Θέλει… διόρθωση, αλλά όχι αυτή που προτείνει ο ΔΗΣΥ το ΑΚΕΛ

Στον απόηχο του δείπνου που είχε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, συζητείται αύριο στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για μεταφορά της αρμοδιότητας λήψης αποφάσεων για τους σχολικούς εορτασμούς, από τη Βουλή στον Υπουργό Παιδείας.
 
Η σχετική πρόταση κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ έπειτα από την επίμαχη απόφαση της Βουλής για εορτασμό του Ενωτικού Δημοψηφίσματος στα σχολεία, την οποία η τουρκική πλευρά μετέτρεψε σε παντιέρα και την χρησιμοποίησε σαν το τέλειο άλλοθι που αναζητούσε, προκειμένου να εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
 
Μια πιθανή έγκριση της πρότασης του ΔΗΣΥ, εκτιμάται πως ενδεχομένως ανοίξει το δρόμο για επιστροφή του Μουσταφά Ακιντζί στις συνομιλίες, παρόλο που στην Πινδάρου ξεκαθαρίζουν πως η κίνησή τους αυτή δεν γίνεται για να ικανοποιήσουν απλώς της αξίωση του Τ/κ ηγέτη για «διόρθωση» της απόφασης της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα και ούτε αποτελεί κίνηση υπαναχώρησης μπροστά στους τουρκικούς εκβιασμούς.
 
Μεγάλο ερωτηματικό πάντως αποτελεί η στάση που θα τηρήσει το ΑΚΕΛ έναντι της πρότασης του ΔΗΣΥ, καθότι μόνο με πιθανή αποδοχή και ψήφισή της από το μείζον κόμμα της αντιπολίτευσης, θα έχει τύχη.
 
Δεδηλωμένη και εντόνως εκφρασθείσα είναι ως γνωστό η θέση του ΑΚΕΛ περί της αναγκαιότητας επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό το ταχύτερο δυνατό, με το κόμμα της Αριστεράς να κατηγορεί μάλιστα πλειστάκις τον τελευταίο διάστημα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πως δεν προέβη στις ενέργειες που θα έπρεπε, κατά το ΑΚΕΛ, να είχε προβεί προκειμένου οι συνομιλίες να επαναρχίσουν.
 
Ωστόσο, το ΑΚΕΛ δεν καλοβλέπει την πρόταση του ΔΗΣΥ, έτσι όπως προκύπτει και από τα όσα ανέφερε την περασμένη βδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Άντρος Κυπριανού, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το Κυπριακό.  
  
«Σε ό,τι αφορά την πρόταση που έχει υποβάλει ο ΔΗΣΥ», διαμήνυσε ο Άντρος Κυπριανού, «η θέση μας είναι ξεκάθαρη και λέμε το εξής. Προσπαθούμε να μεταφέρουμε εξουσίες από ένα εκλεγμένο συλλογικό Σώμα όπως είναι η Βουλή, σε ένα διορισμένο άτομο, το οποίο είναι ο Υπουργός Παιδείας.
 
Αυτό το διορισμένο άτομο, με εξαίρεση την Κυβέρνηση Χριστόφια, σε όλες τις υπόλοιπες Κυβερνήσεις πρέπει να τυγχάνει της έγκρισης και της Εκκλησίας.
 
Αντιλαμβάνεστε ότι εμάς αυτό το πράγμα δεν μας βρίσκει σύμφωνους με δεδομένες και τις θέσεις της Εκκλησίας, αλλά και με δεδομένο-να σας παραπέμψω σε ένα θέμα το οποίο προέκυψε τέλος της περασμένης χρονιάς, αρχές της νέας χρονιάς- έχει εκδώσει ημερολόγιο το Υπουργείο Παιδείας για την έναρξη του 2017, αφιερωμένο στον Γεώργιο Γρίβα Διγενή.
 
Έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι κόκκινο πανί για την τ/κ κοινότητα. Δεν έχουμε λοιπόν εμπιστοσύνη στον Υπουργό Παιδείας ότι θα χειριστεί αυτά τα ζητήματα με τον σωστό τρόπο.
 
Απ’ εκεί και πέρα, εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με κάθε τρόπο για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Εάν λοιπόν υπάρξουν δεδομένα τέτοια, τα οποία θα απαιτήσουν αυτή μας τη θέση να τη συζητήσουμε, εμείς θα τη συζητήσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοια δεδομένα, τα οποία να επιβάλλουν να συζητήσουμε αυτή μας της θέση».  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΚΕΛ:Ο Ακιντζί αποχώρησε, ο Αναστασιάδης να επιστρέψει

Δειτε Επισης

Πρόεδρος Βουλής: Σταθερός σύμμαχος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ρομπέρτα Μέτσολα
ΠτΔ: Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε προσηλωμένοι για επανένωση της Κύπρου
Μέτσολα: Στο επίκεντρο της Ευρώπης η Κύπρος
Νέες βολές ΑΚΕΛ κατά Προέδρου-«Οι πολίτες διερωτώνται πότε η κυβέρνηση θα αναλάβει έστω και μια φορά τις ευθύνες της;»
Ψάχνουν τους δράστες για τους βανδαλισμούς στα γραφεία του ΔΗΣΥ-«Τέτοιες ενέργειες στρέφονται κατά της Δημοκρατίας»
Καταδικάζει ο ΔΗΣΥ του βανδαλισμούς στα γραφεία του-«Η Δημοκρατία ούτε φοβάται, ούτε εκβιάζεται»
Υποδέχθηκε τη Μέτσολα ο Προεδρος-«Στοχος η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν το 2026»
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα-Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Το μητρώο της ΕΔΕΚ, ο στόχος της ενότητας και ο γρίφος της επιστροφής
Κυνηγά την αδυναμία των αρμοδίων ο Πρόεδρος-Η παρέμβαση, ο σάλος και πολιτική συντήρηση του φιάσκου