«Φωνάζουν» οι Συντεχνίες της ΑΗΚ

Προειδοποίηση ότι δεν θα μείνουν απαθείς σε ενέργειες που επηρεάζουν το ηλεκτρικό δίκτυο και την ασφάλεια του κοινού και των συναδέλφων τους, καθώς και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της ΑΗΚ, διατυπώνουν με έντονο τρόπο οι τέσσερις συντεχνίες της ΑΗΚ (ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΑΗΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ) σε επιστολή τους, ημερομηνίας 16 Μαρτίου 2017, προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
 
Στην επιστολή τους οι Συντεχνίες εκφράζουν σφοδρά παράπονα για τη μη συμμετοχή της ΑΗΚ στη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή του θέματος που αφορά τις αρμοδιότητες του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου ΔΣΜΚ σε σχέση με το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού.
 
Αναφέρουν επίσης ότι με αφορμή συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή, «η ΡΑΕΚ εκμεταλλευόμενη και δημοσίευμα που αναφέρετο σε “τάσεις φυγής του προσωπικού από τον ΔΣΜ” με πρόσφατη απόφαση της προχώρησε στη σύσταση Ερευνητικής Επιτροπής, στην ουσία για μας Ανακριτικής Επιτροπής, ενώπιον της οποίας κλήτευσε ως ενδιαφερόμενα μέρη όλο το προσωπικό μέχρι και τον τελευταίο υπάλληλο που εργάζεται στον ΔΣΜΚ».
 
Οι Συντεχνίες χαρακτηρίζουν ως «το ολιγότερο άτσαλη και άκρως αντεργατική» τη συγκεκριμένη ενέργεια και ως «υπερφίαλο και ανέφικτο εγχείρημα» τη «δημιουργία μιας οποιασδήποτε αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με οποιοδήποτε κόστος για τον καταναλωτή».
 
Πυρά και κατηγορίες εναντίον του ΥΕΕΒΤ
 
Στην επιστολή τους οι Συντεχνίες εξαπολύουν πυρά και εναντίον του Υπουργείου αναφέροντας ότι «αντί να λειτουργεί ως καταλύτης, οξύνει την έκρυθμη κατάσταση αποφεύγοντας παντελώς να διαβουλευθεί με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς».
 
Μάλιστα παρατηρούν ότι «το Υπουργείο ενεργεί κατά τρόπο αυταρχικό και ετσιθελικό» αλλά και «καθ’ υπέρβαση εξουσίας εις βάρος της ΑΗΚ»  αφού, όπως σημειώνουν «ούτε καν επικοινωνεί μαζί της.
 
Κάνουν ακόμα λόγο για σκόπιμη απομόνωση της ΑΗΚ από το Υπουργείο γιατί «δεν εγκατέλειψε ποτέ την επιδίωξη του για διαμελισμό της».
 
Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι το μέγεθος της αγοράς στην Κύπρο δεν δικαιολογεί τη λειτουργία του ΔΣΜΚ, όπως αυτός σχεδιάζεται να λειτουργήσει ενώ γίνεται επίκληση μελέτης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στην οποία σημειώνεται ότι «προσπάθειες για τον διαμελισμό της ΑΗΚ αποτελούν πειράματα υψηλού κινδύνου με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία, με σοβαρές επιπτώσεις στην τιμή του ηλεκτρισμού καθώς επίσης και στην ασφαλή και αειφόρο προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στον τόπο μας».
 
Συνεχίζοντας οι Συντεχνίες αναφέρονται σε στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή τα οποία δεν υπερπηδήθηκαν:
 
  • Το προτεινόμενο μοντέλο χαρακτηρίστηκε ως πολύ περίπλοκο για το μέγεθος και τον αναμενόμενο αριθμό συμμετεχόντων στην Αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου. Ότι δηλαδή, αντιστοιχεί σε χώρα με μεγάλη της τάξης των 10 εκατομ. κατοίκων με συνολική ζήτηση 10GW.
  • Το κόστος του προτεινόμενου μοντέλου εκτιμήθηκε έως και 11 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
  • Για την περίπτωση της Κύπρου η Αγορά ηλεκτρισμού πρέπει να σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ασφάλεια του συστήματος, λόγω και της ανυπαρξίας διασύνδεσης με την υπόλοιπη ΕΕ, αλλά και του μικρού μεγέθους της αγοράς.
  • Με το μοντέλο που έχει επιλεγεί δεν πρέπει να αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού χωρίς την λήψη πολιτικών αποφάσεων εις βάρος της ΑΗΚ.
Μάλιστα οι Συντεχνίες της ΑΗΚ διερωτούνται εάν αληθεύει ότι σε κλειστή συνεδρία της Επιτροπής λέχθηκε ότι η τιμή του ηλεκτρισμού θα αυξηθεί κατά 25%.
 
Σε άλλο σημείο της επιστολής τους οι Συντεχνίες καταγγέλλουν ότι «το Υπουργείο σκόπιμα φροντίζει να παραμείνει η ΑΗΚ ακέφαλη και υποστελεχωμένη.
 
Τέλος απευθύνουν έκκληση στην Επιτροπή να καλέσει ενώπιον της την ΑΗΚ και τους εκπροσώπους των εργαζομένων για ενημέρωση και ζητούν να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις προτού κατατεθεί οποιοδήποτε Νομοσχέδιο.