Η Βρετανία στο δρόμο που χάραξε ο Τραμπ
18:44 - 21 Μαρτίου 2017
Απαγόρευση μεταφοράς ηλεκτρονικών συσκευών ορισμένου μεγέθους στην καμπίνα αεροσκαφών που προέρχονται από συγκεκριμένες χώρες της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής ανακοίνωσε και η Βρετανία μετά από τις ΗΠΑ.
Η βρετανική απαγόρευση διαφοροποιείται από την αμερικανική ως προς τις χώρες από τις οποίες οι απευθείας πτήσεις θα υπόκεινται στα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας. Στη βρετανική περίπτωση οι χώρες αυτές είναι η Τουρκία, ο Λίβανος, η Τυνησία, η Ιορδανία, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία.
Οι επιβάτες απευθείας πτήσεων από τις χώρες αυτές με προορισμό τη Βρετανία, είτε πρόκειται για πτήσεις ξένων είτε βρετανικών αερογραμμών, δεν θα επιτρέπεται να έχουν στις χειραποσκευές τους φορητούς υπολογιστές, tablets και άλλες φορητές συσκευές που υπερβαίνουν ένα ορισμένο μέγεθος (16 x 9,3 x 1,5 εκ.). Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα κινητά τηλέφωνα συνηθισμένου μεγέθους.
Η βρετανική απόφαση θεωρείται ότι λήφθηκε σε συντονισμό με τις αμερικανικές αρχές που ανακοίνωσαν την επιβολή απαγορεύσεων σε πτήσεις εννέα εταιρειών από το Κάιρο, το Άμπου Ντάμπι, το Ντουμπάι, το Κουβέιτ, την Ιορδανία, το Μαρόκο, τη Σαουδική Αραβία, την Ντόχα και την Κωνσταντινούπολη.
Η βρετανική κυβέρνηση απέφυγε σε πρώτο βαθμό να διευκρινίσει κατά πόσο η απαγόρευση αποτελεί αντίδραση σε συγκεκριμένη απειλή, αλλά πηγές ασφαλείας έλεγαν ότι πρόκειται για ένα πρόσθετο μέτρο έναντι της διαρκούς γενικής τρομοκρατικής απειλής κατά πολιτικών αεροσκαφών.
Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι κατανοείται πως ορισμένοι επιβάτες θα υφίστανται πρόσθετη ταλαιπωρία, αλλά τόνισε ότι «κορυφαία προτεραιότητα θα είναι πάντα η διατήρηση της ασφάλειας των Βρετανών υπηκόων». Τα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι αφορμή για τη λήψη του μέτρου έχει σταθεί η απόπειρα κατάρριψης αεροσκάφους στη Σομαλία πέρυσι με τη χρήση φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή. Οι απαγορευμένες συσκευές θα μπορούν να μεταφέρονται στις αποσκευές φορτίου των επιβατών.