Τέλος Απριλίου η παράδοση της 1ης φάσης συντήρησης στο Μοναστήρι Αγ.Παντελεήμονα

Τέλος Απριλίου αναμένεται παράδοση της πρώτης φάσης συντήρησης και αποκατάστασης στο Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, στην κατεχόμενη Μύρτου, ανακοίνωσε ο Ελληνοκύπριος επικεφαλής της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τάκης Χατζηδημητρίου μετά τη σχετική ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι παρά τις αρνητικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, η Τεχνική Επιτροπή συνεχίζει “ακάθεκτη”.
 
Είναι μια δημιουργική περίοδος για την τεχνική επιτροπή, συνέχισε προσθέτοντας ότι και οι δύο ηγέτες δηλώνουν τη στήριξή τους στο έργο της. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά είπε ότι η Επιτροπή θα αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία θα ζητείται η στήριξη της Τεχνικής Επιτροπής με υποδομές και προσωπικό.
 
Σε δήλωση που ακολούθησε τη συνεδρία, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε πως ενημέρωσε την Επιτροπή για την ίδια την τεχνική επιτροπή και πώς αυτή εργάζεται με όρους εντολής του Προέδρου της Δημοκρατίας σε εθελοντική βάση και για το έργο της. Ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι από τα έργα συντήρησης – αναστήλωσης που ξεχωρίζουν είναι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ στο Λευκόνικο, σημειώνοντας ότι οι εργασίες συντήρησης φέρνουν στην επιφάνεια νέα ιστορικά στοιχεία στο μνημείο.
 
Ανέφερε επίσης πως το μεγαλύτερο έργο που συνδέεται πολύ με την ιστορία της Ορθοδοξίας στην Κύπρο είναι Άγιος Παντελεήμονας. Ο Άγιος Παντελεήμονας και ο Απόστολος Ανδρέας διαγράφουν τον άξονα στον οποίο στηρίζεται η εργασία της Τεχνικής Επιτροπής, από όπου διακλαδώνεται σε άλλους χώρους που συνδέουν και δίνουν πολιτιστική ενότητα σε ολόκληρη την Κύπρο, είπε.
 
Ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε περαιτέρω ότι ο Άγιος Παντελεήμονας βρίσκεται σε ένα τελικό στάδιο συντήρησης της πρώτης φάσης. Είπε ότι και στον Άγιο Παντελεήμονα βρέθηκαν καινούργια στοιχεία για την ιστορία του κτίσματος και πως έχει στηριχθεί το μοναστήρι και όλο το μοναστηριακό σύμπλεγμα.
 
Φωτογραφία: Αντρέας Αθανασίου
 
 
 

Δειτε Επισης

Αυξάνεται σε 140.000 ευρώ η ετήσια χορηγία προς φιλοζωικές οργανώσεις
Ψάχνουν να ενημερωθούν για καταφύγια οι Κύπριοι-Συζητήσεις με Μητροπόλεις για παροχή υπογείων σε ναούς
Συνεχίζονται οι πτήσεις Λάρνακα-Τελ Αβίβ και οι αφίξεις σκαφών από Λίβανο
Οι στόχοι των Fake News σε εμπόλεμη περίοδο και οι εκτιμήσεις για μεγιστοποίηση του υβριδικού πολέμου
Η οικονομία και το κόστος ζωής οι κύριοι λόγοι που ψήφισαν οι Κύπριοι στις φετινές ευρωεκλογές
Δέσμευση Βουλής για εκσυγχρονισμό νομοθεσίας για ευημερία των ζώων
Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Κύπρου για εγγραφή κουμανδαρίας σε Διεθνή Κατάλογο UNESCO
Tο Βέλγιο στέλνει στρατιώτες στην Κύπρο για τον επαναπατρισμό υπηκόων του από το Λίβανο
Βίντεο από την άφιξη του C-130 με τους 38 Κύπριους-Συνεχίζει την παροχή προξενικής αρωγής το ΥΠΕΞ
Πράσινο βουλής για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας στον διορισμό επί δοκιμασία/αφυπηρέτηση διοικητικών του ΠΚ