργου, έχει στηθεί ένα διεπιστημονικό εργαστήριο. Επιθυμούμε η τεκμηρίωση που θα ανακοινώσουμε να γίνει κτήμα όλου του κόσμου. Αυτό που μας συγκλονίζει όλους είναι ότι ο Τάφος του Ιησού είναι ένας τάφος ζωντανός. Εκπέμπει το μήνυμα της Ανάστασης και της ελπίδας κι είναι εκείνο που μας επηρέασε και μπορέσαμε να δουλέψουμε».
Πηγή: protothema.gr