Επτά υπουργοι χωρών της ΕΕ ζητούν κοινωνικό λίφτιγκ και ανανέωση
15:20 - 20 Μαρτίου 2017
Για μια ανανέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ισχυρά «κοινωνικά μέτρα», όπως πχ για άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας, για κατοχύρωση κατώτατου μισθού σε όλα τα κράτη-μέλη αλλά και στήριξης του ευρώ και της Νομισματικής Ένωσης, κάνουν λόγο σε κοινό άρθρο τους υπό τον τίτλο «Για μια κοινωνική Ευρώπη», 7 Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ανάμεσά τους και ο Έλληνας Γιώργος Κατρούγκαλος, που εκπροσωπούν όπως λένε «προοδευτικά κόμματα της ΕΕ».
Οι άλλοι 6 υπουργοί είναι ο Γάλλος Χάρλ Ντεσίρ, ο Ιταλός Σάντρο Γκότζι, ο Καρμέλο Αμπελά από τη Μάλτα, η Μαργκαρίτα Μάρκες από την Πορτογαλία, ο Τσέχος Τομάς Πρόουζα, και ο Γερμανός Μίκαελ Ροτ.
Αποφαίνονται στο άρθρο τους ότι με όλα στον κόσμο να αλλάζουν ιλιγγιωδώς, με τον εθνικισμό να αναβιώνει και τον λαϊκισμό να αναζωπυρώνεται, «έχει φτάσει πλέον η στιγμή να κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση μία κοινωνική ένωση». Αυτή η Ένωση, λένε ενδεικτικά, πρέπει μεταξύ άλλων να παρέχει «ισχυρά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους», «ποιοτική και ασφαλή εργασία», παίρνοντας αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, να μικρύνει «την ανισότητα των εισοδημάτων» και να λειάνει «τις τεράστιες διαφορές στις συνθήκες διαβίωσης και την κοινωνική ασφάλιση». Επίσης, ζητούν «την εξασφάλιση ενός κατώτατου μισθού σε όλα τα κράτη μέλη, σε συνάρτηση με τις εθνικές πρακτικές και το ρόλο των κοινωνικών εταίρων σε κάθε χώρα, την διαμόρφωση του κράτους πρόνοιας και της κοινωνικής προστασίας ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ταχύτατα μεταβαλλόμενων οικονομιών».
Για αυτούς τους λόγους, οι 7 Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ, δηλώνουν ότι επιθυμούν να συμπεριληφθεί στην επερχόμενη διακήρυξη της Ρώμης «ένας ισχυρός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων για την Ευρωπαϊκή Ένωση», και προσβλέπουν στη πραγματοποίηση «βημάτων προόδου για δίκαιη εργασία και την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντηθούν στην μείζονος σημασίας Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής στη Σουηδία, στα τέλη του έτους».
Διογκώνεται – γράφουν στην κοινή επιστολή τους - η εντύπωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής. «Η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων ψηφοφόρων διαβρώνεται, και απειλούνται τα θεμέλια καθεαυτά της πολιτικής μας κοινότητάς, συμπληρώνουν».
Και θεωρούν επομένως ότι η εμπιστοσύνη θα αποκατασταθεί «μόνο αν προωθήσουμε την εφαρμογή γνήσιας ισότητας, ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης για τους πολίτες ολόκληρης της Ευρώπης».
Προς τούτο, και πρωτίστως, έχουν την άποψη ότι μετά από χρόνια οικονομικής στασιμότητας, «πρέπει να αποκαταστήσουμε τις οικονομίες μας, με έναν περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη και την μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία».
«Ως προοδευτικοί στην Ευρώπη, παλεύουμε για περισσότερες επενδύσεις, αλλά και για μία προσέγγιση που να μην αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και να θέτει ως κύριες προτεραιότητες την ανάπτυξη», συμπληρώνουν, και δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν για δικαιοσύνη, «περιλαμβανομένης της δημοσιονομικής δικαιοσύνης, και θα πατάξουμε την φορολογική απάτη και την φοροδιαφυγή».
Τέλος, υπογραμμίζουν ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους «να μετατρέψουμε το ευρώ σε μοχλό ανάπτυξης και σύγκλισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της συμπλήρωσης και της μεταρρύθμισης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης».